Siirry sisältöön

Kuva: merivoimat

19.02.2021

Kurssiturvallisuutta harjoiteltiin 13.2.2021 Santahaminassa

Rintakipua valittanut henkilö saatettiin määrätietoisen lempeästi makuuasentoon samalla, kun ryhmänjohtaja aloitti lisäavun hälyttämisen. Jääkäriryhmän oven murtoharjoitus keskeytyi, kun harjoitusta seurannut henkilö sai yllättävän sairaskohtauksen. Ryhmänjohtajan ottaessa yhteyttä hätäkeskukseen ja varuskunnan vartiostoon, kurssinjohtaja aloitti opastuksen järjestämisen pelastuspalvelupisteeltä kohteeseen. Tietoja kirjattiin, potilaan tilan seuraamista jatkettiin, sydäniskuria järjestettiin paikalle ja tilannejohto siirrettiin hallitusti sopivalle taholle.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) harjoitusviikonlopun yhteydessä harjoiteltiin 13.2.2021 Santahaminassa sovelletusti kurssin turvallisuussuunnitelman mukaista toimintaa. Osin yllätyksenä toteutettuun harjoitukseen osallistui viikonlopun harjoitusjohto, yksi kurssi johtajineen, varuskunnan vartiosto sekä kaupungin pelastuslaitoksen ensihoito. Palautekeskustelussa hyvien suoritteiden huomioimisen rinnalla todettiin, että lisäkoulutusta tarvitaan viestivälineiden käyttöön sekä viestiperusteisiin.

MPK:n SOTVA-kurssien turvallinen toteuttaminen on monen tekijän summa. Riskienhallintaan kuuluvat ennakointi, valmistautuminen, poikkeustilanteen hallinta ja vahinkojen rajoittaminen, tiedonvälitys sekä toiminnan palauttaminen normaalille tasolle. Suunnitelmien säännöllinen testaaminen ja harjoittelu auttavat löytämään kehitettäviä kohtia, muokkaavat henkilöiden ajatustapaa ja nopeuttavat todellisissa tilanteissa toimintojen käynnistämistä. Etelä-Suomen maanpuolustuspiirissä kurssiturvallisuutta on kehitetty määrätietoisesti pienin askelin. Turvallisuussuunnitelmatyön kehittämisen ja poikkeustilanneharjoittelun ohessa piirissä on julkaistu mm. riskienhallinnan itseopiskelupaketti PVMoodlessa kaikkien toimijoiden käyttöön.

Työ jatkuu. Tavoitteena on entistä parempaa, turvallisempaa ja laadukkaampaa turvallisuusalan koulutusta kansallisen kokonaisturvallisuuden tarpeisiin.

Teksti: Pasi Raatikainen, valmiuspäällikkö