Siirry sisältöön

15.10.2018

Ensimmäisellä kurssilla vuonna 2009 osallistujia oli alle kymmenen. Tänä vuonna kokonaisvahvuus kurssilla oli 80, joista viitisenkymmentä yöpyi Taistelukoulun kampuksella. Kurssinjohtajan Sirkka Orren mukaan tämä kertoo siitä, että ajankohtaiset asiat kiinnostavat enenevässä määrin ja niistä halutaan kuulla suoraan asiantuntijoilta.

Kurssilla käsiteltiin erilaisia kriisitilanteita sekä laajasti yhteiskunnallisesti katsoen mutta myös henkilökohtaisella tasolla. Kouluttajien ja teemojen kautta tuotiin esille mitä ajankohtaisia uhkia on olemassa ja miten niistä ollaan tietoisia ja varauduttu. Tämä tieto vahvistaa kurssilaisen valmiutta kohdata niitä haasteita.

Lauantain aloitti MTV:n toimittaja Jarkko Sipilä aiheenaan kriisitiedottaminen. KRP:n komisario Tero Muurman kertoi esityksessään ”informaatiovaikuttaminen/verkkohyökkäykset”, kuinka tietoverkkojen varaan rakentuva moderni yhteiskunta on monimutkainen kokonaisuus, jossa järjestelmien keskinäinen riippuvuus ja haavoittuvuus aiheuttaa haasteita. Lääkkeiksi Muurman tarjoaa perusasioita: huolehditaan tietoturvasta, jatketaan hyvää viranomaisyhteistyötä myös kolmannen sektorin kanssa ja kasvatetaan kansalaisten häiriöiden sietokykyä.

Kurssin päätti sunnuntaina sotatieteiden maisteri, kapteeni evp. Atte Kaleva, jonka erinomainen, selkeä luento islamista ja jihadismista sai koko auditorion mielenkiinnon.

Muina kouluttajina toimivat poliisipappi Jaani Vilkkilä, Hannu Lakee (Poliisi), projektipäällikkö Kati Kaarlejärvi (OM) sekä Markku Tuominen, ryk. evp (KRP).

Kurssin päätteeksi kurssikahvilla jaettiin todistukset, palkittiin perjantai-illan ammuntojen parhaat Marko Repo, Roni Laaksonen ja Päivi Lind sekä arvottiin kurssilaisten kesken ”Puumies” Markku Tuomisen pöllöveistoksen voittaja Pauli Järvirova.

Kurssipalautteen mukaan positiivista oli ”monipuolisuus, hyvät asiantuntevat kouluttajat, ajankohtaisuus, onnistuneet käytännön järjestelyt, käytännölliset tilat ja sopivasti taukoja”. Kehittämispuolelle toivottiin enemmän aikaa keskusteluun ja se oli ymmärrettävä tarve tälle aktiivisesti osallistuneelle joukolle. Onneksi monet kouluttajat jäivät vielä tauoilla sekä esityksen jälkeen keskustelemaan kurssilaisten kanssa.

Kiitos jälleen kurssilaisille aktiivisesta osallistumisesta, kouluttajille sekä kaikille vapaaehtoisille toimijoille, jotka mahdollistavat näiden kurssien järjestämisen!