Siirry sisältöön
Kouluttaja kouluttaa lumipukuisia kurssilaisia lumisella pihamaalla taisteluensiapua

Kuvassa alikersantti Heini Rajasuo kouluttaa vuoden 2022 KevätJUURUS -harjoituksessa taisteluensiapua. Kuva Minna Malinen

15.02.2023

MPK Ilmapuolustuspiiri (ILMAPP) on ilmavoimien operatiivinen kumppani. Piirin järjestämistä kursseista pääosa kohdennetaan lennostojen reserviläisille. Sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus ja kurssit on suunniteltu ottaen huomioon henkilön sodan ajan tehtävät. Koulutustapahtumat järjestetään Ilmavoimien joukko-osastojen ja Ilmapuolustuspiirin harjoituksina viikonloppuisin. Näillä PVSOTVA-kursseilla sitoutuneet ilmapuolustuspiirin kouluttajat kouluttavat reserviläisiä.

Kuvassa alikersantti Heini Rajasuo kouluttaa vuoden 2022 KevätJUURUS -harjoituksessa taisteluensiapua. Näin hän kertoo kokemuksistaan kouluttajana ja tulostaan mukaan toimintaan:

Reserviläiskouluttaja (nainen) on palkittu ansiomitallilla. Taustalla puolustusvoimain liput.

– Kiinnostukseni maanpuolustukseen heräsi, kun kävin naisten vapaaehtoisen asepalveluksen Karjalan lennostossa vuonna 2000-2001 ja armeijan jälkeen olen ollut aktiivisesti mukana reserviläistoiminnassa. Olen tullut MPK:n toimintaan noin pari vuotta sitten.

–  Olen tykännyt MPK:n toiminnasta tosi paljon. Täällä on hyvä henki ja hyvin pääsi toimintaan mukaan, vaikka aluksi en porukkaa juurikaan tuntenut. Kokeneimmilta voi kysyä vaikka tyhmempiäkin kysymyksiä ja neuvoja saa hyvin. Henkilölle, joka mietti, MPK:n toimintaan mukaan tulemista sanon, että ehdottomasti ja rohkeasti mukaan!

Heini Rajasuo kertoo, että maanpuolustus merkitsee hänelle tosi paljon. Hän on ollut pikkutytöstä saakka kiinnostunut Suomen historian tapahtumista ja ison merkityksen asioille ovat antaneet hänen isovanhemmiltansa kuullut tarinat. Kun naisille tuli mahdollisuus päästä armeijaan ja itselle riittävästi ikää oli valinta varusmiespalveluksen suorittamiselle helppo. Tällä hetkellä olen tiiviisti mukana Ilmapuolustuspiirin Rissalan koulutuspaikan toiminnassa sekä kouluttajana että toimijana tilanteen mukaan.

Teksti: Markku Metsäpelto ja Eila Keinonen