Siirry sisältöön

29.02.2024

Kotiseutuharjoitus Turvallinen Uusimaa 1/24

Kevään kotiseutuharjoitus Turvallinen Uusimaa 1/24 käynnistyy 1.3.2024 eli samaan aikaan Kaartin Jääkärirykmentin johtaman paikallispuolustusharjoituksen 1/24 Kehä kanssa, jossa MPK:n reserviläiskouluttajat tukevat siinä toimeenpantavia reservin harjoituksia.

Reilun viikon aikana Etelä-Suomen maanpuolustuspiirissä tapahtuu paljon

Ensimmäisenä viikonloppuna on kalliosuojakoulutus Helsingissä. Toisena viikonloppuna on PikkuNASTA Martta 2024 -harjoitus Tuusulassa ja säteilymittausjoukkueen toiminnan käynnistäminen Vantaalla.

Kalliosuojakoulutus

VSS Kalliosuojakoulutuksen jatkokurssi järjestetään 2.3.2024. Aloituskurssina kalliosuojakursseille on aina MPKMoodlessa olevan VSS Kalliosuoja -peruskurssin suorittaminen. Jatkokurssi soveltuu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan kalliosuojien henkilöstönä tai kouluttajina.

Otsikko, kallioseinä ja logoja

Kurssi järjestetään yhteistyössä MPK:n, Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen, Väestönsuojeluyhdistys ry:n ja Helsingin Pelastusliitto ry:n kanssa.

Helsingin Pelastusliitolla on Kotiseutuharjoituksen aikana kaksi mielenkiintoista kurssia:

Väestönsuojanhoitajan kurssi 7.3.

Asuinkiinteistön turvallisuus -kurssi 9.3.

PikkuNASTA Martta 2024

Toisen viikonlopun kursseina löytyy PikkuNASTA Martta 2024 kurssit. Kursseja ovat:

Ikkuna sateessa, naisen käsi, kerrostalon ikkunat taustalla

Henkinen kriisinkestävyys – Tarkoituksena on tutustuttaa kurssilaiset erilaisiin yksilöllisiin käyttäytymistapoihin kriiseissä ja vuorovaikutuskeinoihin, joiden avulla voi auttaa ja tukea kriisissä olevaa ihmistä.

Tietokoneen käppäimistö, naisen kädet

Kyberturvallisuuden peruskurssi – Kurssin tavoitteena on perehtyä kyberturvallisuutteen opettamalla infranhallinnan ja ylläpidon parhaita käytäntöjä, ja miten välttää yleisimpiä sudenkuoppia. Kurssi antaa työkaluja syventävälle peruskurssille tai jatkokurssille etenemistä varten osaamisen tason mukaan. Kurssin suoritettuaan kurssilainen ymmärtää tietoturvan perusteita ja käytännön toimenpiteitä näiden toteuttamiseksi.

Tumma taivas, salamoita

Toiminta myrskyssä – Kurssilainen osaa toimia myrskyn aikaisissa häiriö- ja onnettomuustilanteissa, joissa autetaan hädässä olevassa ihmisiä. Hän osaa toimia häiriö- ja onnettomuustilanteessa, tarvittaessa myös viranomaisten johtamissa tilanteissa avustus- ja tukitehtävissä.

Vihreitä kenttävuoteita tyhjässä voimistelusalissa

Hätämajoitus – Kurssin tarkoitus on perehdyttää kurssilainen hätämajoituksen periaatteisiin ja tilanteisiin, joissa hätämajoitusta tarvitaan. Kurssin jälkeen osallistuja muistaa hätämajoituksen perustamiseen liittyvät toimet ja viranomaisten roolin. Hän ymmärtää, miten toimia häiriö- ja onnettomuustilanteessa vapaaehtoisena, hätämajoituksen apuna, viranomaisten johtamissa tilanteissa.

Nämä kurssit järjestetään yhteistyössä Naisten Valmiusliitto ry:n kanssa. Kurssit täyttyvät aina välittömästi sen jälkeen, kun ilmoittautuminen avautuu.

Säteilymittausjoukkueen kouluttaminen

Valkoiseen suojapukuun pukeutunut henkilö, laatikoissa säteilymittaustavaroita

Viikonloppuna harjoitellaan myös säteilymittausjoukkueen toiminnan käynnistämistä Säteilyturvakeskuksen tiloissa Vantaan Jokiniemessä.