Siirry sisältöön

Suojavarusteherra – puku, jolla varmistetaan, ettei itse kontaminoiduta, kun käydään mittaamasta mahdollista säteilykontaminaatiota. Kädessä kannettava gammaspektrometri, jolla voidaan tunnistaa minkä tyyppistä säteilystä on kyse.

20.05.2019

Puolustusvoimien kurssikeskuksessa (ent. Taistelukoulu) Tuusulassa järjestettiin 17.-19.5.2019 Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin ensimmäinen Kotiseutuharjoitus(pilotti) ”Tuusula”. Lauantaina 18.5. pääsi kutsuvierasryhmä kuulemaan, kuinka nämä kolmannen sektorin järjestöt esittelivät toimintaansa yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden sekä arjen turvallisuuden tuottajina ja edistäjinä:

• Maanpuolustuskoulutusyhdistys

Maanpuolustuskoulutusyhdistys from Maanpuolustuskoulutusyhdistys

• Naisten Valmiusliitto ry

Naisten valmiusliitto from Maanpuolustuskoulutusyhdistys

• Maanpuolustusnaiset ry

Maanpuolustusnaisten liitto from Maanpuolustuskoulutusyhdistys

• Pelastakaa lapset ry

Pelastakaa lapset ry from Maanpuolustuskoulutusyhdistys

• Helsingin pelastusliitto ry

Helsingin pelastusliitto from Maanpuolustuskoulutusyhdistys

Yhteistä kaikille näille järjestöille on halu auttaa, tehdä yhdessä työtä ja hyvällä yhteistyöllä onkin yhdistetty toiminnassa voimavaroja. Jokaisella järjestöllä on oma roolinsa ja oma tehtävänsä kokonaisturvallisuudessa; kaikille riittää tekemistä.

Esittelyiden jälkeen vieraat pääsivät tutustumaan sinä viikonloppuna käynnissä oleviin kursseihin:

Säteilymittauskoulutus:

STUK on yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja Huoltovarmuuskeskuksen kanssa käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen kansallista säteilymittausvalmiutta kouluttamalla ja varustamalla vapaaehtoisista toimijoista muodostettava säteilymittausjoukkue STUKin ja muiden viranomaisten tueksi. Joukkue kykenee mahdollisessa säteilyvaaratilanteessa itsenäisesti toteuttamaan saamiaan tehtäviä.

Säteilymittausjoukkueen koulutusohjelmaa testattiin keväällä 2018 kahdella pilottikurssilla. Joukkueen rekrytointia jatkettiin ja syksyn 2018 kuluessa käynnistettiin joukkueen peruskoulutus MPK:n kursseilla. Tänä viikonloppuna oli kevään 2019 toinen koulutusjaksoviikonloppu. Kurssin vahvuus oli 41 hlöä.

Alueellinen valmiuskeskus

Valmiuskeskusten henkilöstön kouluttajakoulutus, jossa on tarkoitus kouluttaa noin 12 henkeä tuleviksi valmiuskeskusten toimijoiksi ja tarvittaessa kouluttajiksi.

Taistelukoulun Valmiuskeskuksessa oli fyysisestikin aika kuumat paikat, kun pienessä tilassa kaksi harjoitusryhmää Havak ykkönen ja Havak Alfa olivat perustamassa valmiuskeskusta ja tilaan pakkautui vielä kutsuvierasryhmä tutustumaan toimintaan. Varsinainen tehtävä kuvitteellinen vedenjakeluhäiriötilanne Järvenpään kaupungissa, jonka vaikutuksen alaisena voisi olla 10 000 – 40 000 henkilöä riippuen siitä, montako alueellisesta valmiuskeskusta alueella olisi.

Pohjana AVAKin toiminnassa on kunkin kunnan oma valmiussuunnittelu ja sen mukaan toimiminen. Tarkoituksena ei ole korvata mitään kunnan toimintoja vaan toimia toimeksiantopohjalta kunnan oma johtokeskuksen/valmiuskeskuksen päätöksen mukaisesti. Toimivaltuustauluko määrittelee erikseen tilanteen vaatimat toimioikeudet.

Katuturvallisuus

Kurssin tavoitteena oli oppia tunnistamaan ja kohtaamaan aggressiivisesti käyttäytyvä ihminen ja oppia erilaisia toimintamuotoja turvatakseen oman henkilökohtaisen turvallisuutensa. Kurssilla harjoiteltiin kevyitä fyysisiä harjoitteita erilaisiin kohtaamisiin ja tilanteisiin. Kurssi järjestettiin yhdistettynä lukiolaisten turvakurssin kanssa. Kurssin vahvuus oli 7 naista. Ensi vuodelle suunnitteilla kahden päivän kurssi naisille.

Pilvi Ketola Helsingistä tullut kurssille ystävänsä Kirsi Koivumaan kanssa. Pilvi olikin toivonut saavansa juuri tämän kaltaista oppia. Kurssin rytmi oli ollut hyvä, uutta tietoa on tullut sopivalla tahdilla ja sitä on päässyt kokeilemaan heti käytännössä. Kouluttaja Erkki Heiskanen kuvasi ensin tilanteen kertoi sen jälkeen, miten tilanteesta voisi irtautua ja päästä pois mahdollisimman pienellä voimalla. Kurssilaisille oli kerrottu miten tilannetta voi ennakoida ennen kuin se eskaloituu.

Pilvin mukaan opit ja harjoitukset olivat tuoneet hänelle tietynlaista itseluottamusta sekä henkisesti että fyysisesti. Kurssin rennossa ilmapiirissä oli ollut helppoa oppia.

Kurssilaisilta kehuja saanut Erkki Heiskanen on työskennellyt pitkään turvallisuusalalla. Heiskasella on kokemusta pitkälti yli 30 vuoden ajan erilaisista turvallisuustehtävistä YK/NATO/suurlähetystökuvioista ja hän omaa vahvan taustan kamppailulajeista. Erkki on ollut mukana myös useassa Nasta-harjoituksessa Katuturvallisuus -kouluttajana.

Kurssin tavoitteena Heiskasen mukaan on, että ihminen tekee uhkaavassa tilanteessa edes jotain eikä vain lamaantuisi. Kurssilla opetetaan yksinkertaisia tekniikoita: kuinka päästä irti tilanteesta ja saada uhkaaja rauhoitettua. Vaikka kurssiaika saattaa olla vain päivän mutta siinäkin ajassa Heiskasen mukaan voi saada kurssilaisille jo eväitä tilanteiden ennakointiin ja kohtaamiseen. Jo tuon yhden päivänkin jälkeen kurssilaisen henkinen ja fyysinenkin habitus saattaa kohentua.

Tuusulan lukion turvakurssi

Wilma-viesti oli tavoittanut Tuusulan eri lukioista 9 osallistujaa lukion turvakurssille. Reippaan energiset ja innokkaat nuoret kertoivat, että kurssi oli kuulostanut mielenkiintoiselta ja erilaiselta ja saahan siinä samalla yhden lukiokurssin suoritettua. Stressivapaa viikonloppu oli myös erään osallistujan peruste.

Kurssi oli vastannut nuorten odotuksia ja positiivisena yllätyksenä oli tullut, että he kokivat oppineet oikeasti uusia asioita itsensä ja muiden suojelemiseksi.

Kurssin lauantaiaamupäivä meni katuturvallisuusosuudessa, joka tehtiin yhdessä varsinaisten Katuturvallisuus -osallistujien kanssa. Sen jälkeen ohjelmassa oli vielä ensiapukoulutusta, trangian käyttöä, alkusammutuskoulutusta sekä kadonneen etsintäkoulutusharjoitus.

Turvakurssi majoittuu yöksi telttaan, joten edessä oli puolijoukkueteltan pystytys, polttopuiden pilkkomista ja kaminan hoitoa. Tottuneille telttailijoille ulkona vietetty yö ei kuulemma tulisi tuottamaan mitään ongelmaa. Illan kruunaa rantasauna ja makkarat. Sään ollessa erinomainen nämä nuoret jäivät ainakin tällä kertaa ilman sitä vesisateen mukanaan tuomaa ”kasvattavaa kokemusta”.

 

Pilvi Ketola (vas) Helsingistä tullut kurssille ystävänsä Kirsi Koivumaan kanssa. Pilvi olikin toivonut saavansa juuri tämän kaltaista oppia.

 

Kutsuvieraat pääsivät tutustumaan ryhmä Alfan toimintaan. Ryhmä koostui päälliköstä, viestihenkilöstä, tilannehenkilöstä, operatiivisesta henkilöstä sekä vuoropäälliköstä. Valmiuskeskusten pystytyksen jälkeen oli edessä vedenjakelupisteiden järjestäminen.

 

Reippaan energiset ja innokkaat nuoret kertoivat, että kurssi oli kuulostanut mielenkiintoiselta ja erilaiselta ja saahan siinä samalla yhden lukiokurssin suoritettua.