Siirry sisältöön

08.12.2021

Sotilaan perustaidot- ja Intti tutuksi- kursseilta saa tietoa niin kokonaisturvallisuudesta kuin asepalveluksesta.

Naisten ja nuorten koulutus on osa MPK:n julkista hallintotehtävää. Tarkoituksena on kehittää naisten mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ja järjestää siihen liittyvää sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Nuorten osalta tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia tutustua varusmiespalvelukseen ja maanpuolustukseen tutustumistoiminnan kautta. Kurssikalenterissa nämä asiat toteutuvat mm. Sotilaan perustaidot- ja Intti tutuksi -kursseilla.

Savo-Karjalan maanpuolustuspiirin molemmilla koulutuspaikoilla Joensuussa ja Kuopiossa toteutetaan sekä yli 18-vuotiaille suunnattuja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen valmentavia Sotilaan perustaidot naisille- kursseja kuin myös yli 16-vuotiaille soveltuvia yleisesti maanpuolustukseen perehdyttäviä Intti tutuksi- kursseja.

Kurssilaiset pääsivät tutustumaan sulkeisten saloihin Sotilaan perustaidot naisille -kurssilla Ylämyllyllä.

Sotilaan perustaidot naisille -kurssi on nimensä mukaisesti sotilaan ja varusmiehen perustaitoihin keskittyvä ja asepalvelukseen perehdyttävä kurssi. Kurssi sopii kaikille yli 18-vuotiaille naisille, jotka ovat kiinnostuneita naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta, aikovat tai ovat jo hakeneet asepalvelukseen tai ovat yleisesti kiinnostuneita varusmiespalveluksen sisällöstä. Kurssilla pääsee tutustumaan mm. sulkeisiin, sotilashierarkiaan, kuriin, yhteisölliseen toimintaan, turvalliseen aseenkäsittelyyn sekä maastossa ja/tai kasarmilla majoittumiseen. Lisäksi kurssiin sisältyy oppitunti Puolustusvoimista, asevelvollisuudesta ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutumisesta. Kurssi sisältää jonkin verran fyysistä toimintaa, joten on suositeltavaa, että osallistujalla on riittävä peruskunto.

Intti tutuksi naisille -kurssi sopii yli 16-vuotialle naisille, ja mukaan saa tulla ilman yläikärajaa. Alle 18-vuotiailta kurssilaisilta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus kurssille osallistumiseen. Tällä kevyemmällä kurssilla ei käsitellä Puolustusvoimien aseita, taisteluvälinemateriaalia, niiden harjoitusvälineitä eikä anneta sotilaallista koulutusta. Sen sijaan kurssi keskittyy yleiseen kokonaisturvallisuuteen, naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen ja maastotaitoihin. Ohjelmaan sisältyy oppitunti Puolustusvoimista, liikunta- ja suunnistuskoulutusta, ensiapukoulutusta, varusmiehen varusteisiin tutustumista sekä puolijoukkueteltassa yöpymistä ja maastotaitoja. Savo-Karjalassa syksyn kurssi on perinteisesti järjestetty Sotinpuro-harjoituksen yhteydessä jolloin kurssilla pääsee osaksi isompaa harjoituskokonaisuutta ja tutustumaan laajemmin maanpuolustukseen.

Sotinpuron syksyisessä maastossa opiskeltiin ensiaputaitoja Intti tutuksi naisille -kurssilla.

Molemmilla kursseilla kouluttajina toimivat asepalveluksen suorittaneet naiset, jotka kertovat omia kokemuksiaan palveluksesta eri koulutushaaroissa. Kurssien tavoitteena on tarjota naisten vapaaehtoista asepalvelusta pohtiville käytännön kokemuksia ja oikeaa tietoa palveluksesta sekä tukea heitä päätöksen teossa. Kouluttajilta saa myös kysyä mitä tahansa palvelukseen liittyen, jos joku asia on jäänyt arveluttamaan. Kokonaisuudessaan kurssit on luotu kohtaamispaikaksi maanpuolustuksesta kiinnostuneille naisille ja tavaksi jakaa varusmiespalveluksessa vaadittavia tietoja ja taitoja.

Jos olet kiinnostunut intistä, tule mukaan Sotilaan perustaidot- tai Intti tutuksi -kursseille! Koulutuskalenterista löydät ajankohtaiset kurssit niin meiltä Savo-Karjalasta kuin koko maasta. Ilmoitamme myös Facebook– ja Instagram -sivuillamme tulevista tapahtumista.

Jos olet jo suorittanut palveluksen, ja kouluttajan tehtävät kiinnostavat, otathan yhteyttä meihin!

Lisätietoja naisten ja nuorten koulutuksesta Savo-Karjalan maanpuolustuspiirissä antaa Kuopion osalta valmiuspäällikkö Jukka Mutanen ja Joensuussa valmiuspäällikkö Jukka Päivinen sekä koulutussihteeri Milja Muikku.

Ylämyllyllä keväällä 2021 järjestetty Sotilaan perustaidot naisille -kurssi tarjosi hyviä vinkkejä ja neuvoja asepalvelusta pohtiville.

Kuvat: Tommi Korhonen
Teksti: Milja Muikku