26.03.2025
Kognitiivinen sodankäynti – taistelu aivoista ja ajatuksista -kurssin ajankohtaiset aiheet kiinnostivat lähes 120 maanpuolustuksesta kiinnostunutta osallistujaa. Informaatiovaikuttamisen tunnistaminen ja siltä suojautuminen ovat tärkeitä kansalaistaitoja.
Kurssin osallistujamäärä yllätti jopa kurssinjohtaja Hanna Heikkilän, mutta osallistujamäärän runsaus osoitti vain sen, että kiinnostus arjen kokonaisturvallisuudesta ja halu ymmärtää meihin kaikkiin tehtävästä vaikuttamisinformaatiosta kasvavat jatkuvasti. Kurssi järjestettiin Naisten päivänän kunniaksi 8.3.2025 MPK Hattulan koulutuspaikalla yhteistyössä Naisten Valmiusliiton Hämeen neuvottelukunnan kanssa.
Kriisikonsultti Lilly Korpiola johdatti osallistujat vauhdilla kognitiivisen sodankäynnin menetelmiin ja miten aivoihimme ja ajatuksiimme vaikutetaan mitä moninaisimmin keinoin.
Miten pysytään fokuksessa, miten kiinnitämme oikeisiin asioihin huomiota?
Vihamielisessä vaikuttamisessa pyritään saamaan kansalaiset pöyristymään, huolestumaan, provosoitumaan sekä epäilemään yhteiskunnan kykyä huolehtia kansalaisistaan. Suomessa on totuttu luottamaan yhteiskuntaan, joten se on ensimmäisiä kohteita, johon vastustaja pyrkii iskemään ja horjuttamaan suomalaisten luottamusta. Kaikkien kansalaisten tulee kasvattaa sisäistä kestävyyttä provosoivaan mediaan ja lisätä kriittistä medianlukutaitoaan.
Miten me ymmärrämme mediaa?
On ymmärrettävä, että jokainen sukupolvi nykyään saa informaatiota eri kanavista kuin toisen ikäiset, mikä hajottaa osaltaan yhteistä ymmärrystämme yhteiskunnasta. Siinä missä mummo lukee uutisia päivän sanomalehdestä ja kuuntelee Radio Ykkösen kanavaa, hänen teini-ikäinen lapsenlapsensa selaa TikTokia tai katselee pimeän verkon viestivirtaa. Digitaalinen media tuottaa lukemattomia erilaisia tapoja saada viestintää ja myös tuottaa viestejä itse. Ns. faktantarkistukset eivät ole kovin yleisiä eri medioissa: valheellista, virheellistä tai tahallista vääristettyä viestintää on paljon oikean viestinnän joukossa.
On ymmärrettävä, missä tavoitekehyksessä viesti on tuotettu, ja mihin sillä pyritään vaikuttamaan.
Kurssilaiset seurasivat tiivisti, miten media vaikuttaa tavallisiin kansalaisiin. Kuva: Kristiina Pispala
Kari Hirvi osallistui ensimmäistä kertaa
Ohjelmistokehittäjä Kari Hirvi kiinnostui lähtemään kurssille, sillä hänen mielestään monet asiat voidaan ratkaista tieteen ja tekniikan avulla, kun taas kognitiivisen vaikuttamisen ymmärtämiseen tarvitaan aivan toisenlaista ajattelua ja ymmärrystä.
Kari Hirvi oli tyytyväinen kurssin antiin. Kuva: Kristiina Pispala.
Outi Impivaara, MPK kouluttaja
Maailmantilanne on saanut Outi Impivaarankin lähtemään jälleen kursseille mukaan, ja maan varautumistason nostaminen on hänestä hyvin tärkeätä.
Outin tytär, Tiia, on myös aktiivisesti mukana MPK:n ja NVL:n toiminnassa, joten siitä on löytynyt äidille ja tyttärelle mukava yhteinen harrastuskin.
Viestintäpäällikkö Minna Puntila lähti kuulemaan mielenkiintoisia esityksiä
Kurssin otsikko, mielenkiintoiset ja tunnetut luennoitsijat saivat Minna Puntilan lähtemään kuulemaan kognitiivisesta sodankäynnistä.
Minna pitää hyvänä, että ihmiset tiedostavat maanpuolustuksen ja valmiuden tärkeyden, ja ymmärtävät valmiuskoulutuksen merkityksen myös tavallisten ihmisten keskuudessa.
”Suomen vahvaa tarinaa tulee kertoa enemmän, mitä teenkin jo omassa työssäni. Sotasukupolvien perinnettä ja arvoa tulee nostaa: he ovat selvinneet sellaisista tilanteista – kyllä mekin selviämme. Suomalaiset selviävät, kunhan pidämme kiinni arvoistamme ja teemme yhdessä, ja jokainen ottaa vastuuta.” – Minna Puntila, Tammenlehvän perinneliiton viestintäpäällikkö
Kuvat ja teksti: Kristiina Pispala