Siirry sisältöön
Hiihtäjä lumipuvussa reppu selässä

08.03.2021

50 km kenttäkelpoisuusmarssin suoritti 12 henkilöä

MPK:n kenttäkelpoisuusmarssi hiihdettiin lauantaina 6.3.2021. Marssisää oli vaihteleva. Alkuun lähdettiin jäisillä laduilla. Hiihtomarssi suuntautui Petikosta Serenaan. Lenkki hiihdettiin kolme kertaa. Opastuksena oli, että seurataan Serenaan johtavia kylttejä. Kaikille oli toimitettu reittikartta. Hiihto helpottuu, kun seuraa oikeaa reittiä. Pari hiihtäjää teki varmuuden vuoksi ketunlenkin matkalla. Aikaa hiihtäjillä oli 8 tuntia saadakseen hyväksytyn suorituksen.

Hiihtäjän alottavat suorituksensa

hiihtäjät aloittavat marssisuorituksensa etsiytymällä ladulle.

Ensimmäinen lenkki hiihdettiin todella liukkailla laduilla. Alamäissä hiihtäjät liukuivat vauhdikkaasti. Lämpötila oli nollan tietämissä. Seuraavan lenkin aikana alkoi lumisade. Lunta tuli välillä reippaastikin ja tuuli oli suhteellisen navakkaa.

Hiihtjä lumisateessa

hiihtäjä lumisateessa kääntöpaikalla Serenan luona

Marssijat totesivat taukopaikalle tultaessa, että nyt ei saa mitään ilmaiseksi vaan nyt pitää oikeasti hiihtää. Lumisade teki sen, että hiihtäminen hidastui. Ensimmäisen kierroksen nopeissa alamäissä piti jopa antaa vauhtia ladulle kertyneen lumen takia.

Yksi naishiihtäjä ja kaksi mieshiihtäjää tauolla.

Kolme hiihtäjistä piti taukoa Serenan päässä.

Kummallakin taukopaikalla oli tarjolla lämmintä mehua, rusinoita ja banaaneja. Puolessa välissä oli tarjolla myös purjo-perunakeittoa. Keitosta tykättiin ja ohessa keiton resepti – perunankuorichipsit tosin jäivät valmistajan jääkaappiin aamukiireessä. Purjo-perunasosekeitto MPK

Yksi hiihtäjä lähtenyt taukopaikalta, toinen puhdistaa kertynyttä lunta suksen alta.

Taukopaikalla puhdistettiin suksen pohjaan kertynyttä lunta pois.

Varsinkin viimeisellä kierroksella alkoi lunta kertymään suksien pohjaan. Osa hiihtäjistä vaihtoi perinteisen tyylin sukset luistelusuksiin ja matkanopeus nousi reippaasti tämän jälkeen.

Mies pitää taukoa maassa istuen autoon nojaten

Viimeinen tauko ennen loppurutistusta

Viimeinen tauko ennen viimeistä kahdeksaa kilometriä maaliin. Jalat alkoivat jo hieman jäykistymään mutta lämmin mehu auttoi. Osa söi myös tarjottuja rusinoita ja banaaneja taukopaikalla.

Mies ja nainen hiihtävät lujaa

Loppusuora häämöttää, vauhdikkaasti maaliin

Meillä oli myös yksi naishiihtäjä hiihtomarssilla. Hiihto sujui odotuksiin nähden hyvin. Hän oli tyytyväinen siitä, että jaksoi hiihtää koko matkan. Tässä taidonnäyte loppukiristä.

Mies seisoo ladun vieressä tyytyväisenä

Hiihtomarssi suoritettuna

Meillä oli mukana myös ensimmäistä kertaa tänä vuonna suksien päällä olleita marssijoita. Väsyneenä mutta onnellisena maalissa.

Kommentteja marssijoilta kurssista:

  • Keski-ikäiselle keskivartolihavalle ressukalle – tämä on parasta mitä voi lauantaiaamusta aloittaa tekemään. Ja kun ponnistus on takana, tarttekkaan sitten muuta sinä päivänä tehdä. Kuriositeettinä – rannetietokone laski, että 120 tuntia on palautuminen ja 3450 Kcal paloi sisäreisien sellumuloidia.
  • Hyvää: Kaikessa. Huolto pelasi erinomaisesti, ja hienoa, että tapahtuma saatiin järjestettyä koronarajoituksista huolimatta. 
  • Mahtavaa, että hiihtomarssi saatiin ihan eteläisimpäänkin Suomeen. Toivottavasti kesän koittaessa järjestetään myös suunnistustapahtuma.
  • Hyvä palvelu. Sosekeitto pelasti suorituksen, kiitosta.

Nyt marssijoilta puuttuu vain kenttäkelpoisuusammunta tai -suunnistus saadakseen korvaavan kertausharjoitusvuorokauden.

Seuraava liikuntatilaisuus mm. 29.3 lihaskunto- ja kestävyystesti. Lisää tieto löytyy https://mpk.fi/lisaaliiketta/tapahtumat

Teksti ja kuvat: Birgitta Mitro