Siirry sisältöön

16.08.2020

Piiripäällikkö Petri Parviainen kävi lauantaina 15.8 tarkastamassa Santahaminan ja Tuusulan koulutuspaikkojen edellytykset syksyn koulutuksiin. Kevään aikana päivitettiin piirin koulutuskalenteri ja tällä hetkellä näyttää siltä, että syksyllä voidaan koulutukset toteuttaa uusitun suunnitelman mukaisesti. Syksyllä järjestetään noin 150 kurssia ja ne toteutetaan turvallisesti noudattaen MPK:n, Puolustusvoimien ja THL:n koronaohjeistuksia.

Kuluneena viikonloppuna järjestettiin ”vain” kolme kurssia, mutta ensi viikonlopusta alkaen päästään ”vanhaan normaaliin” eli kursseja on noin 10–15 kappaletta viikonloppuisin. Kursseja hajautetaan eri puolille pääkaupunkiseutua ja Uuttamaata ja uusina tiloina otetaan käyttöön esimerkiksi Laakson kalliosuoja, Uudenmaan aluetoimiston tila Kontulassa ja peruskouluja. Näin taataan riittävä väljyys ja kurssien erillään pitäminen toisistaan, varusmiehistä ja Puolustusvoimien palkatusta henkilökunnasta. Ja toki näin saadaan käyttöön luokkatiloja kun toistaiseksi piiri ei voi käyttää Santahaminassa kasarmiluokkia.

Santahaminassa lauantaina ampumatoiminnasta vastaava koulutuspäällikkö Juhana ”Junnu” Liesimaa oli kutsunut koolle piirin ampumakouluttajat ja paikalle tuli huikeat 28 henkilöä. Junnun johdolla opeteltiin ja kerrattiin turvallisen ammunnan pelisääntöjä, jaettiin parhaita käytänteitä, tutustuttiin Santahaminan ampumaratojen erityspiirteisiin ja toki ammuttiin kurssilaisten komennossa. ”Huippuosaava ja -sitoutunut porukka, joka jaksaa läpi vuoden säässä kuin säässä järjestää piirin ammunnat. Tästä joukosta voi olla todella ylpeä” piiripäällikkö kiittelee ammuttajiaan. Kuluvana syksynä järjestetään noin 30 ampumakurssia ja ainakin kaksi ampumataitotestiä, joista on mahdollista saada osasuorite rinnasteiseen kertausharjoituspäivään. Muita suoritteita ovat suunnistus ja sotilasmarssi ja niitäkin on mahdollista suorittaa syksyn aikana.

Tuusulassa Naisten Valmiusliitto järjesti johtamisen kouluttajakoulutusta alueneuvottelukuntien aktiivisille toimijoille. Kurssilaiset saivat valmiudet kouluttajana toimimisen liiton JohdaNASTA-kursseilla. Kurssi toteutettiin pääosin luokkaopetuksena väljennetyin välein ja kaikkia turvallisuusohjeita tarkasti noudattaen. Pääkouluttajana toimi ”Herra johtamistaito” Seppo Oksa, joka on tullut tutuksi sadoille MPK:n johtamiskurssilaisille esimerkiksi Reservin johtaja-kursseilla ja NASTA-harjoituksissa.

Toinen Tuusulan kurssi oli sotilaspoliisikurssi, jolla perehdyttiin henkilösuojaukseen. Vallitsevassa korotilanteessa kurssi päätettiin järjestää Tuusulassa ja se onnistui hyvin vaikka harjoitusalue on suppeampi kuin Santahaminassa. Laadun takeena oli myös Helsingin Sotilaspoliisikilta, jonka riveistä tuli osa kouluttajista. Kiitokset Killalle ja tästä jatketaan syvenevää yhteistoimintaa.

Petri Parviainen: ”Summaten: Tervetuloa piirin kursseille syksyllä! Teemme turvallisuutta yhdessä ja noudatamme ajantasaisia turvallisuusohjeita kaikessa toiminnassamme. Turvallisuus ja laatu edellä mennään kohti syksyä.”

Kuvat: Kaarina Suhonen, Aki Mäkirinta ja Petri Parviainen