Siirry sisältöön

MPK:n ja reservipiirien yhteinen esittelypiste keräsi paljon vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja kokonaisturvallisuudesta kiinnostunutta yleisöä paikalle. Suosituin aktiviteetti oli ekoaseammunta. Kuva: Tommi Korhonen

20.05.2023

SAR POKA -harjoitus ja MPK:n Turvallisuuspäivä keräsivät yleisöä Joensuun Hasanniemeen lauantaina 13.5.2023 Paikalla pääsi tutustumaan niin ensiapuun, vapaaehtoiseen pelastuspalveluun kuin reserviläistoimintaankin.

Pohjois-Karjalan turvallisuutta tuottavat vapaaehtoisjärjestöt, yhdistykset sekä viranomaiset esittelivät toimintaansa Turvallisuuspäivässä Joensuun Hasanniemessä toukokuun puolivälissä.

Turvallisuuspäivä oli MPK Savo-Karjalan maanpuolustuspiirin ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun järjestämä tapahtuma, jossa olivat mukana mm. SPR, Martat, Saapas, Suomen Lentopelastusseura, Pohjois-Karjalan Sydänpiiri, Joensuun Urheilusukeltajat ry, Suomen Meripelastusseura, Siun Soten sosiaali- ja kriisituki, Naisten Valmiusliitto ja Kontiolahden sotilaskotiyhdistys. Myös Pohjois-Karjalan Reserviupseeri- ja Reserviläispiiri olivat paikalla. Tapahtuman ohella Vapepan etsijät tukivat Poliisia ja Pelastuslaitosta SAR POKA -harjoituksessa.

– Kyseessä oli SAR POKA moniviranomaisharjoitus, joka toteutettiin yhteistyössä vapaaehtoisen pelastuspalvelun ja muiden toimijoiden kanssa Turvallisuuspäivä-tapahtuman ohessa. Harjoiteltu tilanne oli se, että neljä mieshenkilöä oli lähtenyt kanootilla melomaan Pyhäselälle ja olivat luvanneet tulla puoleen yöhön mennessä takaisin. Erään etsittävän naisystävä oli sitten seuraavana päivänä aamuseitsemältä huomannut, ettei mies ole palannut retkeltä ja käynyt katsomassa Linnunlahden venesatamasta onko kanootit paikalla. Huomattuaan kanoottien puuttuvan tämä oli soittanut hätäkeskukseen ja harjoitus alkoi. Kyseessä oli siis poliisijohtoinen etsintätehtävä, kertoo Vapepan Savo-Karjalan piirin valmiuspäivystäjä Markku Kasurinen.

Vapepan valmiuspäivystäjä Markku Kasurinen piti harjoitusta onnistuneena. Mukaan toimintaan kannattaa lähteä jos etsintä yhtään kiinnostaa. Kuva: Tommi Korhonen

Etsintää maalla, merellä ja ilmassa

Vapepa suoritti harjoituksessa henkilöiden etsintää haravoimalla etsittävää aluetta. Apuna etsinnöissä oli myös lentopelastus, joka tutki aluetta ilmasta käsin ja Pelastuslaitos, joka suoritti etsintää kolmella veneyksiköllä. Myös kaksi koirapartiota ja kymmenkunta etsijää oli mukana haravoimassa rantoja sekä ympäröivää maastoa. Tuloksiakin saatiin:

– Koirapartiomme löysi yhden eksyneistä miehistä maastosta. Loput kolme löydettiin vesistöstä, Kasurinen kertoi.

Aurinkoiselle ja lämpimälle toukokuiselle päivälle suunniteltu harjoitus sujui sekä viranomaisten että Vapepan mielestä hyvin. Tilannetta seurattiin harjoituksen johtokeskuksessa tiiviisti ja syötteitä etsijöille annettiin siihen tahtiin, että harjoitus saatiin loppumaan suunnitellussa ajassa.

– Johtoryhmä työskenteli Poliisin, Pelastuslaitoksen ja Lentopelastuksen kanssa tiiviisti yhteistyössä etsinnän johtopaikalla. Harjoitus meni kokonaisuudessaan hyvin, kiittelee Kasurinen.

Vastaavia harjoituksia järjestetään noin kerran vuoteen, mutta paikallisten osastojen toimesta pienempiä etsintöjä järjestetään useammin. Toukokuun aikana treenejä järjestetään mm. Nurmeksessa.

– Jos mukaan toimintaan lähteminen kiinnostaa, kannattaa tulla nykäisemään hihasta jossain tapahtumassa tai tutustua aiheeseen tarkemmin Vapepan sivujen kautta, Kasurinen kannustaa.

Savo-Karjalan maanpuolustussoittokunta viihdytti tapahtumavieraita niin marssimusiikilla kuin kevyemmilläkin tahdeilla. Kuva: Tommi Korhonen

 

Turvallisuus tehdään yhdessä

Erityisen suosittua tapahtumassa oli reserviläisten ylläpitämä ekoaseammunta, jota kävivät kokeilemassa niin nuoremmat kuin vanhemmatkin aiheesta kiinnostuneet. Turvallisen ammunnan ohessa esittelypisteellä kerrottiin paikallisesta reserviläistoiminnasta ja rekryttiin uusia jäseniä mukaan toimintaan. Viereisellä teltalla toiminnastaan kertoi MPK, jonka Savo-Karjalan maanpuolustuspiirin piiripäällikön Antti Teräväisen vastuulla Turvallisuuspäivän järjestäminen oli.

– Turvallisuuspäivä on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen valtakunnallinen teemapäivä, joka järjestetään kaikissa piireissä sopivaksi katsottuun aikaan. Meillä tilaisuus päätettiin järjestää yhdessä SAR POKA -harjoituksen kanssa, jolloin saimme paikalle laajemman kattauksen eri organisaatioita, yhdistyksiä, toimijoita ja viranomaisia toimintaansa esittelemään, Teräväinen kertoo.

Jokiaseman alueella järjestetty tapahtuma keräsi paikalle mukavasti aiheesta kiinnostunutta yleisöä. Niin esittelijät kuin alueella vierailleetkin saivat päivän aikana nauttia myös MPK Savo-Karjalan maanpuolustussoittokunnan musisoinnista sekä Marttojen tekemästä kanakeitosta.

– Päivä on mennyt oikein hyvin. On mukava tehdä töitä asiantuntijoiden ja ammattilaisten kanssa. Vastaavia toiminnanesittelytapahtumia on tarkoitus pitää jatkossakin, mahdollisesti jo tulevana syksynä Kontiolahden maanpuolustuspäivän yhteydessä. Kiitos vielä kerran kaikille mukana olosta, Teräväinen kiittää.

 

Kuvat: Tommi Korhonen
Teksti: Milja Muikku