Siirry sisältöön
Harjoituksessa sotilas ja siviili luokkatilassa.

Vuoden 2025 KAAMOS-harjoituksessa uutena elementtinä oli lennokkien käyttö, ja tiedustelu, henkilösuojaus, kohteensuojaus ja ensihoitotoimet saatiin nivottua hyvin yhteen mahdollistamaan näin yhteistyön harjoittelun. Kuvassa Johtamispaikkakurssilla tiedustelu-upseerina toiminut Emil Kastehelmi antamassa tilanneselostusta piiripäällikkö Vesa Sundqvistille.

13.03.2025

KAAMOS25-harjoituksen keskiössä toimintakyvyn ylläpito, tilannekuva ja yhteistoiminnan harjoittelu

Helmikuussa 2025 Santahaminassa kolmatta kertaa järjestetty KAAMOS25-harjoitus tarjosi mahdollisuuden haastaa omaa aikaisemmin hankittua osaamista vaativissa olosuhteissa. Erityishaastetta harjoitukseen toivat vuodenajan vähäinen valonmäärä, sääolosuhteet (vaikka olivat tällä kertaa aiempia kertoja lempeämmät) ja monipuolinen toimintaympäristö. KAAMOS25-harjoituksen kursseilla – johtamispaikka, tiedustelu, henkilö- ja kohteensuojaus sekä ensihoitopaikka – harjoiteltiin toimintaa yhdessä muiden kurssien kanssa.

Harjoituksessa mukana olevat kurssit muodostivat ensimmäisen kerran toiminnallisen kokonaisuuden, joka mahdollisti poikkiaselajillisen yhteistoiminnan.

– Soveltavassa harjoituksessa taktinen osaaminen ja yhteistoiminta ulosmitataan niin yksittäisen taistelijan kuin ryhmänkin tasolla, ulottuen aina joukkojen välisen yhteistyön harjoitteluun, kertoi MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin koulutuspäällikkö Joni Sariola, joka oli MPK:n vastuutaho tässä harjoituksessa. Sariola totesi lisäksi harjoituksen yhtenä tavoitteena olleen kurssilaisten oman toimintakyvyn ylläpitäminen.

Tiedustelun rooli tilannekuvan luomisessa avainasemassa

– Harjoituksen alussa Suomi on harmaassa vaiheessa. Vastustaja on ottanut haltuunsa Santahaminan alueen. Tiedustelu pyrkii selvittämään missä ja miten vihollinen toimii ja mitä se pyrkii saavuttamaan, kertoo kurssin alkuasetelmasta Johtamispaikkakurssilla tiedustelu-upseerina toiminut Emil Kastehelmi, ja jatkaa:

Harjoituksessa sotilas lennättää dronea kahden muun sotilaan seuratessa tilannetta taustalla

Droonitoiminnan harjoittelu antoi merkittävää lisäarvoa KAAMOS25-harjoitukseen. Kuvassa drooniryhmä lähettämässä lennokkia tiedustelutehtävään. Kuva Tapio Aulu, MPK.

– Todennäköinen arvio lauantai-iltapäivänä on, että täällä valmistellaan mahdollista maahanlasku- tai maihinnousuoperaatiota. Nyt on keskeistä, että saadaan mahdollisimman kattava tilannekuva vastustajasta jatkotoimia varten. Tiedusteluryhmät toimivat maastossa, sekä suorittavat myös lentotiedustelua. Tiedustelulla luodaan mahdollisimman tarkka kuva vastustajasta ja sen komentopaikasta, minkä perusteella päästään mahdollisesti johtamaan tulta korkean arvon kohteisiin, summaa Kastehelmi toimintaa.

Kuvassa harjoituksessa sotilas ja protestoivia siviilejä.

Sotilaspoliisin kohteensuojaus -kurssille oli monenlaista maalitoimintaa koko harjoituksen ajan. Kuvan tilanteessa käynnissä on mielenosoitus, jossa yritettiin provosoida sotilaspoliiseja. Kuva Tapio Aulu, MPK.

Maastontiedustelussa ryhmänjohtaja kertoo havaitusta epäilyttävästä toiminnasta maastossa. Dronehavaintona löydettiin epäilyttävä henkilö ja tämän piilottama räjähde, joka saatiin purettua. Aluetarkastuksessa on myös havaittu liikennettä erään ajoneuvon lähellä ja paikalle tehdään ajoneuvotarkastus tilanteen selvittämiseksi.

Tiedustelukurssi kehittää tiedustelutoiminnan tietoja ja taitoja

KAAMOS25-harjoituksen tiedustelukurssilla kurssilaiset tiedustelivat ja välittivät havaintoja johtamispaikalle, joka keräsi ja prosessoi tietoa. Tiedustelukurssin tavoitteena on kehittää tiedustelutoiminnan tietoja ja taitoja sovelletussa harjoituksessa maastossa. Viestijärjestelmien käytön harjoittelu oli osa kurssikokonaisuutta.

Kurssi on suunnattu sijoitetuille tai sijoittamiskelpoisille tiedustelu-/sissikoulutuksen saaneille reserviläisille sekä muille reserviläisille, jotka ovat suorittaneet Tiedustelijan perustaidot koulutuskokonaisuuden tai omaavat muuten vastaavat tiedot ja taidot. Kurssi on kaksiosainen.

Kaksi sotilasta tutkii maastossa paperia.

Tiedustelijat keräävät vastustajan toiminnasta havaintoja, ja toimittavat saadut tiedot eteenpäin johtamispaikalle täydentämään tilannekuvaa. Oikea tilanneymmärrys on ratkaisevassa roolissa, kun arvioidaan tarvittavia toimenpiteitä. Kuva Tapio Aulu, MPK.

Harjoitukseen osallistuneet reserviläiset vaikuttivat tyytyväisiltä kurssikokonaisuuksiin.

–  Joka kurssilla oppii jotakin uutta ja kurssien avulla pääsee ylläpitämään omaa osaamistaan, kertoi tiedustelukurssille osallistunut reserviläinen, joka on ollut mukana jo useissa harjoituksissa.

Ensihoito pitää huolta haavoittuneista ja evakuoinneista

Ensihoitopaikkakurssi tarjosi mahdollisuuden haastaa itsensä ja hyödyntää aiemmin hankittua osaamista haastavissa olosuhteissa. Kurssinjohtaja Sakari Salo kertoi ensihoidon pystyvän toimimaan säässä kuin säässä, niin kesähelteellä kuin kovissa talviolosuhteissa.

Lauantai-aamuna ensihoitopaikka oli perustettu ja kurssilaiset odottivat tapahtumien etenemistä. Salo kertoi nyt meneillään olevan kurssin olevan ensimmäinen, jossa harjoitellaan yhteistoimintaa muiden kurssien kanssa. Ensihoitopaikkakurssi tukee henkilö- ja kohteensuojauskursseja. Kurssin kokonaismäärästä irrotetaan kahden-kolmen hengen partioita tukemaan toimintaa. Näin harjoitus on mahdollisimman todenmukainen.

Sherzan Mehmetoglu ja Kaisa Pihko kertoivat tulleensa Ensihoitopaikkakurssille hakemaan itselleen lisää tietotaitoa kenttälääkinnästä. Sherzan Mehmetoglu kertoi oppivansa jokaisella kurssilla aina jotakin uutta ja se kannustaa osallistumaan.

– Täällä pääsee harjaantumaan. On hyvä saada takaraivoon ensihoitopaikan perustaminen ja toiminta, todettiin yhteisesti.

Pääsyvaatimuksena Ensihoitopaikkakurssille on terveydenhuollon tutkinto tai varusmiespalveluksessa suoritettu lääkintämies- tai lääkintäaliupseerin koulutus.

Harjoituksessa kenttälääkintätelttaan kannetaan haavoittunutta.

Ensihoitopaikalla hoidettiin kaikkien harjoitukseen osallistuvien kurssien loukkaantuneita. Erilaisia vammoja ja hoidettavia potilaita riitti kattavasti viikonlopun aikana. Kuva Tapio Aulu, MPK.

KAAMOS25-harjoituksen johtajana toimi Ida Rimpioja ja varajohtajana ja turvallisuusvastaavana Eija Eriksson. Rimpioja kertoi olleensa mukana MPK:n vapaaehtoistoiminnassa pitkään ja tulleensa nyt mukaan luonnollisena jatkumona oltuaan aikaisemmin kurssivääpelinä, harjoituksenvääpelinä ja harjoituksenvarajohtajana. Eriksson on myös ollut aktiivinen pitkään ja kertoo tekemisen olevan itselleen mielekästä ja kiinnostavaa.

Harjoituksen toteuttaminen vaatii pitkän työn ja hyvän suunnittelun. Aikaisemmissa harjoituksissa mukana olleet toimijat otettiin heti alussa mukaan suunnittelemaan tulevaa.

Rimpioja kertoo, että tänä vuonna KAAMOS-harjoitusviikonloppu haluttiin järjestää, niin että kaikki samaan aikaan Santahaminassa järjestettävät kurssit ovat osana poikkiaselajillista kokonaisuutta. Näin saadaan luotua selkeämpi kokonaisuus ja mahdollisimman todenmukainen tilanne. Viikonlopun tarina lähti käyntiin perjantaina, kun Tuukka Fält esitti valtioille tilannekuvat. Tämän jälkeen kurssit lähtivät suorittamaan heille annettuja tehtäviä. Lauantaipäivän tapahtumat muodostuivat tilanteenmukaisesta toiminnasta. Sunnuntaina käytiin läpi se, mitä kaikkia havaintoja valtiot olivat toisistaan viikonlopun aikana tehneet. Kahden valtion eri roolien simulointi toimi hyvin tässä harjoituskokonaisuudessa.

Johto- ja tukikurssi ja huolto ovat harjoituksen mahdollistajia.

– Kaikki on mennyt tähän mennessä hyvin, summasivat Rimpioja ja Eriksson, toisen päivän illansuussa, silminnähden väsyneinä mutta tyytyväisinä.

Vuoden 2026 KAAMOS-harjoitus on jo suunnitteilla

– Suuremmat harjoituskokonaisuudet vaativat aina pitkän suunnittelun ja valmistelutyön, niin tälläkin kertaa. KAAMOS25-harjoitusta valmisteltiin vuoden verran ja seuraavan suunnittelu alkaa pian edellisen päätyttyä. On hienoa nähdä, että tässä harjoituksessa otettiin taas selkeitä kehitysaskeleita, ja tulevaan KAAMOS26-harjoitukseenkin on jo monia uusia ideoita ja kehittämiskohteita, toteaa piiripäällikkö Sundqvist ja jatkaa:

– Vuoden 2025 KAAMOS-harjoituksessa oli aikaisempaan kahteen vastaavaan verrattuna kokonaan uutena elementtinä lennokkien käyttö, ja tiedustelu, henkilösuojaus, kohteensuojaus ja ensihoitotoimet saatiin nivottua hyvin yhteen mahdollistamaan näin yhteistyön harjoittelun. Kaikki harjoituksen puolentusinaa kurssia muodostavat hyvän ja mielekkään kokonaisuuden kurssilaisille.

– Todettakoon vielä, että Puolustusvoimien ja MPK:n operatiivinen kumppanuus toimii täällä kentälläkin erinomaisesti. Tästä hyvänä esimerkkinä kurssinjohtaja Sakari Salo, joka toimii päätyössään kenttäsairaanhoitajana Santahaminan terveysasemalla, ja tässä harjoituksessa vapaaehtoisena vastuunkantajana Ensihoitopaikkakurssilla; toisena nostona kumppanuuden toimivuudesta on käyttöömme saamamme kaksipuoleisen taistelun simulaattori (kasi) Kaartin jääkärirykmentin vastuuhenkilön kera ja paukkupatruunoita korvaava järjestelmä (bars).

– Olen tyytyväinen ja iloinen erinomaisesti sujuneesta harjoituksesta ja haluan kiittää kaikkia mukana olleita, niin kurssilaisia kuin kurssien ja harjoituksen suunnitteluun ja kokonaisuuden läpivientiin osallistuneita, lopettaa Sundqvist.

Teksti Jaana Siljander, Joni Sariola ja Vesa Sundqvist
Kuvat Tapio Aulu ja Vesa Sundqvist