Siirry sisältöön

30.09.2019

Luhalla pakista nautittu kenttälounas lienee vain yksi niistä uusista kokemuksista, joita 15 ”Intti tutuksi naisille” kurssilaista tänä viikonloppuna kokevat Santahaminassa.

Ensimmäinen illan ja yön kurssilaiset viettivät kasarmilla, jossa käytiin läpi ohjelmanmukaiset alkupuhuttelut ja perusasioita kuten sulkeisia ja toimistokäyttäytymistä. Kurssilaisten mukaan ”vaihtelevasti” nukutun yön jälkeen lauantaiaamuna oli vuorossa ensimmäinen rastikoulutus eli turvallinen aseenkäsittely ja ammunnat reserviläiskiväärillä 50:stä metristä. Suurimmalla osalla kurssilaista kyseessä oli ensimmäinen kosketus ammuntaan, mutta toivottavasti pahimmasta jännityksestä päästiin täällä varmoissa käsissä ja hyvällä, turvallisella ohjauksella. Hyvin sujuneiden ammuntojen jälkeen kurssilaiset opastetusti purkivat ja huolsivat aseensa.

Ammunnasta siirryttiin maastoon aterioimaan ja kurssilaisille opetettiin maastoruokailua ja ilmasuojassa syömistä. Kinkkukiusaus teki kauppansa ja kurssilaiset saivat hetken hengähtää omien suojiensa turvassa.

Lukiolaisten turvakurssin aikoinaan käyneelle helsinkiläiselle Jasmin Randenille (19 v) maastossa olo ja ateriointi on jo tuttua ja vielä tutummaksi tulee ensi heinäkuussa, kun hän astuu asepalvelukseen ja vieläpä Santahaminaan. Toivotamme taistelija Randenille antoisaa tulevaa palvelusaikaa!

Kurssinjohtaja Emmi Karhun mukaan tämä ”Intti tutuksi naisille” on erinomainen matalan kynnyksen kosketus varusmiespalvelukseen ja sen sisältöön jos naisilla on epävarmuutta tai palvelukseen hakeutuminen askarruttaa. Valtaosa kurssilaisista ovat tulleet juuri siksi, että ovat hakeutumassa palvelukseen tai kiinnostuneita vapaaehtoisesta asepalveluksesta. Tullaan katsomaan, voisiko tämä olla ”oma juttu”.

Ella Valtonen (18 v) Liedosta on juuri yksi heistä. Useat Ellan ystävät ovat käyneet intin ja osa sukulaisista on Puolustusvoimien palveluksessa. Nyt heiltä kuullut kertomukset ja tarinat ovat jo konkretisoituneet ja antaneet Ellalle hieman käsitystä siitä, mitä edessä voisi olla, jos itsekin hakeutuisi asepalvelukseen. Ella oli tyytyväinen tuloonsa ja kertoi, että jo näinkin lyhyessä ajassa kurssilaiset ovat saaneet hyvän käsityksen armeijan rutiineista ja kurista. Ajatus vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakemisesta on vahvistunut jo nyt. Lisäksi Ella oli tyytyväinen ja hieman yllättynytkin siitä, kuinka hyvin häneltä ensikertalaiselta ampuminen sujui; tauluun oli tullut hyvää osumaa. Kurssin jatkosta Ella odotti ensiapukoulutusta ja sitä, että pääsee nukkumaan yön ulkona pitkästä aikaa. Vanhalle partiolaiselle puolijoukkueteltassa yöpyminen kun ei tuota ongelmaa. Myös Ellalle ja tietysti kaikille muillekin kurssilaisille toivotamme kaikkea hyvää tulevaisuudessa!

Kurssin johto kiitteli kurssilaisia. He olivat hyvin mukana, ottivat ohjeita vastaan ja kysyivät tarvittaessa. Kurssi avasi hyvin sitä kuuluisaa ”inttislangia” ja toi tietotaitoa siihen, mitä peruskalustoa puolustusvoimat käyttävät.

Sunnuntaina ohjelmassa oli heti aamusta majoituksen purku, varusteiden palautusta huoltoa ja luovutusta. Taistelijan perustutkinnossa käytiin läpi viikonloppuna opittuja asioista ja päivällisen jälkeen edessä oli kotiutuminen.

Kurssilla harjoiteltiin myös marssitaitoa.

Kouluttajien opastuksella ja yhteistyöllä pystytettiin toisen yön yöpymistä varten kaksi puolijoukkuetelttaa. Kouluttajat nukkuivat kurssilaisten kanssa teltoissa ja ohjasivat ja valvoivat kipinävuoroja.

Yhtenä aiheena oli turvallinen aseenkäsittely ja ammunnat reserviläiskiväärillä 50:stä metristä.