Siirry sisältöön

Sotilaspoliisitoiminta kiinnosti kurssilaisia ja he saivat erinomaisen opetuksen asiasta.

06.09.2020

Syksyisenä lauantaina 29.8.2020 kokoontui innokas joukko Santahaminan portille – oli alkamassa Intti tutuksi erityisryhmille-kurssi. Kurssille osallistui 15 kurssilaista ja kaksi avustajaa. Suurin osa kurssilaisista oli mukana ensimmäistä kertaa. Läheisille jätettiin portille hyvästit ja matka jatkui Radioniemen koulutuskeskukseen, jossa jaettiin viikonlopun varusteet. Vaatteet saatiin kouluttajien avustuksella vaihdettua sekä reput pakattua. Moni oli selvästi ylpeä saadessaan pukea päälleen maastopuvun ja tuntea olevansa sotilas!

Tulopuhuttelun ja maastolounaan jälkeen olikin jo aika siirtyä jalkaisin majoitusalueelle Saharan laitaan. Puolijoukkueteltan kepakoita ja kamiinaa ihmeteltiin hetki, jonka jälkeen ryhdyttiin tomerasti pystyttämään telttoja kouluttajajohtoisesti. Vaikka suurin osa oli teltanpystytyksessä ensimmäistä kertaa, täytyy todeta, että napakat teltat jättivät jälkeensä monen reserviläisen tekemät telttaviritykset!

Tämän jälkeen rupesi hiekkatieltä kuulumaan järeämpää moottorin ääntä ja paikalle kaarsi Pasi-panssariajoneuvo, jonka saloihin kurssilaiset saivat tutustua ja sen jälkeen kokea myös höykytystä siirtyessään Pasilla Radioniemen alueelle rastikoulutukseen. Lauantai-iltapäivän rasteina olivat EKOaims-laserammunta, joukossa/muodossa liikkumisen perusteet joukon turvallista liikuttelua varten, sekä telamiinan anatomiaan tutustuminen

Rastien päättyessä paikalle kaartoi sotilaspoliisipartio vilkut päällä ja pillit ulvoen. Sotilaspoliisien ryhmä kertoi toiminnastaan ja esitteli varusteitaan, joita kurssilaiset saivat kokeilla. Moni halusi kuvallisen muiston itsestään auton ahtaassa putkaosassa, josta onneksi pääsi tällä kertaa helposti myös pois! Esittelyssä oli mukana myös huumekoira Yoda, joka sai osakseen paljon helliä sanoja ja ihastelua.

Tämän jälkeen olikin jo aika siirtyä takaisin majoituspaikalle, missä kurssilaisia odotteli Sotilaskotiauto herkkuineen. Munkkien lisäksi karkit, pehmonallet sekä retkilamput tekivät kauppansa!

Uni alkoi jo hiipiä monen kurssilaisen silmään jännittävän päivän ja ulkona olon jälkeen, mutta osa jaksoi vielä istua nuotiolla ja paistaa makkaraa sekä tutustua yölliseen maisemaan pimeänäkölaitteiden kanssa. Kymmenen jälkeen ajoittain voimakaskin hyrinä täytti teltat, kamiinoita pidettiin lämpimänä kouluttajien toimesta. Joidenkin unta häiritsi lähes koko yön jatkunut rankkasade, minkä takia muutama kurssilainen huomasi aamulla kelluvansa ennemminkin vesipatjan kuin makuualustan päällä…

Reippaalla mielellä, kosteasta ilmasta huolimatta, ryhdyttiin aamutoimiin ja syötiin maittava maastoaamiainen. Sen jälkeen alkoikin koko aamupäivän kestänyt rastikoulutus, jossa tutustuttiin tarkkuussuunnistukseen ja maastomerkkeihin, harjoiteltiin trangian käsittelyä sekä veden keittämistä ja heitettiin pituus- ja tarkkuusheittoa harjoituskäsikranaatilla.

Puoliltapäivin siirryttiin joukkona marssien taas Radioniemeen, missä alkoi varusteidenvaihtorumba. Omat vaatteet saatiin takaisin eikä varuspuutteita ollut – hienoa!

Syömisen jälkeen koitti odotettu ja jännittävä hetki: kurssitodistusten jako! Sitä oli saapunut seuraamaan myös osa läheisistä. Munkinsyönnin ohessa ihasteltiin todistuksia ja MPK:lta saatuja pikkumuistoja, ylpeinä siitä, että kaikki olivat suoriutuneet kurssista erinomaisesti. Oli ihailtavaa seurata kurssilaisten yhteistyötä, oppimishalua sekä toisten huomioimista ja auttamista. Kiitos, että me kouluttajat saimme jakaa tuon viikonlopun kanssanne!”

Ennen PASI-ajelua kerrottiin ajoneuvosta ja opetettiin varomääräykset.

 

PASI-ajelu oli uutta tälle kurssille ja pyritään järjestämään toistekin. Niin oli pidetty rasti.

 

Teksti: Paula-Riikka Viiru

Kuvat: Tuomas Hauvala