Siirry sisältöön
Ilmapuolustuspiirin hihamerkki käsivarressakki

05.10.2022

Ilmapuolustuspiiri (ILMAPP) on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) valtakunnallinen puolustushaarapiiri. Ilmapuolustuspiirin kurssitoiminnan painopiste on Ilmavoimien reserviläisen sotilaallista valmiutta tukevassa toiminnassa. Osallistuminen koulutuksiin edesauttaa reserviläistä poikkeusolojen tehtävässä sekä valmistaa osallistujaa oman joukon mahdollisiin kertausharjoituksiin liittyen.

Ilmavoimat kohdentaa vuosittain tukikohtien eri aselajien reserviläisille näitä PVSOTVA -kursseja. Ilmavoimien joukko-osasto lähettää PVSOTVA -kurssien reserviläisille erillisen ”suosituskirjeen” noin kolmea kuukautta ennen harjoitusta, johon toivotaan kirjeen saaneen osallistuvan. Kurssit ovat reserviläisille maksuttomia ja niistä on mahdollista saada korvaavat kertausharjoitusvuorokaudet. Käytännön harjoitustapahtumat järjestetään Ilmavoimien joukko-osastojen ja Ilmapuolustuspiirin harjoituksina viikonloppuisin. Näillä PVSOTVA-kursseilla sitoutuneet ilmapuolustuspiirin kouluttajat kouluttavat reserviläisiä Ilmavoimien viimeisimpiin koulutusmateriaaleihin perustuen.

Reserviläisten koulutus tapahtuu pääsääntöisesti ilmavoimien lennostojen kanssa samoilla paikkakunnilla: Rissalassa, Pirkkalassa, Luonetjärvellä ja Rovaniemellä.

Avainroolissa sitoumuksen tehneet reserviläiset

Ilmapuolustuspiirin toiminnan keskiössä ovat ammattitaitoiset ja motivoituneet reserviläiset. Harjoitusviikonloppujen ja kurssien johtajat, kouluttajat sekä huollon toimijat ovat sitoumuksen tehneitä reserviläisiä. Sitoumuksen tehneet reserviläiset ovat puolustusvoimien hyväksymiä ja aktiivisille toimijoille annetaan kotiin henkilökohtainen ns. hälytysvarustus. Sitoumusaika on yhdestä kuuteen vuotta.

Sitoumuksen tehteitä reserviläisiä koulutetaan MPK:n kouluttajakoulutuksissa ja Puolustustusvoimain / Ilmavoimien kouluttajakoulutuksissa ennen harjoituksia sekä erillisissä valtakunnallisissa keskitetyissä kouluttajakoulutuksissa.

KUINKA MUKAAN?
Koulutuspolku alkaa useimmiten tutustumalla erilaisiin koulutuksiin ja harjoituksiin. Kun kouluttaminen tai toimiminen huollossa ja logistiikkassa alkaa kiinnostaa käynnistyy sitoumuksen teko ilmapuolustuspiiriin. Toiminta käynnistyy asteittain ja koulutamme tehtäviin.

Ole yhteydessä meihin!
Valmiuspäällikön ja koulutuspaikkojen koulutuspääliköiden yhteystiedot  ovat verkkosivuillamme: https://mpk.fi/ilmapuolustuspiiri/

Ilmapuolustuspiirin muu koulutus

Ilmapuolustuspiiripiiri järjestää myös maksullisia SOTVA -kursseja, joissa harjoitellaan esimerkiksi ammuntaa. Koultustarjonnassamme on myös erillisiä kursseja ilmapuolustuksesta kiinnostuneille nuorille ja naisille.

Vuosittain järjestämme yhdestä kahteen etsintä- ja pelastusharjoitusta Suomen Lentopelastusseuran (SLPS) kanssa. Seuraava harjoitus on etsintä- ja pelastusharjoitus SAR-Lappi -valmiusalueharjoitus syyskuussa 2023.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuksiin osallistuminen edellyttää käyttäjätunnuksen luomista MPK:n tietojärjestelmään, kohdasta mpk.fi/kirjaudu