Siirry sisältöön
Sukset ja sauvat hangessa

Sukset ja sauvat hangessa

15.02.2021

Keskiviikkona 10.2.2021 järjestettiin ensimmäinen Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin perinteisen tyylin hiihtotekniikkakurssi reserviläisille.

Paikalla oli kymmenkunta aktiivista reserviläistä. Ensimmäiseksi esittäydyttiin ja kerrottiin omasta hiihtourasta. Osalla oli suksien päällä olosta jo vierähtänyt kolmisenkymmentä vuotta ja jollain esimerkiksi monot olivat teinivuosilta. Kaikki kuitenkin suoriutuivat hyvin kurssista.

Alkuun kerrottiin suksien voitelun periaatteet. Tämän jälkeen lähdettiin hiihtämään tasaista latua oikeaa ponnistusta etsien sauvoja käyttämättä. Kun tämä alkoi sujumaan, oli vuorossa sauvojen kanssa sekä vuorohiihtoa että tasatyöntöä.

Tasatyöntöä Paloheinässä

Tasatyöntöä ja vuorohiihtoa Paloheinässä

Kurssilaiset saivat henkilökohtaista opastusta hiihtotekniikkoihinsa kurssin vetäjältä Harry Sainiolta.

Henkilökohtaista opastusta Paloheinässä

Henkilökohtaista opastusta Paloheinässä hiihtokurssilla

Alkukoulutuksen jälkeen oli vuorossa ylämäen valloitus sekä alamäen testaus. Tämä tehtiin hiihtämällä kolmen kilometrin rata ympäri.

Kommentteja kurssilaisilta:

  • Kurssilla käytiin läpi juuri ne perusasiat, jotka ovat perinteisellä hiihtämisessä tarpeen. Kurssin sisältö vastasi siis erinomaisesti luvattua ja odottamaani.
    Ryhmä oli sopivan kokoinen, isommasta olisi ollut jo vähän haittaa. Ystävällinen ilmapiiri.
  • Tätä voi suositella! Kurssilla käsiteltiin ja harjoiteltiin kaikki oleellinen, mitä ihmisen tarvitsee tietää ja osata perinteisellä hiihtämisestä. Ja tarjottiin muutama lisävihjekin hyödynnettäväksi.
    Tämä kurssi sopii niin perinteisen tavan hiihdon tekniikan parantamiseen kuin ”hiihdin viimeksi x vuotta / vuosikymmentä sitten intissä” menijöille.
  • Kertokaa, että rohkeasti kaikki mukaan. 😊 Meillä on ihana puhdas luonto nauttia hiihdosta. Myös mahtavaa seuraa. Saa tutustua uusiin samanhenkisiin ihmisiin.
  • Sain juuri tarvittavat perusvinkit, joita tarvitsinkin. Jouduin samalla hiihtämään enemmän kuin olisin ikinä jaksanut itsekseni.
  • Kokonaisuus hiihtotekniikan löytymiseen oli se missä onnistuttiin. Kiitos kovasti. 😊

Hiihtäessä tuli mukavan lämmin ja kauan kadoksissa ollut hiihtotekniikkakin löytyi. Omasta mielestäni matka oli aika lyhyt, mutta kun katsoin urheilukellon tuloksen huomasi, että matkaa kertyi kuitenkin edestakaisen tekniikkaharjoittelun ansiosta noin 7 kilometriä. Pakkasta oli illan aluksi -12 ja kun päätimme hiihtämisen, oli pakkanen laskenut -17 asteeseen.

Kurssille toivottiin jatkoa. Reserviläisten kunnon kohottamiseen ja hiihtomotivaation löytämiseen kurssi on mitä mainioin. Toivottavasti saamme vapaan tekniikan kurssin tähän vielä jatkoksi. Kunhan talvi (lue hiihtokeli) alkaisi aikaiseen, saisimme kurssin järjestettyä lähempänä vuodenvaihdetta. Näin useampi ehtisi hiihtää enemmän vuoden aikana ja myös ilmoittautumaan hiihtomarssiin. Nyt 50 kilometrin hiihtomarssilla on reilut 10 henkeä kokeilemassa kuntoaan. Toivottavasti ensi vuonna jo tuplaten enemmän.

Teksti Birgitta Mitro

Kuvat Birgitta Mitro ja Turo Oraste