Siirry sisältöön

29.10.2021

Kansalaisen kyberturvallisuus -verkkokurssi tarjoaa nykypäivän yleissivistystä: tietoa turvallisempaan toimintaan digiympäristöissä. Maksuton kurssi sopii kaikille ja se on opiskeltavissa joustavasti verkossa. Kurssin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet yhteistyössä Jyväskylän yliopisto ja Maanpuolustuskoulutus MPK.

Millaisia riskejä arjessamme on digiturvallisuuden alueella? Miten tunnistaa tietojen kalastelu? Kuinka yksityisyys suojataan ja salasanoja hallitaan? Voiko somessa toimia digiturvallisesti?

— Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi keskittyy digitaalisessa turvallisuudessa sellaiseen tietoon, jonka osaaminen on nykyisin yhtä tärkeää kuin vaikkapa liikennesääntöjen tunteminen. Tämä osaaminen edistää niin yksilön kuin koko yhteiskunnankin turvallisuutta, kertoo MPK:n koulutuspäällikkönäkin työskentelevä lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopistosta.

Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi avautui Kansallisena tietoturvapäivänä 27.10.2021. Kurssi on opiskeltavissa verkon välityksellä ympäri vuoden. Kurssi kuuluu MPK:n kyberturvallisuuden koulutuspolkuun.

Opiskele digiturvallisuutta vaikka bussipysäkillä

Kurssin teemat on jaettu mikro-oppimisen ideaa toteuttaen lyhyisiin osioihin, joita voi opiskella esim. työmatkalla bussissa tai jopa bussipysäkillä. Koska digitaalinen maailma on jatkuvassa muutoksessa, kurssi päivittyy jatkossa aina tarpeen vaatiessa.

MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo arvioi, että Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi tulee olemaan MPK:n koulutusohjelmissa halutuimpia kursseja.

— Kurssin tekijät ovat kärkiosaajat. Tässä yhteistyössä yhdistyvät Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden tieteellinen ja koulutuksellinen osaaminen MPK:n kovan luokan ammattilaisten asiantuntemukseen, sanoo MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo.

Kurssisisältö on avoin kaikille, suoritusmerkinnän kurssista saa kirjautumalla ja suorittamalla tarvittavat tehtävät kurssialustalla Jyväskylän yliopiston Moodlessa.

— Digiturvallisuuden osaaminen on vastuullisuutta. Sen tarve koskettaa jokaista, niin työelämässä, oppilaitoksissa kuin vapaa-ajalla. Jyväskylän yliopisto ja MPK vastaavat tähän tarpeeseen yhteistyöllä, joka hyödyttää koko yhteiskuntaa, kertoo Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

Osa MPK:n kyberturvallisuuden koulutuspolkua

Kansalaisen kyberturvallisuus -verkkokurssin Jyväskylän yliopiston Moodlessa suorittaneet voivat hakea suoritusmerkinnän myös MPK:lta. Suoritettu verkkokurssi tai vastaavat tiedot on pääsyvaatimus MPK:n monille muille kyberturvallisuuden kursseille.

Kun kurssi on suoritettu, siitä saa siitä PDF-muotoisen kurssitodistuksen. Tämän jälkeen voi rekisteröityä ja kirjautua MPK:n nettisivuilla. MPK:n koulutuskalenterista voi hakea Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssin ja ilmoittautua kurssille. Ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään lataamaan kurssitodistus MPK:n järjestelmään.

MPK käsittelee kurssi-ilmoittautumisia muutaman kerran vuodessa. Hyväksytty ilmoittautuminen näkyy tämän jälkeen omalla MPK-kortilla suoritettuna kurssina.

Lisätietoa: https://www.avoin.jyu.fi/fi/opintotarjonta/informaatioteknologia/kyberturvallisuus