Kesäyön marssi on perinteinen valtakunnallinen marssitapahtuma, joka on tarkoitettu kaikille kunnostaan huolehtiville ja se järjestetään nyt neljännen kerran Savo-Karjalan maanpuolustuspiirin alueella. Liperissä marssi suoritetaan kauniissa ja haastavissa vaaramaisemissa polkuja ja metsäautoteita pitkin – meillä ei asvaltilla juuri marssita!
Kyseessä on hyvähenkinen, osallistujien fyysistä ja henkistä kuntoa testaava, ylläpitävä ja kehittävä marssitapahtuma. Erilaisista marsseista ja matkoista jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan – oli se sitten 43 kilometrin pitkä taivallus tai 6 km perhesarjamarssi. Osallistua voivat kaikki vauvasta vaariin! Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Ajankohtaisimmat tiedot Kesäyön marssista Liperissä löydät tältä sivulta sekä Savo-Karjalan maanpuolustuspiirin somekanavista: MPK Savo-Karjala (Facebook) ja @mpksavokarjala (Instagram). Myös Kesäyön marssi Liperin Facebook -tapahtumassa pysyt ajan tasalla.
Tsekkaa tarkemmat infot ja ohjeet alta!
43 km marssi
– Marssi sopii kaikille yli 18-vuotiaille
– Hinta 36 euroa
25 km marssi
– Marssi sopii kaikille yli 18-vuotiaille
– Reserviläisten on mahdollista suorittaa kenttäkelpoisuusmarssi
– Hinta 16 euroa
17 km marssi
– Marssi sopii itsenäisesti kaikille yli 15-vuotiaille
– Alaikäisiltä vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus
– Alle 15-vuotiaat nuoret voivat osallistua marssille vain huoltajan kanssa
– Hinta 16 euroa
6 km marssi
– Marssi sopii itsenäisesti kaikille yli 15-vuotiaille
– Alaikäisiltä vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus
– Alle 15-vuotiaat nuoret voivat osallistua marssille vain huoltajan kanssa
– Hinta on 16 euroa
– Osallistua voi myös perhesarjaan, jolloin hinta on 30 euroa, sisältäen 2 aikuista ja alle 15-vuotiaat lapset
Tarkemmat kuvaukset ja ilmoittautumislinkin löydät klikkaamalla marssin nimeä. Ilmoittautumiset 20.5.2024 mennessä. Ei jälki-ilmoittautumismahdollisuutta.
Hintaan sisältyy huoltopisteiden tarjonta, vakuutus, opastus, lämmin ateria sekä peseytymis- ja lepomahdollisuus (pitkänmatkalaisille). Lisäksi kaikille osallistujille jaetaan osanottotodistus ja Kesäyön marssi 2024 -kangasmerkki.
Lasku lähetetään osallistujille marssitapahtuman jälkeen.
Kaikki marssit lähtevät liikkeelle perjantai-iltana. Jokainen marssija pääsee osallistumaan tapahtuman avajaisiin ja kulkemaan marssilla auringonlaskun värittämissä maisemissa kesäyön laskeutuessa hiljenevään luontoon.
Marssin aloitusjuhlallisuudet järjestetään perjantaina 24.5 Ylämyllyn varastoalueella klo 19:30 alkaen. Tarjolla on marssin ohella reipasta sotilasmusiikkia, MPK:n toiminnan esittelyä ja Sotilaskodin palveluita. Tervetuloa!
Kaikkien marssimatkojen osallistujat ilmoittautuvat saamiensa ohjeidensa mukaisesti Ylämyllyn varastoalueelle (Paloaukeantie 10A, 80400 Ylämylly), joka toimii kaikkien marssimatkojen lähtö- ja maalialueena. Koko tapahtuman ajan palveleva marssitoimisto löytyy myös samalta alueelta. Alueelle on opastus sekä liikenteen- ja pysäköinninohjaus.
Perjantai 24.5
18:30-19:00 – Ilmoittautuminen
19:00-19:30 – Turvallisuuspuhuttelu
19:30-20:00 – Marssivalmistelut ja avajaistapahtuma
20:00 alkaen – Marssisuoritukset
Marssin jälkeen huolto ja ruokailu
Pitkänmatkalaisilla mahdollisuus lepoon
Kotiuttaminen marssin jälkeen
Tapahtuma päättyy ja kaikki marssijat kotiutetaan viimeistään lauantaina 25.5 klo 14:00. Lähtökohtaisesti jokainen marssija kotiutuu marssin päättymisen ja huoltotoimenpiteiden jälkeen.
Marssin huoltoon tarvitaan vapaaehtoisia tekijöitä. Alla olevalle huoltokurssille voi ilmoittautua 20.5.2024 mennessä. Tehtäviä on tarjolla mm. kuljetuksen, lääkinnän, taloushuollon, marssitoimiston, marssireitin huollon sekä valokuvauksen saralla koko tapahtuman ajan alkaen 24.5 iltapäivällä jatkuen yön yli 25.5 aamuun asti.
Kesäyön marssi Liperi: Johto- ja huoltokurssi
Marssitoimisto sijaitsee Ylämyllyn varastoalueella. Marssitoimistossa päivystää johto- ja huoltokurssin henkilökuntaa sekä MPK Joensuun koulutuspaikan työntekijöitä 24/7 tapahtuman aikana. Marssitoimistossa vastaanotetaan ilmoittautumiset ja annetaan lupa marssin jälkeiseen poistumiseen alueelta. Marssitoimiston ja muiden avainhenkilöiden yhteystiedot löytyvät kaikille marssijoille jaettavasta infomateriaalista.
Ennen marssien alkamista pidetään yhteinen turvallisuuspuhuttelu Ylämyllyllä Paloaukean koulun auditoriossa. Alkupuhuttelussa käydään läpi kuljettava reitti ja siinä erityisesti huomioitavat asiat, aikataulu, huoltopisteiden määrä ja niiden sisältö sekä maaliin saapuminen. Marssijoille jaetaan kartat, joissa marssittava reitti näkyy. Maastoon on merkattu reittiopasteita, mutta niitä ei aivan joka kohdassa ole, joten kartanlukutaidosta ei ole haittaa. Marssijoilla on myös käytössään Metsähallituksen Retkikartta-palvelu, josta marssittavaa reittiä voi seurata. Ongelmatilanteissa voi aina soittaa marssitoimistoon ja kysyä apua.
Osallistuja valitsee ilmoittautumisen yhteydessä sen, haluaako marssia matkan itsenäisesti omaan tahtiin vähintään kahden hengen ryhmässä, vaiko yhtenäisesti osana isompaa marssiosastoa. Yksin marssiminen ei turvallisuussyistä ole mahdollista. Itsenäinen suoritus toteutetaan omaan tahtiin vähintään kahden hengen ryhmässä, eli joko kaverin kanssa tai ennen marssia muodostetun ryhmän kanssa. Ohjatussa marssisuorituksessa kokenut marssija toimii ryhmän vetäjänä ja johtaa osastoa marssin ajan. Ohjattu suoritus sopii esimerkiksi yksin marssijoille ja ensikertalaisille.
Marssireitti on kaikilla marssimatkoilla suurilta osin metsää, kinttupolkua tai metsäautotietä. Nousuja ja laskuja reiteillä on jonkin verran, sillä polut kulkevat vaaramaastossa. Reitistönä käytetään suurimmaksi osin Liperin kunnan Kinttupolkuja. Asvalttiosuuksia on hyvin vähän, ja siihen olemme täällä pyrkineet tarkoituksenmukaisesti. Erityisesti pisimmät marssit sisältävät paikoin jyrkkiä nousuja ja laskuja sekä kapeita polkuosuuksia, joten otsalamppu voi yön pimeimpinä tunteina olla tarpeen. Myös hyttysmyrkky ja pitkähihaiset vaatteet ovat erittäin suositeltavia aiempien vuosien kokemusten perusteella.
Marssille voi ottaa mukaan koiran, mutta omistajan tulee kantaa täysi vastuu koiran hyvinvoinnista ja huolehtia koiran ruoka- ja juomahuollosta sekä ensiaputarvikkeista. Omistajan tulee olla varma, että koira jaksaa kävellä suunnittelun matkan. Koirien juomakuppeja saa täyttää huoltorasteilla tarjolla olevasta vedestä. Koira tulee pitää kytkettynä koko marssisuorituksen ajan.
Kaikille marssimatkoille suosittelemme hyviä ja sisäänajettuja korkeavartisia kenkiä sekä hyvin istuvaa selkäreppua. Hyvillä varusteilla pitkäkin matka sujuu kevyemmin. Muistathan varata omat vesipullot sekä riittävästi evästä ja naposteltavaa mukaan. Huomioi myös mahdollinen tarve urheilujuomajauheeseen, energiageeliin, yms lisävoimaa antaviin tuotteisiin. Huoltopisteillä on saatavilla vettä ja mehua sekä pientä purtavaa.
Valmistaudu marssiin hyvissä ajoin. Harjoittele niissä kengissä, joissa aiot marssin suorittaa. Käytä kaksia sukkia päällekkäin ja vaihda kuivat sukat aina tarpeen mukaan huoltopisteillä. Venyttele. Muista syödä hyvin edellisenä päivänä ennen marssia. Pese jalat huolellisesti ja leikkaa varpaiden kynnet. Teippaa varpaat, päkiä ja/tai kantapäät urheiluteipillä jo ennakkoon, jos tiedät saavasi rakkoja marssimisesta. Huolehdi mahdollisesta lääkityksestä. Pakkaa reppu huolellisesti, painavimmat tavarat lähelle selkää, pienet välipalat ja nopeasti tarvittavat asia, kuten lääkkeet etutaskuihin helposti saataville. Harkitse juomarakon käyttöä.
Hyviä ohjeita marssille valmistautumiseen löytyy mm. täältä. Tarvittaessa ota yhteys marssin henkilökuntaan lisäohjeiden saamiseksi.
Autot pysäköidään lähtökohtaisesti Ylämyllyn varastoalueelle ja sitä ympäröivälle parkkipaikalle. Paikalla on liikenteenohjaus.
Varusteiden vaihto tapahtuu Ylämyllyn varastoalueella. Omat varusteet voi jättää säilytykseen erikseen ilmoitettuun tilaan marssin ajaksi. Samasta yhteydestä löytyy pesu- ja pukeutumistilat naisille ja miehille.
Kaikille marssimatkoille on tarjolla huoltoa. Huoltopisteiden sijainnista ilmoitetaan ennen marssille lähtöä alkupuhuttelun yhteydessä. Lähtö-/maalipisteessä on käytössä wc- ja suihkutilat. Wc-tiloja ei ole saatavilla marssimatkan aikana. Kaikilla huoltopisteillä ei ole tarjolla istumapaikkoja.
Huoltopisteillä on ensiapuvalmius. Lisäksi pidemmillä matkoilla marssijoiden mukana kulkee ensiapupakkaus. Lääkintäkoulutettua henkilöstöä päivystää tapahtuman aikana pienten vammojen varalta, isommissa onnettomuuksissa tukeudutaan julkiseen terveydenhuoltoon.
Jokainen marssija varaa itse säähän sopivan marssivaatetuksen, repun ja muut varusteet. 25 km kenttäkelpoisuusmarssin suorittajille jaetaan maastopuku ja varsikengät, mutta oman repun ja maastopuvun käyttöä suositellaan.
Marsseille kannattaa ottaa pitkähihaista vaatetta mukaan kylmenevän sään ja hyttysten vuoksi. Hyttyskarkoitetta kannattaa jokaisen ottaa mukaan ja käyttää omien tuntemusten mukaisesti. Myös otsalampusta voi olla hyötyä yön pimeimpinä tunteina – maasto on melko vaikeakulkuista. Muistathan varautua myös sateiseen säähän.
Muonituksesta vastaa huoltokurssin henkilöstö. Muonitus toteutetaan kenttäkeittimillä. Vesipisteitä on tarjolla marssireittien varrella huoltopisteiden yhteydessä. Tarkemmat sijainnit ilmoitetaan alkupuhuttelun yhteydessä.
Kaikille marssijoille jaetaan marssimatkan pituudesta riippuen pientä evästä järjestäjien puolesta. 43 km marssijat saavat lisäksi lämpimän ruuan marssin puolivälissä Käsämän huoltopisteellä. Osallistujien tulee varata mukaan myös omaa evästä ja energiapitoista välipalaa, sekä riittävästi nestettä. Jokaisella huoltopisteellä on saatavilla vettä sekä mehua tai urheilujuomaa.
Jokainen osallistuja saa maalissa lämpimän aterian marssin päätteeksi.
43 km ja 25 km marssijoille, jotka asuvat kauempana, on mahdollista levätä Ylämyllyllä ennen kotimatkalle lähtemistä. Ilmoitathan yöpymistarpeesi ilmoittautumisen yhteydessä.
Hätätilanteet uhkaavat erityisesti niitä, joiden terveydentila ei ole normaali. Jos podet kroonisia sairauksia (esim. diabetes) juo kävelyn aikana säännöllisesti lähdöstä alkaen aina kun voit, ainakin jokaisella juomapisteellä. Tämä on erityisen tärkeää suorituskyvyn säilyttämiseksi kuumalla säällä ja elimistön liiallisen lämpenemisen riskin vähentämiseksi.
Kuumalla säällä aloita marssi normaalia varovaisemmin. Mikäli alat tuntea poikkeavaa väsymystä, päänsärkyä tai huimausta, keskeytä suorituksesi hetkeksi ja käänny ensiapuhenkilön puoleen. Lämpöuupuminen riippuu ilman lämpötilan lisäksi paljon myös ilman kosteuspitoisuudesta. Suolatabletit ja ylimääräinen suolan käyttö suorituksen aikana lisäävät lämpöuupumuksen riskiä. Hätätilanteessa soita numeroon 112. Mikäli joudut keskeyttämään marssin, niin muista ilmoittaa siitä myös marssitoimistoon.
Muonitustiimin johtaja
Antti Teräväinen
p. 050 476 7979
antti.teravainen@mpk.fi
Kuljetustiimin johtaja
Janne Paajanen
p. 050 5366 200
janne.paajanen@mpk.fi
Rastitoimitsijatiimin johtaja, ratamestari
Atte Lintumäki
p. 050 3588 989
atte.lintumaki@mpk.fi
Marssitoimiston ja tapahtuman johtaja
Milja Muikku
p. 050 517 5555
milja.muikku@mpk.fi
Kuvia vuoden 2021 Kesäyön marssilta. Kuvat: Tommi Korhonen