Siirry sisältöön
Louhi

26.08.2024

Meripuolustuspiirin (MERIPP) syyskauden harjoitusviikonloput avasi heti elokuun puolivälin jälkeen pidetty LOUHI 24. Kesää oli vielä jäljellä mitä suurimmassa määrin, ja harjoitusolosuhteet olivat kirjaimellisesti loistavat auringon hellimässä ja lämpimässä Upinniemessä, jossa tuulikin vain lempeästi kutitteli reserviläisiä. MERIPP:n järjestämiin koulutuksiin osallistui tällä kertaa lähemmäs parisataa henkilöä, ja lisäksi varuskunnan alueella pidettiin samaan aikaan myös useita reserviläisten omia vapaaehtoisia harjoituksia (VEH). Viikonlopun koulutuksiin osallistui kaikkiaan noin 600 henkeä, joten Upinniemi varuskuntineen ja lähimaastoineen suorastaan vilisi maastopukuista väkeä. Sopu kuitenkin antoi hyvin sijaa, ja yhteistyöhenki oli jälleen käsin kosketeltava. MPK:n alaisia kursseja järjestettiin tällä kertaa kymmenkunta, mm. seuraavat:

Meritiedustelu, merivalvonta ja tulenjohto -kouluttajakurssin (1/3) koko kurssikokonaisuus sisältää kaiken sen, minkä tiedustelupartion ja tulenjohtajan (niin maalla kuin merelläkin) on osattava saaristossa toimiessaan, ts. liikkuminen, tiedustelu, merivalvonta, tulenjohto sekä kommunikaatio johtopaikalle havaintojen ja tulikomentojen antamiseksi. Koulutuksen ensimmäisessä vaiheessa keskityttiin perustehtävien hallitsemiseen, jotta partio on toimintakykyinen erilaisissa tilanteissa ja olosuhteissa ja kykenee vastaanottamaan käskyjä. Tämän harjoitusviikonlopun aikana käytiin läpi mm. varusteita ja pakkaamista, tiedustelun perusteita, tähystyspaikan valintaa ja rakentamista, jälkien piilottamista, kommunikointiin liittyviä asioita, tähystämistä, kohteiden tunnistamista, maalin määritystä ja -osoitusta, havaintojen kirjaamista ja ilmoittamista johtopaikalle, tulenjohtotehtäviä, tulikomentoja, komentojen korjauksia jne. Tähystyspaikan valinnassa on otettava huomioon lukuisia seikkoja alkaen sijainnista ja sijoittelusta. ”Tähy” on rakennettava tarkoituksenmukaiseksi, ja se (samoin kuin taistelijat itsensä) on naamioitava maastoon mahdollisimman hyvin sulautuvaksi. Koulutettavat rakensivat aluksi kaksi erilaista tähyä, joista tarkastelun jälkeen valittiin parempi versio jatkokäyttöön ja toinen purettiin. Havainnointiharjoittelu aloitettiin lähivesien liikenteen tarkkailusta. Tässä tulevien kouluttajien koulutuksessa perehdyttiin myös erilaisiin mittauslaitteisiin ja niiden käyttöön tekemällä erilaisia mittausharjoituksia sopiviin kohteisiin. Tulenjohdon osalta päästiin hyödyntämään mm. simulaattorikoulutusta. Kurssikokonaisuuden seuraavissa vaiheissa osaamista syvennetään, ja itsenäisen partion tehtäviä vaikeutetaan painotuksen siirtyessä omatoimiseen liikkumiseen ja nopeaan itsenäiseen toimintaan tehtävien vaihtuessa.

Naamioverkko

 

Valmistautuminen harjoitukseenMeritiedustelun peruskurssi 2 (PK 2) kouluttautui ja harjoitteli pääosin varuskunta-alueen lähisaaristossa ja -vesillä. Pelikaanikilta avusti kurssilaisten sekä heidän varusteidensa merikuljetuksissa mennen tullen. Ennen liikkeelle lähtöä varuskunnasta tiedustelijat valmistautuivat huolellisesti mm. pukeutumalla taisteluvarustukseen ja naamioimalla kasvonsa. Täytyy todeta, että olisi ollut täysin mahdotonta erottaa näitä tiedustelijoita maastosta! Tällä PK 2:lla opeteltin ja harjoiteltiin yksittäisen tiedustelumiehen toimintaa meritiedusteluryhmässä sekä toimintaa tähystyspaikalla. Lisäksi käytiin läpi tähystystiedustelun perustaistelumenetelmää. Ennen kurssille tuloa oli osallistujilla ollut suoritettavanaan etäosuus, jota vielä kerrattiin lyhyesti kurssin alussa.

 

 

Moottoriveneenkuljettajakurssi, 2. ajoharjoitus ja näyttö – koulutuksen teoriaosuuteen kuului kertaava koe sekä reittisuunnittelua.

Veneen lähtötarkastus

Koska kurssin tarkoituksena oli, että rajoitetun ( R ) lupakirjan suorittaneet moottoriveneenkuljettajat saavat nyt rajoituksettoman pätevyyden, koulutettavat harjoittelivat veneen käsittelyä ja merenkulkua eri merialueilla. Niinpä ajoharjoittelua lähdettiin suorittamaan kaukaisemmille ja avarammille vesille lännen suuntaan. Sää merellä oli aurinkoinen ja vuodenaikaan nähden lämmin, eikä tuulikaan yltynyt liiaksi. Kurssin lopuksi moottoriveneenkuljettajien oli vielä annettava näyttökoe hyväksytysti, ennen kuin uudet lupakirjat heltiävät. Onnittelut kaikille rajoituksesta eroon päässeille!

 

Haavoittuneen evakuointiTaisteluensiavun koulutus sodanajan johtajille valmisti kurssilaisia toimimaan tilanteessa, jossa joku taistelijoista on haavoittunut. Ensiapuna on tilanteen mukaan käytettävä paine- tai kiristyssidettä sekä pyrittävä evakuoimaan haavoittunut mahdollisimman nopeasti taistelukentältä ja toimittamaan hänet edelleen jatkohoitoon. Kurssiohjelmaan kuului myös erittäin mielenkiintoinen luento-osuus, jossa käsiteltiin lääkinnälliseen toimintaan liittyviä oikeussääntöjä. Myös lämpöpeitteen käyttöä sekä haavoittuneen evakuointia harjoiteltiin eri tavoin. Niin ripein ja varmoin ottein nuo evakuoinnit suoritettiin, että osalla taistelijoista näyttäisi siviilipuolella olevan erinomaiset mahdollisuudet kärkisijoille perisuomalaisessa Eukonkantokisassa!

 

Taistelu rakennetulla alueella peruskurssi 1 (TRA PK 1) järjestettiin eräässä jonkin matkaa varuskunta-alueen ulkopuolella sijaitsevassa tyhjässä, sokkeloisessa rakennuksessa, jossa kellojen lisäksi myös aika tuntui tyystin pysähtyneen. Kurssilla käytiin aluksi läpi mm turvallista aseenkäsittelyä ja taistelijan liikettä, sen jälkeen partion liikkumista muodostelmassa, kommunikaatiota, tilan haltuunottoa jne. Taistelua rakennetulla alueellaToimintaa harjoiteltiin niin rakennuksen ulko- kuin sisäpuolellakin. Erityisen iIahduttavaa oli nähdä taistelijoiden joukossa myös useita todella nohevia ja osaavia taistelijattaria. ”Ollos huoleton, myös sun tyttäres valveill’ on!” Maanpuolustus on tosiaankin meidän kaikkien asia.

 

Sisäampumasimulaattorin (SAS) kouluttajakurssi 2 oli suunnattu kaikille niille reserviläisille, joita ampumakoulutus ja kouluttajuus kiinnostavat. Kurssilla harjoiteltiin SAS-laitteiston monipuolista käyttöä sekä sen valmistelua koulutusta varten. Tavoitteena oli, että kurssin jälkeen osallistuja hallitsee simulaattorin käyttökuntoon laiton, käytön sekä sen pedagogisen käytön osana taistelijan ampumakoulutusta. Koulutusta toviksi läheltä seuraamaan päässyt tiedottajakin yllättyi kurssin ja laitteiston monipuolisuudesta ja käyttömahdollisuuksista. Erityisen kiehtovaa oli nähdä, miten skenaarioeditorilla voitiin ohjelmoida simulaattorin laitteistoon hyvin erilaisia ja toiveiden mukaan räätälöityjä skenaarioita. Jos testiammunnassa jokin ei miellyttänyt, ohjelmoitiin hieman lisää kunnes kaikki oli kohdallaan, ja lopputulokset olivat todella hyvin erilaisia taistelutilanteita ja -ympäristöjä havainnollistavia. Sisäampumasimulaattori tarjoaakin aivan uusia mausteita ja ulottuvuuksia ampumaharjoitteluun.

 

B-ajolupakurssilla opetettiin Puolustusvoimien määräysten mukainen toiminta B-ajoneuvokaluston osalta, ja hyväksytysti näyttökokeen suorittaneet kurssilaiset saivat Puolustusvoimien B-ajoneuvojen ajo-oikeuden. Kurssi oli tarkoitettu sitoutuneille kouluttajille ja toimijoille sekä reserviläisille, joilla ei ollut aiempaa Puolustusvoimien B-ajoneuvojen ajo-oikeutta tai joiden ajo-oikeus oli vanhentunut. Uudistuneiden koulutusvaatimusten vuoksi kurssi on nykyään aiemmasta poiketen kaksipäiväinen.

 

Sinisen Reservin ampumapäivä 3/24 järjestettiin lauantaina varuskunnan ampumaradoilla. Tapahtuma oli suunnattu Sinisen Reservin jäsenjärjestöjen jäsenille, ja sen aikana ammuttiin Sinisen Reservin sääntöjen mukaiset ammunnat osallistujien omilla aseilla. Ampumapäivien tavoitteena on aktiivisten reserviläisten ja Sinisen Reservin jäsenyhdistysten jäsenten ampumataidon ylläpitäminen ja kehittäminen.

 

Johdon ja huollon tukikurssi mahdollisti jälleen sen, että harjoitus saatiin järjestettyä, perustettua ja purettua sekä kaikki LOUHI 24 -harjoitukseen osallistuneet varustettua, kuljetettua, muonitettua ja majoitettua. Tilannekeskuksessa (TiKe) oltiin aivan kirjaimellisesti kartalla sekä sormi pulssilla siitä, mitä varuskunnassa ja sen lähialueilla kullakin hetkellä oli tekeillä. Huollon puolella väkeä ei ollut ainakaan liiaksi tämänkertaisen harjoitusviikonlopun osallistujamäärään nähden, joten kaikkia huollon tukitehtävät omakseen kokevia toivotaan liittymään pikimmiten mukaan joukkoon iloiseen! Ota kipin kapin yhteyttä Hannu Kekkoseen (puh 050-3489363 tai email hannu.kekkonen (at) auto-uuttera.fi) niin ehdit vielä mukaan syksyn seuraaviin harjoituksiin.

MERIPP:n ja koko MPK:n tulevat kurssit löydät mpk.fi -sivuston koulutuskalenterista. Ilmoittaudu ajoissa mukaan, tule, koe ja innostu! Yhdessä olemme enemmän.

Teksti ja kuvat: Kaisa Usvasaari

Louhi -tunnus: Nikolai Ylirotu