16.05.2024
Kouluttajakurssilla (MPK K1) uudet kouluttajat saavat oppia kurssien suunnitteluun ja toteutukseen. Kurssi soveltuu kaikille kouluttajana toimimisesta kiinnostuneille, ja mahdollistaa toimimisen itsenäisenä, omasta koulutusaiheesta vastaavana kouluttajana MPK:n kursseilla.
Maalahden harjoitusalueelle kokoontui kahtena helmikuisena viikonloppuna MPK:n kouluttajaroolista kiinnostuneita naisia ja miehiä, kun kouluttajakurssit järjestettiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Kurssiviikonloppujen aikana opeteltiin koulutustapahtumien suunnittelua ja johtamista, sekä kouluttamisen ja kouluttajana kehittymisen perusteita. Kurssin lopuksi kurssilaiset suorittivat näyttöjä omista kiinnostuksen kohteistaan.
Kurssinjohtajana toiminut koulutuspäällikkö Kari Rönnqvist kertoo, että näytöt olivat sekä sisällöltään että laadultaan mukaansa tempaavia. Mukana oli mm. nuotion eri variaatioita olosuhteisiin sitoen, kertasingon käsittelyä, varamiinoitteen teko, käsikranaatin käsittelyä ja heittoharjoitusta.
Kouluttajakurssit toteutettiin monimuoto-opetuksena, joka käsitti etäjakson sekä viikonlopun kestävän lähijakson. Koulutuksen jälkeen näytöt läpäisseille kurssilaisille myönnettiin MPK kouluttajalisenssi ja 1-tason kouluttajaoikeudet, ja jatkossa he pystyvät toimimaan kursseilla apukouluttajina ja harjaantumisen myötä varsinaisina vastuullisina sitoutuneina kouluttajina vastaten oman koulutuksensa suunnittelusta, valmistelusta ja toteutuksesta.
Kouluttajakursseille hakeutuvilla saattaa olla hyvinkin vaihtelevat taustat. Osalla on pitkä kokemus erilaisista MPK:n koulutuksista. Osalla on jo valmiiksi osaamista siviilielämästään tai varusmiespalveluksesta, ja he uskaltavat hypätä suoraan mukaan kouluttajatehtäviin.
Annika Sandelin osallistui tämän vuoden ruotsinkieliselle kouluttajakurssille. Mukana MPK:n toiminnassa hän on ollut jo vuodesta 2017. Mukaan hänet veti aikaisempi ampumahiihtoharrastus. Nopeasti hän huomasi, että MPK tarjoaa paljon kiinnostavia koulutuksia, joissa annetaan mahdollisuus kehittyä.
– On aivan ok olla aloittelija, ja jokaiselle löytyy sopivia tasoja. Voin vähitellen vahventaa osaamistani ja jos haluan haastaa itseäni, löydän myös sellaisia mahdollisuuksia. On mielenkiintoista oppia lisää itsestään ja siitä, miten toimit sekä henkisesti että fyysisesti eri tilanteissa.
Sandelin lähti kouluttajakurssille kiinnostuksesta johtamiseen ja mahdollisuudesta kehittyä johtajana myös MPK:n toiminnassa.
-Haluan myös kouluttaa siviilimaailman ihmisiä, sekä lapsia että aikuisia, taidoissa, joista voi olla hyötyä kriisitilanteissa. Haluan olla mukana edistämässä vahvaa yhteiskuntaa ja väestönsuojelua.
Sandelinin kurssikaveri, 24 -vuotias John Wik tutustui MPK:n toimintaan jo teini-iässä aloitettuaan Krav Maga -harrastuksen. Mukana oli aktiivisia MPK:n kouluttajia, jotka kannustivat nuorta miestä kouluttajatehtäviin varusmiespalveluksen jälkeen.
– Olen eteenpäin pyrkivä ihminen. Kouluttajataitojani on kehuttu sekä varusmiespalveluksessa että siviilissä, ja se kannusti minua osallistumaan kouluttajakurssille. Mutta en ole vielä valmis! Päämääränäni on käydä myös muut kouluttajakurssit, jotta voin ottaa enemmän vastuuta kouluttajana.
Kouluttajakoulutuksen kokonaisuuteen kuuluu kolme MPK:n kouluttajalisensseihin johtavaa kurssia. Kokenut kouluttaja voi täydentää osaamistaan käymällä MPK:n kurssinjohtajakurssin ja valtakunnallisen harjoituksenjohtajan erikoiskurssin.
Kurssinjohtajakurssilla (MPK K2) kurssilainen saa tarvittavat taidot toimeenpanna MPK:n kursseja kurssinjohtajana, ja toimia kurssinsa pääkouluttajana. Harjoituksenjohtajan erikoiskurssin (MPK K3) suorittanut henkilö voi puolestaan toimia isojen, n. 200-300 henkilön ja useita kursseja sisältävän harjoitusviikonlopun johtajana.
– MPK:ssa on aina tilaa ja tarvetta uusille kouluttajille toiminnan yhä laajentuessa. MPK tarjoaa mahdollisuuden kehittyä kouluttajana nousujohteisesti, kannustavassa ilmapiirissä. Jos olet jo jonkun kurssin käyneenä tuntenut MPK:n toiminnan kiinnostavan yhä enemmän, ilmoittaudu kouluttajakurssille, kehottaa Rönnqvist.
Sandelin on Rönnqvistin kanssa samaa mieltä. Hän suosittelee MPK:n toimintaa sekä kurssilaisille että uusille kouluttajille.
– Kurssivalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin hyödyllistä. Kyse voi olla kotivarasta, luonnossa selviytymisestä, johtajuudesta, itsepuolustuksesta, ensiavusta tai fyysisistä aktiviteeteista. Jos et ole kiinnostunut aseista tai ammunnasta, on muitakin vaihtoehtoja. Vahva siviilipuolustus on yhtä tärkeää kuin sotilaallinen!
– Täällä voi parantaa omia taitojaan turvallisessa ympäristössä. Koulutukset sopivat kaikille, jotka kaipaavat vähän jännitystä elämään, kannustaa Wik.
Kouluttajakursseja järjestetään eri puolella Suomea ympäri vuoden. Tarjolla on myös verkkokurssina suoritettava koulutus. Ruotsinkielisiä koulutuksia järjestetään toistaiseksi vain Pohjanmaalla.
Tällä hetkellä avoinna olevat Kouluttajakurssit löydät MPK:n koulutuskalenterista MPK > Koulutuskalenteri.
Teksti: Rhea Nykvist
Haastattelut: Kari Rönnqvist