Osallistumalla MPK:n sotilaallisia valmiuksia kehittävään koulutukseen voit ylläpitää, päivittää, syventää ja kehittää omaa osaamistasi monipuolisesti ja niin halutessasi perehtyä myös itselle uusiin osaamisalueisiin. MPK:n kurssit muodostavat nousujohteisia koulutuspolkuja, ja tukevat tehokkaasti oman osaamisen kehittämistä ennen kertausharjoituksia ja niiden välissä.
Puolustusvoimat voi tarpeidensa mukaan huomioida reserviläisen hankkiman osaamisen tehdessään sijoituspäätöksiä. Kursseista myönnetään usein myös rinnasteisia kertausharjoituspäiviä, jotka otetaan huomioon sijoituksia ja ylennyksiä harkittaessa.
MPK:n koulutuspolut alkavat peruskursseilla tai niitä mahdollisesti edeltävillä orientoitavilla johdantokursseilla. Jatkokursseille osallistuminen edellyttää peruskurssien suorittamista tai vastaavien tietojen osaamista esimerkiksi asepalveluksessa saadun koulutuksen kautta.
Seuraavassa esitellään viisi esimerkkiä koulutuspoluista.
Esikuntatyöskentelyn kurssit tarjoavat mahdollisuuden oppia esikuntatyöskentelyn perusteita sekä syventää osaamistaan esikunnan toiminnassa. Kursseilla opitut työskentelymenetelmät ja prosessit soveltuvat monesti muuhunkin kuin sotilasympäristössä toimimiseen.
Esikuntatyöskentelyn koulutuspolut alkavat kahdella peruskurssilla, joiden jälkeen syvennetään osaamista jatkokursseilla. Lopuksi sovelletaan hankittua oppia erikoiskursseilla harjoitellen käytännön esikuntatyöskentelyä. Peruskoulutuksen jälkeen koulutuspolut erkanevat esikunnan eri keskusten tehtäviin kouluttaviin linjoihin, joita on operaatio-, suunnittelu ja tiedustelukeskus sekä asiantuntijakoulutus ml. yhteysupseerit.
Esikuntatyöskentelyn perusteet -verkkokurssi tarjoaa helpon tavan tutustua tyypillisen esikunnan rakenteeseen, henkilöstöön ja toimintatapoihin omalta kotisohvaltasi. Kurssi soveltuu kaikille esikuntatyöskentelystä kiinnostuneille ja se on myös esitietovaatimuksena esikuntatyöskentelyn peruskurssille osallistumiseksi. Verkkokurssi on avoinna lähes koko vuoden, joten voit suorittaa sen silloin kun se itsellesi sopii.
Esikuntatyöskentelyn peruskurssilla opitaan käytännössä, mitä esikunnassa tehdään ja minkälaisia prosesseja ja menetelmiä käytetään. Peruskurssin suorittamisen jälkeen voit ilmoittautua jatkotason kursseille.
Jatkotasolla esikuntatyöskentelyn kurssit jakautuvat esikunnan eri osien ja keskusten koulutuslinjoihin. Näiden lisäksi koulutusta löytyy myös esikunnan asiantuntijoille, kuten yhteysupseereille.
Esikuntatyöskentelyn erikoistason kurssit ovat viikonlopun mittaisia soveltavia harjoituksia, joissa osallistujat pääsevät testaamaan oppimaansa käytännössä ja harjaantumaan esikunnan eri keskusten tehtävissä.
Panssarintorjunnan kurssit tarjoavat mahdollisuuden oppia panssarintorjunnasta tiedot ja taidot, joita tarvitaan sodan ajan tehtävissä. Lisäksi koulutusohjelman tavoitteena on tuottaa osaavia reserviläiskouluttajia MPK:n kursseille ja Puolustusvoimien harjoituksiin.
Panssarintorjunnan kurssit eivät ole pelkkää asekäsittelyä, vaan koulutuksessa korostuu oikeanlainen ampuminen, laukaisu ja osuminen. Koulutus jakautuu perus- ja jatkokursseihin, joilla tarvittava tiedollinen osaaminen opitaan vastaavilla verkkokursseilla.
Panssarintorjunnan peruskurssi – teoria -verkkokurssilla opitaan lähikurssilla vaadittavat tiedolliset sisällöt panssarintorjunnasta ja panssarintorjunta-aseista.
Panssarintorjunnan peruskurssi – asekäsittely koostuu kevyen ja raskaan kertasingon käsittelyn koulutuksesta, sekä siitä minkälainen vastustaja panssarivaunu on.
Panssarintorjunnan jatkokurssi – partion ja ryhmän taistelutekniikka koostuu panssarintorjuntapartion ja -ryhmän perusteista, sekä toimimisesta osana partiota ja ryhmää. Lisäksi kurssilla voidaan kohderyhmän mukaan kouluttaa taistelua pimeällä tai rakennetulla alueella.
Panssarintorjuntakouluttajien opintokokonaisuuteen ohjataan kouluttamisesta kiinnostuneita reserviläisiä, jotka ovat suorittaneet hyväksytysti panssarintorjunnan perus- ja jatkokurssit, ja joilla on MPK:n kouluttajakurssilla hankittu tai muuten osoitettu soveltuvuus kouluttajaksi.
Sotilaspoliisikurssit tarjoavat reserviläiselle mahdollisuuden hankkia sotilaspoliisitehtäviin liittyvää osaamista. Lisäksi tavoitteena on tuottaa osaavia reserviläiskouluttajia MPK:n kursseille ja Puolustusvoimien harjoituksiin.
Sotilaspoliisikoulutus koostuu verkkokurssista ja sotilaspoliisien tehtäviin liittyvistä kursseista, joiden aiheina ovat mm. aluepartiointi, kohteensuojaus sekä etsintä- ja kiinniottotehtävät.
Sotilaspoliisikoulutusta päivitetään yhdessä Puolustusvoimien kanssa ja uudet kurssit julkaistaan koulutuskalenterissa vuoden 2025 aikana.
Tarkka-ammuntakoulutuksen tavoitteena on tuottaa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen reserviin ja paikallisjoukkoihin suorituskykyisiä johtajia ja taistelijoita, joilla on tarkka-ammunnasta riittävät tiedot ja taidot selviytyäkseen heille suunnitelluista sodan ajan tehtävistä. Kursseja ja harjoituksia hyödynnetään myös osaavien paikallistuntemusta omaavien reserviläisten löytämiseksi ja rekrytoimiseksi. Lisäksi tavoitteena on tuottaa riittävä määrä osaavia tarkka-ammunnan kouluttajia.
Tarkka-ammunnan peruskursseja on kolme. Jokaisen kurssin etä- ja itseopiskelujakson osaaminen testataan harjoituskokeella. Kursseista viimeinen sisältää varsinaisen tasokokeen. Kurssit on suoritettava numerojärjestyksessä.
Koulutuksen kohderyhmänä ovat soveltuvan oman aseen omistavat henkilöt tai muuten tarkka-ampujakoulutukseen sopivat henkilöt. Aseina käytetään kurssilaisten omia aseita tai MPK:n aseita. Koulutus voidaan toteuttaa kiväärillä tai pienoiskiväärillä, joissa olennaista on tarkka-ammuntaan soveltuva optiikka.
Peruskurssien hyväksytysti suorittamisen jälkeen osallistujat hallitsevat tarkka-ampujan perustaidot ja heidän tasonsa on testattu. Peruskurssit eivät tuota vielä valmiita tarkka-ampujia. Peruskurssien suorittaminen antaa edellytykset osallistua tarkka-ammunnan jatkokursseille vapaassa järjestyksessä. Jatkokursseille osallistumisen edellytyksenä on läpäisty tasokoe.
Jatkokurssien tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen kurssilaiset osaavat toimia tarkka-ampujana eri organisaatioissa, toimintaympäristöissä ja olosuhteissa. Kurssien suoritusjärjestyksellä ei ole merkitystä. Kursseja suoritetaan sijoituksen tai suunnitellun sijoituksen tarpeen mukaan. Koulutuksen kohderyhmänä ovat tarkka-ammunnan peruskurssit suorittaneet, joilla on tasokoe hyväksytysti läpäisty.
Jatkotason kursseja järjestetään Puolustusvoimien ohjauksessa mm. seuraavista aiheista:
Taistelu rakennetulla alueella (TRA) -koulutuksen tavoitteena on tuottaa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen reserviin sekä paikallisjoukkoihin suorituskykyisiä taistelijoita, jotka omaavat jalkaväkitaistelijan koulutuksesta riittävät tiedot ja taidot selviytyäkseen heille suunnitelluista sodan ajan tehtävistään rakennetulla alueella.
TRA-koulutus koostuu perus- ja jatkotason kursseista, joiden lisäksi MPK järjestää sitoutuneille kouluttajille kohdennettua kouluttajakoulutusta ja erikoiskursseja.
Peruskurssit koostuvat kahdesta kurssista: TRA peruskurssi 1 ja 2. Peruskursseille osallistuvilta kurssilaisilta ei edellytetä aiempaa osaamista jalkaväen rakennetun alueen taistelusta, mutta kurssit ovat tarkoitettu ensisijaisesti reserviläisille. Peruskursseilla opetellaan mm. partion ja ryhmän liikkumista erilaisissa olosuhteissa ja tehtävien suorittamista käyttämällä maaston ja rakenteiden tarjoamaa suojaa, toimintaa käskyjen mukaisesti rakennetulla alueella ja taisteluensiavun perusteet rakennetun alueen toimintaympäristössä.
Jatkokurssit koostuvat kahdesta kurssista: TRA jatkokurssi 1 ja 2. Kohderyhmänä ovat TRA-peruskurssit suorittaneet reserviläiset.
TRA-jatkokurssien jälkeen osallistujat osaavat mm. partion ja ryhmän perustaistelumenetelmät rakennetulla alueella erilaisissa olosuhteissa ja ryhmän taisteluvarusteiden, aseiden ja viestivälineiden käytön.
MPK järjestää sitoutuneille kouluttajille myös erillisiä TRA-kouluttajakursseja.
Tutustu perustason koulutukseen klikkaamalla tästä »