Syvä innostus yhdistää – vermeisiin jopa viisi tonnia

29.5.2024

Syyskuisena lauantaina aurinko ei paista Parolannummella – pilviverho on liian paksu. Syksyisen kosteassa ilmassa etenevät reserviläiset eivät harmaudesta häiriinny; meneillään on Hämeen Ilves 2023 -harjoituksen TRA-erikoiskurssi.

Vaikka sade kiusaa kurssilaisia, tunnelma on korkealle – ulkopuolinen aistii nopeasti osallistujien intohimon. Liikkeet ovat hiottuja, reserviläiset keskittyneitä ja varusteet järjestyksessä.

Niin – ne varusteet.

Koronapandemian ja Ukrainan sodan myötä useat alan yritykset ovat raportoineet reserviläisten kasvaneesta mielenkiinnosta erä- ja taisteluvarusteita kohtaan. Näkyykö ilmiö erikoiskurssilla?

Kurssinjohtaja Korhonen vahvistaa havainnon. Lauantai-aamuna tavoitettua erikoiskurssin johtajaa kysymys tuntuu jopa hiukan huvittavan.

– Lähes kaikki kurssilaiset käyttävät omia varusteita. Vaikka kaikki harjoitukseen tarvittavat varusteet saisi jaettuna, omakustannevarusteilla saavutetaan lisää mukavuutta. Esimerkiksi kengissä varusvaraston jakotavara on aina kompromissi, kun taas omat jalkineet voi valita sopivuuden perusteella.

Käy nopeasti selväksi, että toiminnasta innostuneet reserviläiset ovat alan liikkeiden ahkeria asiakkaita. Harjaantumatonkin silmä bongaa nopeasti joukosta hiukan viriteltyjä malleja Puolustusvoimien M05-maastopuvusta. Myös taisteluliivejä, varsikenkiä, kypäriä, asevöitä, juomarakkoja, taktisia taskuja sekä aktiivikuulosuojaimia näkyy paljon.

– Mikäli harjoituksiin osallistumisesta innostuu, omat kengät ja aktiivikuulonsuojaimet ovat hyviä investointeja. Niiden avulla mukavuus paranee merkittävästi, Korhonen toteaa.

Mukavuuden lisäksi omavarusteilmiön taustalla on todennäköisesti juuri kurssinjohtajan mainitsema innostus. Puolustustaistelu rakennetulla alueella (Taistelu rakennetulla alueella kouluttajakoulutus 1) -kurssilla on valikoitunutta väkeä – matka erikoiskurssille edellyttää sitoutumista, sillä ovet avautuvat vasta perus- ja jatkokurssien läpäisyn jälkeen. Puolustukseen erikoistuva kurssi järjestetään nyt kolmatta kertaa.

Investoinnit eivät ole vähäpätöisiä, sillä ammattilaisvarusteet ovat arvokkaita. Hintalappu riippuu tuotevalinnoista, mutta ääritapauksessa huippukypärän, maastopuvun, taisteluliivin ja taskujen yhdistelmä voi köyhdyttää kassalla jopa viiden tuhannen euron verran.

Kiinnostaako taistelu rakennetulla alueella? Katso tunnelmat alla olevalta videolta:

Omakustannevarusteet

  • Puolustusvoimien harjoituksissa on sallittua käyttää omakustannusvarusteita. Omien varusteiden käytölle tiettyjä turvallisuuteen ja joukkojen yhteiseen ilmeeseen liittyviä rajoituksia.
  • Epäselvissä tapauksissa asia kannattaa varmistaa omalta kouluttajalta.

Teksti: Päivi Peltonen ja Jarmo Pitkänen
Kuvat: Panu Moilanen ja Jarmo Pitkänen

Video: Panu Moilanen