Asekurssi, jolla ei ammuta

19.5.2024
Atte Suominen, 29, Tampereelta, simulaattorin ääressä, takana Antti Yli-Rotiala, 41 Juupajoelta seuranaan Henry Vesa, 31, Tampereelta.

Reserviläiset Antti Ylä-Rotiala, Henry Vesa ja Atte Suominen keskeyttävät simulaattorityöskentelynsä kertoakseen osallistumisestaan asejärjestelmäkurssille.

Simulaattorin avulla he ovat voineet harjoitella joukkojen ja panssariajoneuvojen siirtoja, mikä on simulaattorissa yksinkertaisemmin toteutettavissa kuin maastossa. Varsinaista ammuntaa ei tähän kurssiin lainkaan sisälly, vaikka kurssilla pääseekin tutustumaan valtaisaan kattaukseen eri aseita, perinteisestä konekivääristä uudempiin raskaisiin aseisiin.

Aiempaa pidempi, monipuolinen kurssi on houkutellut Ylä-Rotialan, Vesan ja Suomisen paikalle viikonlopuksi. Vesa ja Suominen kertaavat aiemmalla kurssilla oppimiaan asioita ja ovat saaneet todeta, miten viime vuosina on tullut paljon uutta. Ylä-Rotialalle kurssi on ensimmäinen lajissaan.

Siviilielämässä Ylä-Rotiala harrastaa metsästystä ja Vesa urheiluammuntaa. Suominen ei asetta omista. Kaikki rohkaisevat muita mukaan matalalla kynnyksellä. Tämä on helppo tie erilaisiin MPK:n juttuihin, he sanovat, ja kurssilla kerrotaan kaikki mitä tarvitsee tietää.  

Teksti ja kuva: Nina Lilja ja Anne Sjöblad