Itsensä kloonannut vääpeli – lähikuvassa Riitta Jansson

19.5.2024

Riitta Jansson näyttää kloonanneen itsensä, sillä niin monta kertaa hän kiiruhtaa vastaan eri puolella Hämeen Ilves -harjoitusta. Mistä oikein on kyse?

Jansson toimii tämän vuoden harjoituksessa toimintavääpelinä yhteistyössä harjoituksen johdon kanssa. Ennen harjoitusta hän on valmistellut jo monia laajoja kokonaisuuksia kuten tilojen käyttöönoton.

Isot taskut ja navigaattori päässä

− Toimin myös Intti tutuksi naisille -kurssin vääpelinä. Tässä tehtävässä huolehdin kurssilaisten joukkokohtaisista varusteista, esimerkiksi teltoista ja polttopuista. Rooliini kuuluu myös huoltologistiikka, vaikkapa siitä huolehtiminen, että jokaisella kurssilaisella on hänelle sopivat varusteet. Tulensytyttämisharjoitukseen hankin heille makkarat, Jansson kertoo.

Lisäksi Janssonilla on yksi tärkeä ominaisuus: hän tuntee alueen läpikotaisin. Näin ollen hän on saanut valmistelujohdolta aluekohtaisia tehtäviä, joissa harjoitusalueen tuntemuksesta on ollut hyötyä. Hän on voinut tukea myös muita kurssivääpeleitä erilaisten lisäpyyntöjen toteuttamisessa.

Janssonin askel on kevyt, vaikka taskuissaan hän kuljettaa painavaa arvotavaraa.

− Minulla on isot taskut kiinteistöjen avaimien kuljettamiseen, hän naurahtaa.

Harjoituksen loppuvaiheessa hän vastaa loppusiivouksen organisoinnista. Harjoituksen päättyessä sunnuntaina tilojen on oltava siinä kunnossa kuin ne on otettu vastaan.

Mistä kaikki alkoi?

Harjoitukseen osallistuminen on innostavaa ja palkitsevaa. On palkitsevaa toimia joukossa, jolla on samanlaiset arvot ja joka pyrkii yhteiseen hyvään.

Jansson odotti ennen harjoitusta jo monista harjoituksesta tutuksi tulleita kasvoja sekä hyvää yhteistyötä, yhteisöllisyyttä ja uusia haasteita. Hänen roolissaan on mahdollisuus päästä tutustumaan myös eri kurssien toimintaan. Tämä lisää positiivista kokemusta.

− Ensimmäisessä Hämeen Ilves -harjoituksessa olin kurssilaisena, mistä innostuneena hakeuduin seuraavana vuonna harjoituksen organisaation harjoittelija- ja toimintavääpeliksi. Tämän vuoden Ilves on järjestyksessään minulle jo viides. Yhtä innolla tulen nytkin mukaan, Jansson vakuuttaa.

Yhteisen hyvän tekemistä

Ilves-harjoituksista kertyneellä opeilla Jansson on edennyt harjoittelijasta hyväksi tekijäksi. Hänellä on vahva motivaatio yhteisen hyvän tekemiseen.

− Vaikka välillä olo on ollut harjoituksen aikana tai sen jälkeen väsynyt, on harjoituksista jäänyt paljon. Saaduilla kokemuksilla on ollut voimaannuttava vaikutus ja tämä harrastus antanut paljon omaan arkeen, Jansson toteaa.

− Tavoite on olla ylpeä omasta tekemisestään, sanoo Jansson.

Teksti ja kuva: Taina Luoto