Pieni pala armeijaa

17.4.2024

Intin perusteet naisille -kurssilla opitaan pääperiaatteet kasarmi- ja maasto-olosuhteista. Kurssi siirtyi toisena koulutuspäivänä maastoon.

Lähes puolet kurssin osallistujista on hakemassa kurssilta vahvistusta naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutumiselleen. Muita kurssilaisia taas kiinnostaa vapaaehtoinen maanpuolustus. Moni yli kolmekymppisistä kurssilaisista kertookin harmittelevansa, ettei armeijaa tullut aikoinaan käytyä. Heille kurssi edustaa inttiä sopivasti viikonloppukurssin mittaisena.

Kurssille osallistuu muun muassa seitsemän kollegaa, joista yksi, Leena, oli nähnyt lehdessä artikkelin naisille suunnatusta harjoituksesta. Hän etsi kurssin MPK:n kurssikalenterista, minkä jälkeen innostus heräsi myös hänen kollegoidensa keskuudessa. He ehdottivat esihenkilölleen kurssin käymistä ja hän piti ideaa hyvänä. Näillä naisilla ei ollut ennen kurssia kokemusta vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä, mutta monet heistä kertoivat viikonlopun herättäneen mielenkiinnon kokonaismaanpuolustusta kohtaan.

Rosa Riihimäeltä suunnittelee hakeutuvansa naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Viikonloppu on vahvistanut hänen käsitystään ja hän toteaa ”idean asepalvelukseen hakeutumisesta kallistuvan pelottavasti plussan puolelle”. Hänen mielestään tällainen kurkistus inttiin -tyyppinen kurssi olisi hyvä miehillekin. Näin he tietäisivät miten toimia, että hommat hoituisivat sujuvasti heti armeijan alkuaikoina.

Intin perusteita naisille -kurssin johtaja Vikman ja varajohtaja Piilinen sytyttämällään nuotiolla.

Turkulainen matruusi Liukkonen suoritti naisten vapaaehtoisen asepalveluksensa Upiniemessä ja Pansiossa. Hän on tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa kouluttamassa MPK:lla. Liukkonen osallistui kesäkuussa 2023 ensimmäiselle MPK:n kurssilleen, Sotilaan perustaidot naisille. Yksi kurssin kouluttajista pyysi häntä tuolloin mukaan kouluttamaan vetämälleen kurssille Hämeen Ilvekseen.

Liukkonen kannustaa kaikkia kouluttajuudesta kiinnostuneita käymään MPK:n kursseja ja ilmaisemaan rohkeasti kiinnostuksen esimerkiksi kurssin kouluttajaksi tai muuksi toimijaksi MPK:ssa.

Teksti ja kuvat: Salla Korvanen ja Pirjo Mäljä