Nämä syyt saavat lähtemään MPK:n kurssille: yhdessäoloa, kavereita ja uutta osaamista

17.4.2024

Viime aikoina on puhuttu paljon sosiaalisten suhteiden terveysvaikutuksista. Pandemia osoitti käytännössä kuinka kamalaa on, kun normaali ihmisten välinen kanssakäyminen laitetaan koetukselle. Onneksi olemme voineet palata monessa takaisin fyysisiin tapaamisiin ja MPK:n kurssit toimivat myös taas täydellä teholla.

MPK:n 30-vuotisjuhlavuonna Hämeen Ilves 2023 kokosi yhteen 360 aktiivista kansalaista eri kursseille. Mikä on se asia, joka saa ihmisen tulemaan viikonlopuksi kasarmille?

Harjoitellaan VIP-henkilön suojaamista

– No ensiksikin on mahtavaa viettää aikaa samanhenkisten kanssa. Huumorintaju, kyky sopeutua muutoksiin, eri roolien harjoittelu ja monipuolisuus yhdistää sotilaspoliiseja, kertoo Pekka Heikkinen, kamppailulajien harrastaja, joka löysi MPK:sta uuden mielekkään tavan viettää vapaa-aikaa.

Hämeen Ilves 2023 -viikonlopun hän vietti henkilösuojauksen parissa Sotilaspoliisi, suojuetoiminta -nimisellä kurssilla. Pari viikkoa sitten hän vietti viikonlopun Santahaminassa. Parasta viikonlopuissa on se, että vakioporukan lisäksi kursseille löytyy aina uusia samanhenkisiä tyyppejä, jotka soljahtavat heti mukaan porukkaan. Ryhmänjohtajan rooli tai henkilön suojaaja ovat hänen mielestään parhaat roolit, mitä viikonlopun harjoituksessa oli tarjolla.

Tietojärjestelmän käyttöönotto ja tilannekuvan muodostaminen

Maavoimien tietojärjestelmän peruskurssilaiset ovat uteliaita ja seuraavat aikaansa. Halu oppia ja tuntemus eri aselajeista yhdistää tämän kurssin kävijöitä. Tällä kertaa kurssilta löytyy parikymmentä osallistujaa, viime hetken sairastumiset pudottivat hieman lukumäärää.

– Panssariprikaati tarjoaa loistavat tilat harjoittelulle, kertoo kurssinjohtaja Markus Luoma, jonka oma MPK-ura on ollut hienon nousujohteinen (ensimmäinen kurssi vuonna 2019 ja nyt ensimmäistä kertaa kurssin johtajana).

– Ilokseni voin todeta, että joka kurssilta ollaan saatu lisää uusia kouluttajia. Tältä kurssilta löytää hieman kokeneempia reserviläisiä, koska kaikilla on monipuolinen tausta eri aselajeista. Halu kehittää itseään yhdistää meitä kaikkia, hän jatkaa.

Tiedustelutehtävä, tällä kertaa sateisessa metsässä

Tiedustelu- ja sissitoiminnan perusteet -kurssille osallistunut Verne Vuorinen kotiutui vuosi sitten armeijasta. Suomen mestari kilpailee jousiammunnassa kansainvälisellä tasolla ja opiskelee Tampereen yliopistossa. Hän sanoi tarttuneensa tilaisuuteen päästä viikonloppuna tekemään samoja asioita, mihin hänet on varusmiespalveluksessa koulutettu.

– Kurssin henki on tosi hyvä ja olennaista on kun meillä kaikilla on sama tavoite ja kaikki haluavat yhdessä kehittyä.

Vernen kurssikaverit kertovat, että viikonloppu on hienoa vastapainoa esimerkiksi toimistotyölle, toki joukossa on yksinvaeltajia ja muutenkin vapaa-aikaa luonnossa viettäviä.Sissitoiminnassa on hyvä olla lehmän hermot ja kyky elää hetkessä. Ryhmässä on olennaista itse tehtävä, ei sotilasarvo. Viikonlopun aikana ollaan yhdessä roolissa, kun taas hektisemmällä sotilaspoliisikurssilla osia vaihdettiin joka välissä.

Kaikki tapaamamme kurssilaiset kehuivat MPK:n toiminnassa sitä, että kursseilla tapaa uusia ihmisiä ja on mahdollista tavata tuttuja vuosien takaa. Yllättäen muutama kertoi, että varusmiespalvelus ei ollut ehkä ollut paras mahdollinen mutta on myöhemmin löytänyt juuri näistä vapaaehtoisista tapahtumista aivan uutta näkökulmaa maanpuolustukseen. Juuri vapaaehtoisuus oli monelle se paras asia näissä viikonlopuissa, ruokahuoltoa ja hyvää seuraa tietenkään unohtamatta. 

Teksti: Miriikka Laakkonen
Kuvat: Heli Kettunen ja Miriikka Laakkonen