Kurkistus suljettujen ovien taakse

19.5.2024

Mistä esikunnassa tiedetään missä joukot ovat ja mitä ne ovat tekemässä?

Maavoimien tietojärjestelmä MATI2 on johtamisjärjestelmä, jolla ylläpidetään ja jaetaan tilannekuvaa esimerkiksi joukkojen sijainneista ja perustietoa joukoista. Lisäksi järjestelmällä voidaan viestiä ja siirtää asiakirjoja.

Kurssinjohtaja Markus Luoma on itse ollut ensimmäistä kertaa MATI-kurssilaisena Hämeen Ilves -harjoituksessa vuonna 2019, sen jälkeen toiminut apukouluttajana ja käynnissä olevalla kurssilla hän on ensimmäistä kertaa kurssinjohtajana. Hänen osaltaan kyseessä on siis ollut nousujohteinen Ilves-ura. Ensimmäistä kertaa kurssille tullessaan Markus tunsi pari muuta osallistujaa. Millaista oli tulla kurssille ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten?

– Kotiuduin tänne erittäin hyvin. Tää oli jo silloin hyvin järjestetty harjoitus. Näillä kantaporukassa olevilla ihmisillä oli vuosien kokemus näiden harjoitusten järjestämisestä ja oli vuosien kokemus mitä tehdä. Tänne oli erittäin helppo tulla.

Tavoitteena on, että kurssin jälkeen kurssilainen hallitsee järjestelmän käyttöönoton ja perustoiminnallisuudet sekä ymmärtää, missä erityyppisissä esikuntatehtävissä järjestelmää voidaan hyödyntää ja miten sillä ylläpidetään tilannekuvaa.

Tietojärjestelmän käyttöä ei voi harjoitella siviilissä, vaan sitä käyttääkseen on tultava MPK:n kurssille tai kertausharjoitukseen. Kuka tahansa kurssille ei pääsekään, sillä osallistujalla tulee olla sellainen tehtävä reserviläisenä, jossa hän saattaa järjestelmää tarvita. Tietoturva- ja someohjeet ovat tarkat eli esimerkiksi koulutustilassa ei saa valokuvata. Puhelimet on jätettävä parkkiin ennen kuin tilaan on mitään asiaa. 

Kurssilainen Mikko Palo (kuvassa) ei tuntenut muita kurssilaisia entuudestaan.

– Todella hyvin ollaan tultu juttuun. Luulen, että täällä on pääsääntöisesti porukkaa, jolla ei ole täällä entuudestaan tuttuja. Jokainen on tullut omasta tarpeestaan.

Hän on tyytyväinen harjoituksen järjestelyihin ja koulutuksen sisältöön. Äkkinäinen tuntuma on, että koulutuksella tulee jo pärjäämään todella pitkälle. Entä jääkö täältä uusia kavereita vai lähdetäänkö omiin suuntiin kurssin jälkeen?

– Ehkä jää. Kyllähän tuossa samanhenkistä porukkaa on ja jotain siviiliasioitakin kun ollaan puhuttu, niin vähän  samanlaisia alasuuntauksia ehkä löytyy.

Teksti: Elina Järvenpää
Kuva: Heli Kettunen