Kurssilaisistaan ja kouluttajistaan ylpeä mies

Hämeen Ilves 2023 -harjoitus päättyi aurinkoisessa syyssäässä. Tavoitimme harjoituksen johtajan Jyrki Rohamon sunnuntai-iltapäivänä ja kyselimme tuoreeltaan hänen ajatuksiaan tapahtuman kalkkiviivoilla.


MPK-tinder: Pyyhkäisetkö oikealle vai vasemmalle?

Minkälaista porukkaa Hämeen Ilves -harjoituksen kursseilta löytyy? No sehän riippuu kurssista.


Nainen haastattelee miestä, joka on maastopuvussa

Arvokas lisä varustamiseen

Perustamiskeskuksen henkilöstöelimen jatkokurssin kouluttaja Karri Inkinen, 50, kertoo kokemuksistaan PEHA:n käyttöönotosta osana sujuvaa harjoituksen varustamista.


Puolison kanssa yhteinen mielekäs harrastus

Joni Rissanen on ollut ensimmäistä kertaa mukana MPK:n toiminnassa ja Hämeen Ilves -harjoituksessa viime syksynä, silloinkin sotilaspoliisikurssilla. Ystävät olivat suositelleet MPK:n kursseja, ja kihlattunsa kanssa hän löysikin MPK:n koulutuskalenterista Hämeen Ilves -harjoituksen kurssivalikoimasta molemmille sopivat kurssit.


Tarkoituksena ymmärtää sodan ajan tehtävä ensikertalaisen silmin

Liikekannallepanoupseerit harjoittelivat kovan perustamisen kurssin tiimoilta. Harjoituksen tarkoitus on syventää MPK:n ja Puolustusvoimien yhteistyötä.


Harjoituskortti

Uusi henkilökortti tuli osaksi harjoitusta

Yksilöivä henkilökortti on ensimmäistä kertaa osana MPK:n harjoitusta.


Tositoimissa sähkövoimajärjestelmäkurssilla

Harjoituksen partiojohtaja, ylikersantti Antti Paajoki, 40, Jyväskylästä kertoo tilannekuvasta.


Samuel Latvanen näyttelee Suomen vihollista, ja se on hänestä hauskaa

Samuel Latvanen, 30, Vantaalta on toiminut maalihenkilönä useaan otteeseen, niin MPK:n kuin Puolustusvoimienkin harjoituksissa.


Vippiä kyydissä

Istun auton takapenkillä vip-henkilönä ja katson ohi vilahtavia maisemia. Olen matkalla tärkeään konferenssiin ja turvajärjestelyt ovat sen mukaiset.


”Joskus riittää, että vain kuuntelee sanomatta mitään” – vammautuneet kriisinhallintaveteraanit ovat tehneet kymmenen vuotta töitä toistensa hyväksi

Kriisinhallintaveteraanit tutustuivat kutsuvieraina Hämeen Ilves 2023 -harjoitukseen. He eivät halunneet esiintyä oikeilla nimillään, mutta kertoivat näkemyksistään Panssariprikaatin sotilaskodissa.


Nämä syyt saavat lähtemään MPK:n kurssille: yhdessäoloa, kavereita ja uutta osaamista

Viime aikoina on puhuttu paljon sosiaalisten suhteiden terveysvaikutuksista. Pandemia osoitti käytännössä kuinka kamalaa on, kun normaali ihmisten välinen kanssakäyminen laitetaan koetukselle. Onneksi olemme voineet palata monessa takaisin fyysisiin tapaamisiin ja MPK:n kurssit toimivat myös taas täydellä teholla.


Nykyaikainen vastuullinen kenttämuonitus

Kenttähuoltokurssilla otetaan huomioon eettiset periaatteet ja vastuullisuus. Pääsimme seuraamaan kenttähuollon toimintaa päivällisen valmistamista. Patojen alla porisee perinteinen hernekeitto, joka jaetaan maastoon. Kurssinjohtaja aliupseeri Henrik Ekroth 32-vuotias ammattikokki kertoo meille valitettavasti harjoitusten miestappioista. Harjoitusten aloituksesta viisi miehistön jäsentä on jäänyt pois kurssilta. Tästä huolimatta kohtaamme joukko kenttämuonituksen joukko ottaa meidät vastaan positiivisen mielin. Kurssi toteuttaa muonitushuollon… Lue lisää


Kurkistus suljettujen ovien taakse

Mistä esikunnassa tiedetään missä joukot ovat ja mitä ne ovat tekemässä?


Ukrainan tilanne innosti Eeron vapaaehtoiseen maanpuolustukseen

Simulaattoriavusteisuus luokkaolosuhteissa on nykyaikaista sodankäynnin harjoittelua. Kahdeksan reserviläisen joukko oli aloittanut syyskuisen lauantain tulenjohdon teorian opiskelulla luokassa.


Tuore koulutusjohtaja Kari Pietiläinen luotsaa MPK:n Nato-aikaan

Kari Pietiläinen tutustui Hämeen Ilves 2023 -harjoitukseen Panssariprikaatissa. Katso Pietiläisen haastattelu videolta.


Reserviläisliiton uusi puheenjohtaja Kari Salminen johtaa kasvavaa yhdistystä

Kari Salminen tutustui Hämeen Ilves 2023 -harjoitukseen Panssariprikaatissa. Katso Salmisen haastattelu videolta.


Tilanne hallussa

Perustamiskeskuksen tilannekeskus -jatkokurssilla kurssilaiset harjoittelevat toimintaa perustamispaikan tilannekeskuksessa eri johtamisjärjestelmin.


Pieni pala armeijaa

Intin perusteet naisille -kurssilla opitaan pääperiaatteet kasarmi- ja maasto-olosuhteista.


Syvä innostus yhdistää – vermeisiin jopa viisi tonnia

Syyskuisena lauantaina aurinko ei paista Parolannummella – pilviverho on liian paksu. Syksyisen kosteassa ilmassa etenevät reserviläiset eivät harmaudesta häiriinny; meneillään on Hämeen Ilves 2023 -harjoituksen TRA-erikoiskurssi.


Atte Suominen, 29, Tampereelta, simulaattorin ääressä, takana Antti Yli-Rotiala, 41 Juupajoelta seuranaan Henry Vesa, 31, Tampereelta.

Atte Suominen, 29, Tampereelta, simulaattorin ääressä, takana Antti Yli-Rotiala, 41 Juupajoelta seuranaan Henry Vesa, 31, Tampereelta.

Asekurssi, jolla ei ammuta

Reserviläiset Antti Ylä-Rotiala, Henry Vesa ja Atte Suominen keskeyttävät simulaattorityöskentelynsä kertoakseen osallistumisestaan asejärjestelmäkurssille.


Jari Lemmetyinen, jalkaväki- ja panssarivaunuaseisiin keskittyvän asejärjestelmäkurssin kouluttaja.

Taistelijaa tarvitaan aina, vaikka aseiden tulevaisuus on täällä

Jari Lemmetyinen, 56-vuotias tuotekehitysjohtaja Parolasta kertoo, että Ukrainan sodan myötä miehittämättömät lennokit eli droonit, joita myös Puolustusvoimat käyttää, ovat voimakkaasti yleistyneet.


Itsensä kloonannut vääpeli – lähikuvassa Riitta Jansson

Riitta Jansson näyttää kloonanneen itsensä, sillä niin monta kertaa hän kiiruhtaa vastaan eri puolella Hämeen Ilves -harjoitusta. Mistä oikein on kyse?