Siirry sisältöön
Henkilöitä tutkimassa karttaa

Johtamistaidosta on hyötyä monessa tilanteessa. Kuva: Tommi Korhonen

23.05.2022

Asepalveluksessa saatu koulutus ohjaa, muttei kokonaan määritä henkilön uraa reservissä. Miehistötehtävistäkin voi ponnistaa menestyneeksi kouluttajaksi MPK:n kursseilla.

Kouluttajille ja toimijoille on kova tarve nyt, kun kurssien määrää on kasvatettu ympäri maan. Johtajataustaa tai -kokemusta ei tarvita kaikkiin tehtäviin, vaan tärkeintä on hyvä asenne ja halu oppia uutta.

MPK:sta löytyy monipuolisia tehtäviä jokaiselle – sotilasarvoon katsomatta. Upseeri- tai aliupseerikoulutus ei ole kriteeri mukaan toimintaan pääsemiseksi eikä ainoa tie johtajuuteen. Myös miehistökoulutuksen saaneet voivat edetä kouluttajiksi ja kurssinjohtajiksi, sekä ansaita ylennyksiä reservissä aktiivisella toiminnallaan. Itseasiassa, kouluttajiksi kaivataan nimenomaan käytännön tietotaitoa ja toimeliasta asennetta omaavia henkilöitä.

Hyvänä esimerkkinä oman aktiivisuuden merkityksestä reservin polulla on Jarkko Peiponen, joka toimii Joensuun koulutuspaikalla säännöllisesti kouluttajatehtävissä. Peiponen osallistui muutama vuosi sitten sotilaspoliisikurssille kuultuaan MPK:sta eräässä harjoituksessa. Muut kurssilaiset kannustivat Peiposta lähtemään mukaan ja niinhän siinä kävikin:

— Lähdin sitten mukaan kursseille ja myös kouluttajakoulutukseen. Rupesin samalla miettimään, että miten voisin kehittää alkavaa reserviläisuraani. Asetin itselleni tavoitteeksi hakea miehistöstä aliupseeriksi -kurssille vuonna 2021, Peiponen kertoo.

Tavoitteen myötä Peiponen osallistui useille MPK:n kursseille niin kurssilaisena kuin kouluttajana ja haki johtamisvarmuutta mm. Reserviläisjohtaja-kursseilta. Kova uurastus palkittiin:

— Viime joulukuussa tuli ensin kutsu ylennystilaisuuteen ja seuraavana päivänä tieto, että pääsin miehistöstä aliupseeriksi -kurssille ainoana Pohjois-Karjalasta. Hakijoita oli yli 400 mutta tulin valituksi 35 muun ohella, toteaa Peiponen.

Henkilökuva Jarkko Peiposesta

Jarkko Peiponen on edennyt reservissä omalla aktiivisella toiminnallaan. Kuva: Milja Muikku

Palveluksesta rajajääkärinä kotiutunut, nykyinen alikersantti kokeekin, että omalla asenteella pääsee pitkälle.

— Jokaiselle löytyy rooli ja kaikki lähtee henkilöstä itsestään. MPK:n kursseilta saa varmuutta johtamiseen ja kouluttamiseen ja pääsee harjoittelemaan sitä. Minulla ei ole ollut mitään ongelmia päästä mukaan, vaikka en käynyt palveluksessa johtajakoulutusta.

— Rohkeasti vaan mukaan, jos aihe yhtään kiinnostaa. Kurssikalenterista kannattaa katsoa Reserviläisjohtaja -kursseja, soveltavia reserviläisharjoituksia ja vaikka etäopintoina suoritettavia sotilaspedagogisia kursseja. Ja jos haluaa edetä reservin täydennyskoulutukseen niin nämä koulutukset valmentavat siihen ja katsotaan eduksi hakiessa, Peiponen summaa.

Oma ura reservissä on kiinni jokaisesta itsestään – ”Ei kukaan pakota kehittymään”

Myös ylirajajääkäri Atte Lintumäki kertoo, ettei miehistötausta ole haitannut menoa ollenkaan. Lintumäki koki palveluksen jälkeen, että olisi halunnut tehdä enemmän, ja lähtikin siten korjaamaan asiaa reservissä. Kun kertauskutsuja ei kuulunut, löytyivät MPK:n kurssit:

— Lähdin muutama vuosi sitten mukaan MPK:n toimintaan ja pian osallistuin kouluttajakurssillekin. Olin aluksi nuorille suunnatuilla kursseilla kouluttajana, mutta nyt olen siirtynyt ihan kaikenlaisille kursseille kouluttajaksi. Olen kyllä tykännyt, että voi monipuolisesti tehdä kaikkea, Lintumäki kertoo.

Miehistötaustaa Lintumäki ei koe haittana, vaan on päässyt hyvin joukkoon mukaan.

Henkilökuva Atte Lintumäestä

Atte Lintumäki pitää tärkeänä sitä, että oppii myös olemaan johdettavana. Kuva: Milja Muikku

— Kaikki on omasta aktiivisuudesta kiinni. Pitää olla valmis kehittymään. Reservissä kukaan ei pakota osallistumaan kursseille ja kehittämään itseään. Tänne on kiva tulla, kun ollaan rennosti, niin kuin kaveriporukalla. Vaikka ei olisi intin toiminta miellyttänyt niin MPK:ssa on ihan erilaista – ei täällä herroitella, toteaa Lintumäki.

Lintumäki kannustaakin kaikkia reserviläisiä lähtemään mukaan toimintaan, jos aihe yhtään kiinnostaa.

— Teistä on siihen, tulkaa vaan mukaan. Pelko siitä, ettei osaa, on korvien välissä. Se on ihan omasta itsestä kiinni. MPK on eri organisaatio kuin Puolustusvoimat, vaikka paljon toimitaankin yhdessä. Vaikka intti olisi mennyt huonosti, voi täällä pärjätä hyvin. Kun lähtee vaan mukaan, niin siinähän sitä oppii. En minäkään tiennyt yhtään mitään, kun lähdin toimintaan, tässä matkan varrella on oppinut paljon.

Sekä Peiponen että Lintumäki korostavat, että vaikkei johtaminen tai kouluttaminen olisikaan itselle se tärkein asia, on kaikesta saadusta koulutuksesta silti hyötyä. Omaan sodan ajan sijoitukseen voi vaikuttaa hankkimalla uutta osaamista reservissä ja monista taidoista on hyötyä myös siviilielämässä:

– Kaikesta kokemuksesta on hyötyä. On tärkeää myös oppia olemaan johdettavana. Siitä on hyötyä ihan elämässä yleensäkin, miehet kannustavat.

MPK:n koulutuskalenterista löytyy monipuolisesti koulutuksia niin sotilas- kuin siviilitaitoihin. Kursseihin pääsee tutustumaan osoitteessa mpk.fi/koulutuskalenteri.

Kuvat: Tommi Korhonen ja Milja Muikku
Teksti: Milja Muikku