Siirry sisältöön

Kesäyön marssi Oulu 20.8.2022

Tervetuloa Kesäyön marssille Ouluun!

Kesäyön marssi on koko kansan kävelytapahtuma, jossa käveltävä matka vaihtelee 11 kilometristä aina maratonmatkaan (42km). Marssireitit kulkevat kauniissa oulujokivarren maisemissa.

Kesäyön marssin ideoijana ja toimeenpanijana oli Suomen Sotilasurheiluliiton puheenjohtaja eversti Kalervo Sipi tarkoituksenaan edistää varusmiesten, kantahenkilökunnan, reserviläisten ja siviilien kuntoa. Marssitapahtuman esikuvana oli Alankomaissa järjestettävä maailmankuulu vuosittainen siviili- ja sotilasmarssitapahtuma Nijmegenin marssi.

Järjestyksessä ensimmäinen Kesäyön marssi järjestettiin Tuusulassa 5.–6. kesäkuuta 1998 ja on sen jälkeen järjestetty vuosittain eri puolilla Suomea. Nykyisin vastuullisena järjestäjänä toimii Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK).

Alkuaikoina marssijoista yli puolet olivat sotilasjoukkueita, mutta vuosien varrella tapahtumasta on tullut voimakkaasti siviilipainotteinen kävelytapahtuma. Marssijoiden huollosta on pidetty perinteisesti huolta järjestämällä ensiapu, ruoka- ja juomatarjoilua, sekä vakuutus vahingon varalle.

Marssimatkat ja hinnat/Reitit

HUOM! 25-42km marssit hyväksytään reserviläiselle kenttäkelpoisuuden osasuorituksena.

Muiden paikkakuntien marssit

Lähtö

Lähtöpaikka: Ampumaradan paviljonki, Hiukanreitti 225, 90650 Oulu.

Kirjaudu tapahtuman järjestäjille viimeistään puoli tuntia ennen oman sarjan alkamista, varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Saapumalla hieman aikaisemmin voit välttää ruuhkaa kirjautumisessa.

Lähtö tapahtuu Ampumaradan paviljongin pihasta.

Maali

Maalipaikka: Ampumaradan paviljonki, Hiukanreitti 225, 90650 Oulu. Maalissa tarjolla keittoruoka.

Muista ilmoittautua toimitsijoille maalissa! Maalissa saat kunniakirjan ja osallistujapalkinnon.

Marssitoimisto

Marssitoimisto sijaitsee Ampumaradan paviljongin piha-alueella. Muista kirjautua toimistossa ennen marssille lähtöä ja maaliin saavuttuasi.

Pysäköinti

Alueella on maksuton pysäköintialue. Opastus Raitotieltä.

Peseytyminen

Marssitoimistolla ei mahdollisuuttaa peseytymiseen.

Ensiapu

Lähtö ja maalialueella (marssikeskuksessa) on ensiapupiste sekä evakuointiajoneuvo. Huoltopisteillä on myös ensiapupiste. Lähtö- ja maalialueella on läpi yön ensiapupäivystys.  Hätätapauksissa soita numeroon 112. Mikäli joudut keskeyttämään marssin, niin muista ilmoittaa siitä myös marssinjohtajalle.

Huolto

Huoltopisteet ovat 5-9 kilometrin välein. Huoltopisteillä on tarjolla mm. vettä, urheilujuomaa ja suoritukseen energiaa antavaa pientä purtavaa.

Marssikeskuksessa on WC. Lisäksi reitin varrella on karttaan merkityissä paikoissa Bajamaja.

Vaatetus ja varusteet

Lämpimällä ilmalla kevyt asustus on suositeltavin. Käytä jo hyväksi toteamiasi asusteita tai jalkineita. Älä valitse marssille upouusia asusteita ja jalkineita. 25km ja sitä pidemmillä matkoilla ilta ehtii hämärtyä ja otsalamppu tai vastaava on suositeltava varuste.

Ruoka ja neste

Lisää marssia edeltävällä viikolla hiilihydraattien käyttöä (leipä, peruna, riisi, pasta, vilja ja leivonnaistuotteet). Samalla kun vähennät harjoittelun määrää ja tehoa sekä keräät voimia tulevaa ponnistusta varten, muista huolehtia riittävästä nesteen saamisesta. Riittävä juominen on erityisen tärkeää lämpimällä ilmalla. Maalissa marssijoille tarjotaan keittoruoka.

Hätätilanteet marssin aikana

Hätätilanteet uhkaavat erityisesti niitä, joiden terveydentila ei ole normaali. Jos podet kroonisia sairauksia (esim. diabetes) juo kävelyn aikana säännöllisesti lähdöstä alkaen aina kun voit, ainakin jokaisella juomapisteellä. Tämä on erityisen tärkeää suorituskyvyn säilyttämiseksi kuumalla säällä ja elimistön liiallisen lämpenemisen riskin vähentämiseksi.

Kuumalla säällä aloita marssi normaalia varovaisemmin. Mikäli alat tuntea poikkeavaa väsymystä, päänsärkyä tai huimausta, keskeytä suorituksesi hetkeksi ja käänny ensiapuorganisaation puoleen. Lämpöuupuminen riippuu ilman lämpötilan lisäksi paljon myös ilman kosteuspitoisuudesta. Suolatabletit ja ylimääräinen suolan käyttö suorituksen aikana lisäävät lämpöuupumuksen riskiä. Hätätilanteessa soita numeroon 112.

Mikäli joudut keskeyttämään marssin, niin muista ilmoittaa siitä myös marssitoimistoon.

Marssin turvallisuusohje nähtävillä marssitoimistossa.

Yhteystiedot

Liikuntapäällikkö
Ville Kosola
ville.kosola@mpk.fi