Panssarintorjunta, informaatiovaikuttaminen ja kyberkoulutus kiinnostavat – MPK:n kursseilla kymmenkertainen määrä osallistujia verrattuna aikaan ennen helmikuuta

19.6.2024
MPK koulutuspäällikkö Timo Mustaniemi Hämeen Ilves 2022 -harjoituksessa

Maailmanpoliittisen tilanteen kiristyminen näkyi Maanpuolustuskoulutus MPK:n tarjoaman koulutuksen kysynnän kasvuna heti maaliskuun alkupuolella.

– Kävijämäärät kymmenkertaistuivat ja kasvu on jatkunut tasaisena – kurssit tulevat edelleen täyteen. Olemme kyllä pystyneet vastaamaan kasvaneeseen kysyntään koko valtakunnan alueella, kertoo MPK:n koulutusjohtaja Timo Mustaniemi.

Yksi selkeä muutos aiempaan on myös se, että MPK:n tarjoama verkkokoulutus lisääntyi tänä vuonna.

– Olemme saaneet vuoden alkupuolella erittäin mielenkiintoisia ja suosittuja verkkokursseja, jotka liittyvät panssarintorjuntaan, taktiseen toimintaan ja aseidenkäyttöön, listaa Mustaniemi.

Muutamat kurssit ovat Mustaniemen mukaan säilyttäneet pintansa vuodesta toiseen, kuten taistelu rakennetulla alueella, panssarintorjunta, informaatiovaikuttaminen ja kyberkoulutukset.

– Arjen turvallisuuspuolella kiinnostusta ovat herättäneet sellaiset koulutukset, jotka liittyvät kriiseihin varautumiseen.

– Jos itse hakeutuisin nyt koulutukseen, valitsisin kurssiksi esimerkiksi taistelun rakennetulla alueella, ohjuskoulutuksen tai tarkka-ampujakoulutuksen. Varautumisen puolella mielenkiintoisia kursseja ovat informaatiovaikuttaminen ja kuinka selviän sähköttä. Joissakin paikoissa järjestämme myös väestönsuojeluun liittyviä kursseja, Mustaniemi selvittää.

Koronavuosien ja vapaaehtoiseen maanpuolustukseen tehdyn lakimuutoksen jälkeen koulutuksessa on otettu pitkiä harppauksia ja Mustaniemen mukaan nyt koulutetaan onnistuneesti sellaisia asioita, joita Puolustusvoimat tarvitsee.

Yksi suuri harppaus on otettu palautteen hyödyntämisessä uusien koulutusten järjestämiseksi.

– Pidän palautteen kautta koulutuksen kehittämistä erittäin tärkeänä, tulipa palaute sitten koulutukseen osallistujilta, vapaaehtoisilta toimijoilta tai henkilökunnalta.

Teksti Taina Luoto

Kuva Puolustusvoimat

Arkisto

25.09.2022

Sokka irti