Jos koko Suomi pimenee, Tuomas Virtasen, 41, sähköviritelmät pitävät hänen kotinsa laitteet käynnissä viikkoja

14.10.2024
Ylikersantti Tuomas Virtanen seisoo sotilaspuvussa ja katsoo kameraan.

Sähkö-Virtanen. Virallinen etunimi on Tuomas, mutta Hullunkuriset perheet -korttipeliltä kuulostava lempinimi jää kuulemma paremmin ihmisten mieleen.

Ylikersantti Tuomas Virtanen, 41, toimii Hämeen Ilves -harjoituksen sähkövoimajärjestelmäkursseilla sähköturvallisuuden valvojana. Hän on koulutukseltaan sähköinsinööri, tekee töitä energia-asioiden parissa ja sähkö on hänelle myös yksi tärkeimmistä harrastuksista.

– Osa identiteettiä, Virtanen sanoo.

Hausjärveläinen arvioi, että jos Suomesta katkeaisivat sähköt, hänen perheensä voisi jatkaa talossaan suunnilleen normaalia elämää 10–20 vuorokautta.

Virtasen omakotitalossa on aurinkosähköjärjestelmä, akkuinvertteri ja generaattori, joka tekee bensiinistä sähköä. Generaattoreita käytetään myös MPK:n sähkövoimajärjestelmäkursseilla.

– Ensimmäisen Hämeen Ilvekseni jälkeen oli pakko kävellä kauppaan ja ostaa itsellenikin pieni sellainen, Virtanen kertoo.

Invertteri puolestaan osaa ottaa virtaa vaikka Virtasen sähköautosta ja varastoida sen akkuihin. Tällä virralla voi esimerkiksi pyörittää kodinkoneita.

Sähkövoimakurssilaiset käyttävät peräkärryssä olevaa generaattoria. Tuomas Virtanen seuraa vieressä ja tekee muistiinpanoja.

Tuomas Virtanen vastaa siitä, että Hämeen Ilveksen sähkövoimakursseilla toimitaan sähköturvallisuuslain mukaisesti.

Jos akustoista huolimatta sähkö loppuu kesken, Virtasella on kotonaan kaasupulloja, joiden avulla voi laittaa ruokaa.

Energian säästämiseksi hän kertoo tehneensä kotonaan ”kaiken mahdollisen”. Haja-asutusalueella suora sähkölämmitys on käytännössä pakollinen, mutta energiankulutusta vähentää sen rinnalla oleva ilmalämpöpumppu. Talonsa hän rakensi passiivitaloksi, jonka tiiviit eristeet minimoivat kulutuksen.

– Tilojen lämmityksestä en olisi huolissani, vaan enemmän lämpimän käyttöveden tekemisestä. Nyt kun kotona on puoliso, pojanvintiö ja tyttö, suihkussa oleminen on kummasti lisääntynyt.

Maastopuvun hiha, jossa on teksti maakuntajoukot.

Virtanen päätyi MPK:n sähkövoimajärjestelmäkursseille puolivahingossa.

Virtanen osallistui ensimmäiseen Hämeen Ilvekseensä viitisen vuotta sitten. Alun perin hän oli tulossa kurssille, jolla ei ollut mitään tekemistä sähkön kanssa. Virtanen oli mukana maakuntajoukoissa, ja kurssi liittyi siihen. Sattumien jälkeen osallistuminen kuitenkin peruuntui, mutta kun Virtanen oli joka tapauksessa varannut viikonlopun vapaaksi, hän päätti mennä toiselle kurssille.

– Koulutuskalenterista bongasin jonkin sähköjutun. Ajattelin, että siellä pääsen hyödyntämään ammattillista osaamistani – ehkä.

Siitä lähtien Virtanen on ollut mukana joka vuosi.

Sotilaspukuiset miehet tutkivat generaattoria. Tuomas Virtanen on miesten keskellä.

Sähköturvallisuuden valvojan tehtävä sisältää paljon muiden harjoittelun seuraamista.

Jos Suomi oikeasti pimenisi, ensimmäisenä Virtanen alkaisi käydä kylmissä suihkuissa, sillä lämpimästä käyttövedestä olisi helpoin pihistää. Sitten hän sulkisi lattialämmityksen ja mahdollisesti myös ilmalämpöpumpun: kotona on tulisijoja, joiden ansiosta talo lämpiää ilman sähköäkin.

– Talon lämmitystehon tarve on niin pieni, että pelkän puun varassa tarkenee hyvin vaikka t-paidassa. Puuta täytyisi tietysti tuoda kottikärrykaupalla.

Virtasen mukaan kodin energiajärjestelmien rakentaminen on hauskaa, mutta kyse ei ole pelkästä huvin vuoksi harrastamisesta.

– Läpi historian on ollut niin, että jos tulevaisuus on näyttänyt epävarmalta, koskaan ei ole ollut haitaksi vähän varautua, hän sanoo.

– Olemme rajallisten resurssien maa. Jos kriisitilanteessa pystyy kuormittamaan viranomaispalveluita mahdollisimman vähän, se on kaikkien etu. Ja tuo se myös turvallisuuden tunnetta.

Mikä on Sähkö-Virtasen seuraava hankinta?

– Hmm… Olen kahden vaiheilla. Joko akkuvarasto aurinkosähköjärjestelmän yhteyteen tai sitten uusi auto.

Tietenkään haaveissa olevan auton tärkein ominaisuus ei ole esimerkiksi kiihtyvyys tai ulkonäkö vaan se, että auton saisi kytkettyä virtalähteeksi kodin sähköverkkoon. Silloin talon voisi tarvittaessa irrottaa kokonaan valtakunnan sähköverkosta.

Rakennus, jonka vieressä sähkövoimakurssilaiset harjoittelevat generaattorin käyttöä.

Hämeen Ilveksen sähkövoimajärjestelmäkursseilla käytetään muun muassa erilaisia generaattoreita.

Teksti ja kuvat: Ville Grahn

Arkisto

25.09.2022

Sokka irti