Monelle ensimmäinen ja vahvin mielikuva sotilaspoliisien toiminnasta liittynee perinteiseen voimankäyttöön, jossa uhkaava toimija otetaan kiinni ja painetaan kovin ottein maahan. Voimankäyttö onkin sotilaspoliisien bravuurihommaa, mutta heidän taitovalikoimaansa kuuluu paljon muutakin.
MPK:n Hämeen Ilves 2022 -harjoituksen sotilaspoliisikurssilla perehdyttiin esimerkiksi taktiseen puhutteluun. Kävimme kurkistamassa majuri Antti Vuorenvirran kurssilaisille pitämälle luennolle selvittääksemme, mistä aiheessa oikein on kyse.
“Taktisella puhuttelulla pyritään saamaan kiinniotetulta vastauksia meille tärkeisiin tiedustelukysymyksiin”, majuri Vuorenvirta selittää. Hän täsmentää, että taktisen puhuttelun päämääränä on myös luokitella henkilö sen mukaan, tarvitseeko häntä jatkokuulustella. Taktisen puhuttelun tulisikin tapahtua mahdollisimman pian sen jälkeen, kun henkilö on otettu kiinni.
Majuri Vuorenvirran mukaan taktisen puhuttelun aikana tarkoituksena on rakentaa vuorovaikutuksellinen suhde kiinniotettuun henkilöön. Puhuttelun aikana pyritään saamaan kysymyksiä kysymällä tietoa kiinniotetusta henkilöstä itsestään, hänen joukostaan ja tehtävästään. “Fyysinen voimankäyttö on taktisen kuulustelun aikana ehdottomasti kielletty”, majuri Vuorenvirta painottaa.
Mutta miksi taktinen puhuttelu on tärkeä taito juuri sotilaspoliiseille?
“Taktisen puhuttelun taito on tärkeää kaikille taisteleville joukoille”, kertoo majuri Vuorenvirta. Tämä johtuu siitä, että tarvittavat jatkotoimenpiteet voidaan selvittää nopeasti. Majuri Vuorenvirta muistuttaa kiinniottojen tekemisen kuuluvan sotilaspoliisien yleisiin tehtäviin, jolloin taktisen puhuttelun osaamisen tarve korostuu.
Jotta sotilaspoliisien bravuurihommat eivät kuitenkaan pääsisi unohtumaan, kurssilla perehdyttiin myös perinteisiin sotilaspoliisin taitoihin, kuten tulen alta poistuminen.
Teksti: Lotta Sandroos, kuvat: Reima Kallinen & Lotta Sandroos