Siirry sisältöön
Kuvassa MPK:n kyberturvallisuuskoulutuksen koulutussuunnittelija Iita Perttilä Virginia Beachilla. Iitan repussa on kiinnitettynä MPK:n hihamerkki.

MPK osallistui yhtenä suomalaisena toimijana Cyber Fortress 3.0 -harjoitukseen Virginia Beachilla. Kuva: Iita Perttilä (MPK)

19.07.2024

Virginiassa ja Helsingissä samanaikaisesti toteutettu kyberharjoitus keräsi yhteen noin 350 kyberasiantuntijaa. Maanpuolustuskoulutus MPK:n kybertiimin lisäksi Suomen noin 30 hengen joukkueeseen osallistui tietoliikenneoperaattori Elisan ja Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) asiantuntijoita. Harjoituksen ajankohtaisena teemana oli vesihuollon suojaaminen ja puolustaminen kyberhyökkäyksiltä. Suomi oli mukana ainoana Yhdysvaltojen ulkopuolisena toimijana.

Cyber Fortress 3.0 -harjoituksessa suojataan kriittistä infrastruktuuria

Cyber Fortress on Virginian kansalliskaartin jo kolmena vuotena järjestämä kyberharjoitus. Tänä vuonna harjoitus oli yksi Yhdysvaltojen isoimmista harjoituksista ja siihen osallistui noin 350 asiantuntijaa, joiden tavoitteena on kriittisen vesihuoltoinfrastruktuurin suojaaminen ja puolustaminen. Yhteinen harjoittelu kehittää mukana olevien organisaatioiden ja asiantuntijoiden kykyä hallita mahdollisia kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvia kyberhyökkäyksiä. Käytännön kokemus johtamisesta ja yhteistoiminnasta sekä verkossa tapahtuvan toiminnan harjoittelu kehittää osallistujien osaamista ja auttaa löytämään parhaita käytänteitä.

Harjoitus toteutettiin 7.–20.7.2024 samanaikaisesti Virginiassa ja Helsingissä. Siihen osallistui laaja joukko liittovaltion ja Virginian osavaltion viranomaisia, vesilaitoksia ja kansallisia toimijoita sekä Suomen joukkue.

Kuvassa HSY:n turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Vuorilehti (vas.), MPK:n kyberturvallisuuden koulutuspäällikkö Tero Oittinen ja MPK:n kyberturvallisuusalan koulutussuunnittelija Iita Perttilä.

HSY:n turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Vuorilehto (vas.), MPK:n kyberturvallisuuden koulutuspäällikkö Tero Oittinen ja MPK:n kyberturvallisuusalan koulutussuunnittelija Iita Perttilä osallistuivat harjoitukseen Virginia Beachilta käsin. Kuva: MPK.

Suomen joukkue ensimmäistä kertaa mukana

Suomen joukkue oli harjoituksen ainoa Yhdysvaltojen ulkopuolinen osallistuva joukkue. Joukkueeseen kuului MPK:n, Elisan ja HSY:n asiantuntijoita.

– MPK:n kybertiimiläiset ovat aikaisempina vuosina olleet seuraamassa Cyber Fortress -harjoitusta, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuimme varsinaiseen harjoitteluun. Molemmilla osapuolilla on vauhtiin päästyämme ollut mielenkiintoinen harjoitus. Harjoitus on antanut meille melkoisesti oppia ei pelkästään teknisessä mielessä mutta myös yhteistyön tavoista. Yhdessä voimme kehittää toimintaamme ja erityisesti kansainvälisen toiminnan johtamista. Juuri tästä on yhteisharjoituksissa kysymys. Kovan paikan tullen olemme yhä valmiimpia, kertoo MPK:n kyberturvallisuuden koulutuspäällikkö Tero Oittinen.

Puolustusvoimien ja Virginian osavaltion kansalliskaartin välisen yhteistyösopimuksen myötä myös MPK:n yhteistyö Virginian kansalliskaartin kanssa laajenee. MPK toimii Puolustusvoimien operatiivisena kumppanina paikalliskyberpuolustuksen kehittämisessä.  

– Paikallispuolustukseen liittyvä kyberpuolustus ja sen kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää. CF3.0-harjoitus antaa mahdollisuuden tutustua Virginian osavaltion paikalliskyberpuolustuksen malliin ja siihen, miten he toteuttavat kriittisen infrastruktuurin suojaamista, kertoo majuri Markus Riihonen Pääesikunnasta. 

Harjoitukseen osallistui viisi MPK:n yhteysupseeria Virginiassa sekä Suomessa Elisan tiloissa harjoitellut 30 hengen joukkue.

– Onnistuimme harjoituksessa yhdistämään ajankohtaisesti vesihuollon, tieto- ja automaatiojärjestelmien ja kybersuojaajista koostuvan tiimin hienosti toimivaksi kokonaisuudeksi. Harjoituksessa saatiin arvokasta kokemusta suojaukseen liittyvien teknisten toimenpiteiden lisäksi Suomesta johdetusta ja toiminnasta monipuolisessa kansainvälisessä ympäristössä eri aikavyöhykkeillä. Suomalainen yhteistoimintaan perustuva malli näytti taas voimansa. Harjoituksessa havaittiin myös, että MPK:n kyberturvallisuuden koulutuksen painopisteet ja esillä olevat teemat vastaavat hyvin ajan haasteisiin, vastaa Elisan turvallisuusjohtaja Jaakko Wallenius. Wallenius toimii myös MPK:n kyberturvallisuuskouluttajana.

Kuva Suomen joukkueen tilannehuoneen taulusta.

Suomen joukkue valvoi tilannetta Elisan tiloissa Helsingissä. Kuva: MPK.

Yhteistyöllä kehitetään yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista

Kriittisen infrastruktuurin suojaaminen on osa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista. Suomen globaalistikin kiinnostava kokonaisturvallisuusmalli pohjautuu viranomaisten, yritysten ja kansalaisyhteiskunnan tiiviiseen yhteistyöhön. Cyber Fortress -harjoitukseen osallistuminen Puolustusvoimien, MPK:n ja Elisan sekä HSY:n yhteistyössä on erinomainen esimerkki yhteiskunnan varautumisesta ja kokonaisturvallisuuden rakentamisesta.

Kansainvälisen yhteistoiminnan ja harjoittelun merkitys kokonaisturvallisuuden eri osa-alueilla kasvaa Suomen Nato-jäsenyyden myötä.

– Erityisesti toimintakulttuurien yhteensovittaminen on yksi keskeisistä harjoituksen opeista. Syvenevän yhteistyön myötä tällainen on odotettavissa ja harjoittelun kautta voimme kehittää yhteistoimintaa edelleen. Huomattavaa on myös se, että teknisessä osiossa olemme päässeet haastamaan kyvykästä harjoitusvastustajaamme. Suomalaisilla on siis paljon annettavaa kyberturvallisuuden alalle myös kansainvälisesti ja samalla saamme hyvää oppia ison kumppanimaan toiminnasta, summaa Oittinen.

Teksti: Miia Iivari
Kuvat: Iita Perttilä

Lisätietoja:
Tero Oittinen
MPK koulutuspäällikkö (kyberturvallisuus)
+ 358 40 589 8861
tero.oittinen@mpk.fi

Lisätietoa MPK:n kyberturvallisuuskoulutuksesta: mpk.fi/kyber

Arkisto

  • Inga kategorier