Tyttären yllätyslahja äidille: inttikurssi!

19.5.2024
Tytär Mirva ja äiti Nanna Virtasta hymyilytti maastokoulutuksessa.

Mirva Virtanen, 18, yllätti totaalisesti äitinsä Nanna Virtasen tämän 50-vuotissyntymäpäivänä antamalla hänelle Intin perustaidot naisille -kurssin.

– Nauroin saatuani lahjan, että oletko ihan tosissasi? Nanna Virtanen kertoo.

Näin vääksyläiset äiti ja tytär saapuivat viettämään yhteistä viikonloppua Parolannummelle Maanpuolustuskoulutus MPK:n Hämeen Ilves 2021 -harjoitukseen.

Inttijuttuja kokemassa

Mirva Virtanen oli nähnyt kurssin mainoksen Facebookissa ja koki heti, että se oli hänen luonnossa liikkuvalle äidilleen osuva syntymäpäivälahja. Kurssilla tutustutaan niin maasto-olosuhteissa toimimiseen kuin armeijan yleisiin harjoitteisiinkin.

– Äitini kuuluu SPR:n vapaaehtoisiin ja tykkää käydä metsässä etsimässä ihmisiä. Äitini on kertonut, että olisi halunnut käydä armeijan, mutta se ei ollut siihen aikaan mahdollista. Itseänikin kiinnostaa intti, ja tarkoitus olisi ensi vuonna lähteä, tytär Mirva Virtanen kertoo.

Mirva ja Nanna Virtanen tutustuivat eri aseisiin simulaattoriammunnoissa.

Lauantaina aamupäivällä kurssilaiset olivat tutustumassa sisäampumasimulaattoriin (SAS), jossa ammuttiin rynnäkkökivääreillä, pistooleilla ja kertasingolla. Vapaaehtoistöissä monin tavoin mukana ollut ja armeijastakin aikanaan haaveillut Nanna on aiemmin ampunut kotona ilmakiväärillä ja airsoft-aseilla. Hän on tykännyt enemmän poikamaisista jutuista.

Intti tutuksi naisille -kurssilla harjoiteltiin ampumista simulaattorin avulla.

Armeijasta kuulee yleensä vain juttuja. Kurssilla sekä äiti että tytär pääsivät aidosti tutustumaan toimintaan ja osallistumaan inttijuttuihin kokemusasiantuntijoina.

– Ennakkokäsitykseni armeijasta oli, että se on hirveää käskytystä. Mitään ei tarvitse tietää vaan kaikki kerrotaan. Se on vastannutkin siltä osin odotustani. On vaatinut opettelua, että itse ei tarvitse ajatella, eikä tehdä, ellei käsketä. Se on vaihtelua, kun itse olen tottunut aina tekemään itse kaiken. Itselläni armeijasta on ollut aina positiivinen kuva.

Kaksikon tulokset rynnäkkökiväärillä olivat hyvin tasaisia, ja kokemus oli lahjan saaneelle Nannalle mieluisa.

– En ole oikealla aseella ampunut ikinä. Tämä kokemus olikin lähimpänä oikeaa ampumista. Ai jai, kun pääsisi äkkiä uudestaan!

Nanna Virtanen hakkasi tottuneesti halkoja mutta jännitti elämänsä ensimmäistä telttayötä.

Teksti ja video: Jari Toivonen
Kuvat: Pasi Lindroos ja Martin-Éric Racine