”Sotilaspoliisi, kulkulupa!”

12.6.2024
Kulkulupaa kysyttiin hymyillen mutta tiukasti.

Hämeen Ilves 2021 -harjoituksessa aurinko alkaa rakoilla pilvien välistä, kun sotilaspoliisikurssilaiset harjoittelevat ajoneuvon pysäyttämistä. Välillä tilanne on uhkaava ja vaatii kovempaa käskytystä, välillä palautellaan mieliin, mitä pitikään tehdä ja minkälainen rooli kenelläkin on.

Kouluttajat saavat välillä kinkkisiä kysymyksiä, joista tuntuvat kokemuksella selviävän mainiosti. Välillä kulkija on oikealla asialla, ja sotilaspoliisit toteavat kulkuluvan olevan kunnossa. Lopuksi he toivottelevat hyvät päivänjatkot. 

Ulkona porukalla tehdyt harjoitukset parasta

Kotkalainen Nea suosittelee kurssia lämpimästi.

Harjoituksessa vuorot ja tehtävät vaihtuvat, ja jokainen pääsee harjoittelemaan eri tehtäviä. Kotkalainen 24-vuotias Nea kertoo löytäneensä kurssin MPK:n sivuja seuraamalla.

Vartijan koulutuksen saanut Nea oli jo varusmiesaikanaan kiinnostunut sotilaspoliisin tehtävistä ja nyt otollisen hetken koittaessa hän pääsi toteuttamaan haavettaan.

– Kurssilla on ollut mukavaa, olen tykännyt! Parasta on ollut ulkona porukalla tehdyt harjoitukset. Olen oppinut paljon uutta, Nea sanoo.

Kuljettajalla näkynyt ase sai sotilaspoliisikurssilaiset tositoimiin.
Kuljettajan kiinniotto tallentui myös videolle.

Sotilaspoliisikurssin tarkoituksena on kehittää reserviläisen kykyä toimia osana sotilaspoliisipartiota. Kurssin käyneet tietävät sotilaspoliisijoukkueen, -ryhmän ja -partion kokoonpanot sekä kohteen- ja henkilönsuojaustehtävät. He myös osaavat toimia taistelijana sotilaspoliisipartiossa, kun näitä tehtäviä suoritetaan.

– Olen ollut tyytyväinen kurssin antiin, suosittelen lämpimästi! Nea kertoo iloisen naurun saattelemana.

Teksti: Eerik Topi
Kuvat: Pasi Lindroos
Video: Jari Toivonen