Media on aina etulinjassa

24.7.2024

Usein ajatellaan maanpuolustuksen sisältävän vain kiväärejä, tykkejä ja miinoja, mutta tämänkaltainen ajattelutapa unohtaa äärimmäisen tärkeän ja voimakkaan aseen: median, joka on aina myös etulinjassa – maanpuolustusaiheista viestintää kun seurataan kiinnostuneena myös normaaliolojen aikana niin Suomessa kuin varmasti ulkomaillakin.

Sunnuntaina 26.9. Parolannummella päättyi kolme päivää kestänyt Digitaalinen viestintä, media ja vaikuttaminen -kurssi. Sen aikana käsiteltiin lukuisia aiheita, joihin sisältyi muun muassa informaatiosodankäynti sekä mediasisällön tuottaminen. 

Kurssi käynnistyi perjantaina 24.9. aiheenaan viestinnän perusteet. Osallistujat pääsivät heti oppimaan valokuvaamisesta ja haastattelemisesta.

Kurssille tuli ottaa mukaan oma läppäri sekä kamera.

Lauantaina kurssilaiset saivat tehtäväkseen tuottaa mediasisältöä. He pääsivät kuvaamaan sekä haastattelemaan Hämeen Ilves -harjoitukseen osallistuneita henkilöitä. Tehtävänä oli luoda itse julkaisu verkkoon. Lopulta saatiin valmiiksi monia eri aihetta käsitteleviä juttua, joista osa sisälsi videoita, osa kuvia ja jotkut molempia. Kurssille osallistunut Milla Packalen toteaa tehtävän olleen hänen lempiasiansa koko kurssilla. 

– En mä hirveesti ole kirjoittanut aiemmin, niin nyt kirjoitin sitten yhden jutun melkein kokonaan yksin. Se oli mielenkiintoista, Packalen selittää. 

Sunnuntai oli kurssin viimeinen päivä. Luvassa oli luentoja Ville Grahnilta sekä Panu Moilaselta. Molemmilla luennoilla kurssilaiset osallistuivat aktiivisesti keskusteluun tuomalla esiin omia esimerkkejään ja tarkennuksiaan. Tunnelma luennoilla oli rento ja lempeä.

Ylen tuottaja Ville Grahn pitää luentoa uutisista. Saimme kuulla uutiskynnyksestä, kohuista, perinteisen median ja somen yhteydestä sekä monesta muusta aiheesta

Ryhmän kanssa keskustelu ja yhdessä oppiminen miellytti Martin-Éric Racinea.

– Hauskinta tässä on ollut ajatusten vaihtaminen eri ihmisten kanssa, sekä kurssilaisten välillä että kouluttajien kanssa, Racine kommentoi. 

Yksi osallistujista oli Esa Aittokallio, joka kertoo oppineensa myös paljon kurssitovereiltaan. 

– Mä näen täällä tätä samanoloista jengiä, ja opin niiltä näitä tiedottamisasiota. Mä hyödyn siitä täällä ja mä hyödyn siitä siviilissä, sillä harrastan valokuvaamista.– Täältä mä saan hyvää koulutusta, Aittokallio avaa. 

Kurssin päätyttyä jokainen osallistunut oli saanut laadukasta koulutusta mediasta, uusia kokemuksia sekä tietysti myös mukaansa sinisen veluhan ja korvatulpat.

Teksti ja kuvat: Mediavarusmies Sasu Laivo