Rankkasade hätisti naiset teltasta keskellä yötä, mutta hymy ei silti hyytynyt: ”Tämä on raskaampi kuin ykköskurssi”

22.7.2024
Taistelijat saivat väriä naamaan naamioinnin harjoituksessa.

Maastossa vastaan tulee joukko väsyneitä mutta iloisia naisia. Käynnissä on Maanpuolustuskoulutus MPK:n järjestämä Sotilaan perustaidot naisille 2 -kurssi, joka on osa Hämeen Ilves 2021 -harjoitusta. Naisryhmän edellinen harjoitus on juuri päättynyt.

Kurssilaiset Salla Raitala, Aino Nummenpää ja Emilia Leminen viettävät lyhyttä taukoa ennen rastikoulutuksen alkua. Aikataulu viikonlopulle on tiivis ja taukoja vähän. 

– Päivä on mennyt kiireisesti, on ollut koko ajan kauheasti hommaa, Nummenpää sanoo.

Kurssilaisilla on takanaan huonosti nukuttu yö ja aikainen herätys. Haastetta ensimmäiseen yöhön toi myös rankkasade, jonka vuoksi kurssilaiset siirtyivät keskellä yötä teltasta sisämajoitukseen.

Kurssilaiset odottamassa ohjeita rastikoulutukseen.

He olivat onneksi tottuneet herätyksiin jo Sotilaan perustaidot naisille 1 -kurssilla, jolle tämän viikonlopun kurssi toimii jatko-osana. Kurssin tavoitteena onkin syventää ensimmäisellä kurssilla opittuja taitoja ja edetä taitoja soveltaviin harjoitteisiin.

– Tämä kurssi eroaa ensimmäisestä kurssista ehdottomasti siten, että kurssi on raskaampi ja täytyy kantaa enemmän varusteita. Marssit ovat olleet samanpituisia kuin ykköskurssillakin, mutta niitä on ollut enemmän. Lisäksi täytyy muistaa paljon ensimmäisellä kurssilla opittuja asioita, kertoo Raitala.

Tunnelmia kurssin rastikoulutuksista. (Videossa ei ole ääntä.)

Huippuhetkiä panssarivaunun kyydissä

Viikonlopun aikana kurssilla ehditään käymään laajasti läpi asioita, joita asepalveluksen aikana voi tulla vastaan. Ensimmäisellä kurssilla tutustuttiin perusasioihin, kuten teltan kasaamiseen sekä aseen kokoamiseen ja purkamiseen.

Nyt alkavassa rastikoulutuksessa kurssilaiset pääsevät tutustumaan sirotemiinoitteen raivaamiseen ampumalla, naamiointiin sekä kranaatin heittämiseen. Viikonlopun kohokohdaksi naiset nimeävät kuitenkin panssarivaunun kyytiin pääsemisen. Sitä ei pääse kokemaan ensimmäisellä kurssilla.

– Se oli kyllä erityisen kivaa, ihan paras juttu, toteavat kaikki yhteen ääneen.

Käsikranaatin käyttöä harjoiteltiin ryhmässä.
Sirotemiinoitteen raivaamista ampumalla.

Teksti: Milla Packalen
Kuvat: Milla Packalen, Juha Korkeila, Jaana Siljander ja res. alik Simola