Sähkö pyörittää yhteiskuntaa – ja he pyörittävät sähköä

23.11.2024
Antti Paajoki koulutti voimakoneen käyttöönottoa ja käynnistämistä. Koulutukseen osallistui muun muassa Sirpa Nyström.

SVJK-1: Käytännön taitoja myös siviiliin

Sähkövoimajärjestelmäkoulutus SVJK-1-kurssin tavoitteena on kouluttaa kurssilaisille tiedolliset sekä taidolliset valmiudet käyttää Puolustusvoimien sähkövoimajärjestelmiä turvallisesti. Kurssilla opiskellaan ensin muun muassa sähköopin teoriaa sekä sähköverkkojen suunnittelun sekä turvallisen käyttämisen perusteita, mutta jo lauantaina puolenpäivän aikaan kurssilaiset pääsivät tekemisen äärelle rastiratakoulutuksen merkeissä. 

SVJK-kurssikokonaisuus on kolmiosainen, ja Hämeen Ilves 2021 -harjoituksessa järjestettiin kaikki kolme osaa. Rastiratakoulutus oli järjestetty jatkokurssilaisten toimesta, ja osaamisen taso testattiin koulutusten jälkeen illalla näyttökokein. Kurssi tuottaa käyttäjälisenssejä, ja lisenssin saamisen edellytyksenä on näyttökokeen läpäiseminen.

Vaikka kurssilla koulutetaan käyttämään Puolustusvoimien sähkövoimajärjestelmiä, ovat opit helposti sovellettavissa myös siviilissä laitteiden samankaltaisuuden sekä yksinkertaisuuden vuoksi. Tästä erityisesti mielissään oli peruskurssia suorittanut Sirpa Nyström.

Meillä on kotona sähkövoimakone, ja asumme seudulla jossa häiriötilanteen sattuessa sähköjen palautuminen voi kestää. Harrastan myös metsästystä, joten kotona on säilössä lihaa jonka säilyvyys on sähkön saatavuudesta kiinni.

Kursseilta voi siis oppia käytännön taitoja myös arkielämään. Sirpan mukaan kurssilla oli myös hyvä kurssihenki ja uusien ihmisten kanssa oli helppo työskennellä. 

– Kyllä nämä kurssit ovat myös pienimuotoisia lomia arjesta.

Antti Paajoki piti sähkövoimakonekoulutusta.

SVJK-2: Varautumisosaamista ja verkostoitumista

Sähkövoimajärjestelmät SVJK-2 -peruskurssin tavoitteena oli, että kurssilaiset saavuttavat sellaisen tason, että he osaavat kurssin jälkeen kouluttaa käyttäjäkurssilaisille kenttäsähkötoiminnasta annetut ohjeet ja 10 kVA sähkövoimakoneiden käyttäjiä sekä yli 10 kVA sähkövoimakoneiden käyttäjiä Puolustusvoimien kenttäsähköverkkojen suunnitteluun, käyttämiseen ja rakentamiseen.

Petri Hyyppä oli sähkövoimajärjestelmäkurssilla hankkimassa kouluttajaosaamista ja pätevyyttä, jotta pystyy kouluttamaan uusia käyttäjiä sähkövoimakoneiden käyttöön ja lisäämään osaamista kenttäsähköverkoista.

– Tavoitteena on, että pystymme laajentamaan sähkövoimajärjestelmäkurssi SVJK-1:n eli peruskurssin koulutusta Oulun seudulle jo kesäkuussa 2022. Kouluttamalla paikallisia henkilöitä pystymme tarjoamaan osaajia Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten käyttöön poikkeusoloissa tai arjen häiriötilanteissa myös Oulussa, kertoo Hyyppä koulutuksen hyödyistä tulevaisuudessa.

Petri Hyyppä (vas.) koulutti voimakoneen käyttöä. Tässä käydään keskustelua käyttöönotosta Janne Lindroosin kanssa.

Datakeskusalalla työskentelevän Hyypän mukaan kantaverkko ja kaupunkien jakeluverkot ovat hyvässä kunnossa, mutta esimerkiksi maaseudulla sähköverkko on haavoittuva. Mobiiliverkkojen sähkönsaannin häiriötilanteet ovat aina vakavia ja näin myös koko yhteiskunnan toiminta voi häiriintyä merkittävästi poikkeustilanteissa.

Hyyppä on ollut maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toiminnassa kaksi vuotta. Hän kertoo, että kurssin koulutuksen ”lisäporkkanana” on ehdottomasti se, että kurssilla on mahtavaa porukka.

– Kurssi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua muiden osaajien ja asiaan vihkiytyneeseen sekä hyvähenkisten joukon jäsenten kanssa. Matkustaminen Parolannummelle on ollut vaivan arvoinen.

Mitään läpihuutojuttuja kurssilla suoritettavat lisenssit eivät ole vaan osaamista arvioidaan ja näyttöjä annetaan erilaissa koulutustilanteissa.

SVJK-3: Sovellettu harjoitus mittaa osaamista

Sähkövoimajärjestelmät SVJK-3 -harjoitus oli soveltava harjoitus, jossa mitattiin kurssilaisten osaamista annettujen tehtävien mukaisesti erilaisten häiriötilanteiden ratkaisemisessa sähkönsaannin varmistamiseksi kriittisissä kohteissa. Kurssin jälkeen osallistujilta vaadittiin, että he osaavat myös tuottaa turvallisesti sähkövoimaa eri tilanteissa.

Kurssin sovellettujen tilanteiden viitekehys oli rakennettu paikallisjoukkojen toiminnan pohjalta ja viranomaisten kanssa tehtävään yhteistoimintaan.

Ryhmänjohtajana toiminut Onni Lehtikuja kertoi, että koulutettavat osaavat tehtävänsä ja ensimmäiset tehtävä suoritettiin onnistuneesti perjantai-illasta alkaen. Kurssin osallistujat olivat hankkineet osaamista aiemmilta sähkövoimajärjestelmäkursseilta.

Ryhmänjohtaja Onni Lehtikuja ja päivystäjänä toiminut Ismo Väänänen käyttivät johtamiseen ja viestintään HF-kalustoa Eleonoora Hilskan ohjauksessa.

Kurssilla vallitsi hyvä tunnelma, eikä edes pikaiset suunnitelmien muutokset tai myöhään yöhön jatkunut koulutus lannistanut kurssilaisia. Tämän edellytyksenä on tietenkin hyvä yhteishenki sekä oikeanlainen asenne.

Johtamisen apuvälineenä käytettiin kokeiluluontoisesti MPK:n HF-radioita, jota ollaan kouluttajana toimineen Eleonoora Hilskan mukaan hankkimassa lisää koulutuskäyttöön.

Teksti ja kuvat: Timi Männikkö ja Ari Pakarinen