Siirry sisältöön

20.08.2021

Haastattelussa Elisa Suomi-Kuusela, MPK:n kokenut kouluttaja ja kouluttajakurssien vetäjä.

Kerro itsestäsi ja miten olet päätynyt MPK:n toimijaksi?

Ammatiltani olen luokanopettaja. En oikein vapaa-ajallakaan malta pysyä erossa opettamisesta, joten vastapainona alakoululaisten opettamiselle käyn kouluttamassa myös vähän varttuneempaa ja maanpuolustushenkisempää kansaa MPK:n vapaaehtoisena kouluttajana.

Oikeastaan kiinnostus tähän kaikkeen on kuitenkin saanut alkunsa juuri maastopuvussa, eli varusmiespalveluksessa, jonka suoritin vuonna 2010. Opettajankoulutukseenkin siis hain vasta suoritettuani vapaaehtoisen asepalveluksen ja huomattuani siellä, että tykkään oikeastaan aika paljon ihmisten kouluttamisesta ja opettamisesta. Palveluksessa koulutuskokemusta tulikin rutkasti johtajakaudella sekä alokkaiden että sotilaspoliisi-AUK:n kouluttamisesta.

MPK:sta en tiennyt juuri mitään vielä kotiutuessani. Pari vuotta kotiutumisen jälkeen olin kertaamassa vapaaehtoisessa harjoituksessa, jossa MPK:n toimijat olivat kouluttamassa. Tuossa harjoituksessa sain kuulla mahdollisuudesta itsekin toimia vapaaehtoisena kouluttajana. Kirjoitin sitoumuksen heti paikan päällä ja tässä sitä yhä edelleen ollaan.

Sotilasarvoltani olen nykyisin (melko tuore) yliluutnantti. Vuosia MPK:n toiminnassa on tainnut kertyä jo seitsemän, ellei kohta jopa kahdeksan. Vuosiin on mahtunut monenmoista kiinnostavaa tehtävää aina kouluttajan tehtävistä harjoituksen johtamiseen. Ehkä ammattitaustanikin vuoksi juuri Kouluttamisen peruskurssi on kuitenkin ollut vuosien saatossa yksi lempparikursseistani, jota on aina mukava pitää.

Miksi kannattaa osallistua MPK:n kouluttajakurssille ja mitä kehittymismahdollisuuksia on jatkossa?

MPK:n kouluttajakursseilla halutaan antaa kaikille toimijoille samanlaiset lähtökohdat kouluttajatehtävissä toimimiseen. Pyritään siis varmistamaan, että kaikilla kouluttajilla on vähintäänkin perustason tiedot ja taidot kouluttajatehtävissä toimimiseen. Toisin sanoen kouluttajakursseilla saa pätevyyden MPK:n harjoituksissa ja kursseilla kouluttamiseen. Vaikka kouluttaminen olisikin entuudestaan tuttua esimerkiksi siviiliammatin tai varusmiespalveluksen kautta, on muistia myös aina hyvä virkistää ja päivittää omat tiedot organisaation toiveiden kanssa samalle aaltopituudelle.

Kouluttamisen peruskurssi on nimensä mukaisesti aivan perustason kurssi, jossa keskitytään kouluttamisen perusteisiin ja hyvin yksinkertaisten rastikoulutusten valmisteluun ja kouluttamiseen. Kurssille voi siis myös tulla, vaikka ei olisi mitään aiempaa kokemusta kouluttamisesta. Sotilasarvolla tai aiemmilla tehtävillä varusmiespalveluksessa tai reservissä ei ole väliä, ja kurssille voivat osallistua myös siviilit.

MPK:lta löytyy hyvin monenlaisille kouluttajille sopivia tehtäviä. Kouluttajauran voi kurssin käytyään aloittaa kevyesti apukouluttajana toimimalla ja myöhemmin ottaa lisää vastuuta esimerkiksi rastin pääkouluttajana. Tärkein väylä tehtävissä etenemiseen peruskurssin jälkeen on oikeastaan se, että vain lähtee rohkeasti mukaan kouluttamaan, kehittyy tekemällä ja on aktiivinen. Johtotehtävistä haaveileville suosittelen myös kurssinjohtajakurssille menemistä. Myöhemmin voi aueta myös mahdollisuus esimerkiksi harjoituksenjohtakurssille tai tiettyyn aselajiin keskittyvälle aselajikouluttajakurssille pääsyyn.

Mikä mielestäsi tekee hyvän kouluttajan ja mitkä ominaisuudet edesauttavat tehtävässä?

Hyviä kouluttajia on monenlaisia, joten mitään tiettyä kaavaa ei ole helppo määritellä. Mielestäni on rikkaus, että esimerkiksi meillä MPK:ssa on niin monenlaisia ihmisiä, jotka kaikki omina persooninaan ovat loistavia kouluttajia. Kuitenkin, kun toimitaan usein sotilaallisessa ympäristössä, ovat eduksi mm. tietynlainen selkeys, jämptiys ja johdonmukaisuus. Kyky innostua ja innostaa ovat myös hyviä ominaisuuksia kouluttajalla. Näin koulutuksesta tulee usein mielenkiintoista ja oppimistuloksetkin ovat parempia.

Mitä haluaisit kertoa henkilölle, joka harkitsee MPK:n toimintaan mukaan tuloa?

Jos yhtään kiinnostaa, niin ehdottomasti mukaan vaan. Kokeilemalla se selviää, onko tämä se oma juttu. MPK-toiminnan kautta olen ainakin itse päässyt mukaan melkoisen moniin mielenkiintoisiin juttuihin ja kerryttänyt siinä ohessa myös kertausharjoituspäiviä aika mukavasti. Samalla on päässyt tutustumaan moniin hyviin tyyppeihin ja saanut arvokasta koulutus-, johtamis- ja organisointikokemusta. Eli oli sitten motivaation lähteenäsi uuden harrastuksen hankkiminen, yleneminen, uusiin ihmisiin tutustuminen tai normaaliarjesta poikkeavat kokemukset, saattaa MPK:n toiminta olla sinun juttusi.

Vielä bonuskysymyksenä: Olet mukana Discovery + kanavan armeijamaailmaan sijoittuvan realityohjelman kuvauksissa Komppania Ketonen & Gustafsberg, jota pääsee katsomaan keväällä 2022. Mitkä ovat ennakkotunnelmat ja kuinka kuvaukset ovat sujuneet?

Ohjelmassa mukana oleminen on ollut oikein hauskaa ja mielenkiintoista. Ennen kaikkea on ollut hienoa tutustua kaikkiin upeisiin tyyppeihin, jotka ovat olleet mukana tekemässä ohjelmaa. Ohjelman kuvauksissa on päässyt hyötymään MPK:n kouluttajana oppimistaan asioista, mutta kokemaan myös paljon uutta. Odotan jännityksellä, miltä tämä kaikki lopulta näyttää televisiossa.

Meistä MPK:n kouluttajista on saanut myös olla ylpeä. Monelle on tämänkin ohjelman puitteissa tullut yllätyksenä, että itse asiassa suurin osa meistä MPK:n toimijoista on siviiliammatiltaan jotain ihan muuta ja teemme tätä vain niin sanotusti harrastuksena. MPK:n kouluttajat ovat valtavan osaavaa porukkaa!

Haastattelu: Sari Mastromarino
Kuva: Jorma Sanevuori

Arkisto

  • Inga kategorier