Siirry sisältöön
Miehiä maassa makuullaan tarkka-ampumassa

05.09.2022

Ryhmätyöllä osuu tarkemmin – tarkka-ampujat kehittivät Hätilässä taitojaan

Tarkka-ammunta tulee harvemmin ensimmäiseksi mieleen, kun mietitään antoisia ryhmätöitä. Populaarikulttuurissa tarkka-ampujat esitetään tavallisesti muista erillään toimivina yksinäisinä susina, mutta nykypäivänä kysymys on kahden tai useamman toimijan yhteistyöstä.

Tarkka-ampujat toimivat lähtökohtaisesti pareittain tai useamman henkilön partiona. Tarkka-ampujapari koostuu tähystäjästä ja ampujasta. Tähystäjä johtaa ammuntaa ja valitsee maalit, ja hän myös avustaa ampujaa etäisyyden arvioimisessa sekä kertoo tarvittavat korjausliikkeet, mikäli laukaus ei osunut.

2.–4.9. Hätilän ampumaradalla järjestetyllä MPK:n tarkka-ampujakurssilla maalit olivat kuitenkin kurssinjohtajan valitsemia. Enimmäkseen pareittain toimineet kurssilaiset etsivät aluksi 50 metrin ampumaradalla kohteeksi annetusta paperista oikean ikkunan tai kuvion, ja kunkin kierroksen jälkeen katsottiin, olivatko luodit osuneet maaliin.

Seuraavaksi samaa yritettiin 300 metrin radalla. Askel kerrallaan etäisyyttä kasvatettiin aina 800 metriin asti, ja myöhemmin mukaan otettiin myös liikkuvia maaleja.

”Lopuksi pidettiin pieni leikkimielinen kilpailu kurssilaisten kesken. Tarkoituksenamme on saada tarkka-ampujapari toimimaan yhdessä mahdollisimman tehokkaasti”, kurssinjohtaja Sami Vaajamo kertoo.

Ylläpitoa ja uusia ideoita

MPK:n tarjonnassa on kokonainen kurssikokonaisuus, jossa opastetaan askel askeleelta syvemmin tarkka-ammunnan saloihin. Näitä kursseja järjestetään voittopuolisesti Pohjanmaan yksikössä, ja Hämeen tarkka-ammuntakurssien pääasiallinen tehtävä on antaa reserviläisille mahdollisuus ylläpitää taitojaan.

”Ylläpitämisen lisäksi haluamme aina antaa kurssilaisille uusia ideoita, joita voi myöhemmin käyttää harjoittelussa”, Vaajamo kertoo.

”Emme opeta täällä ampuma-asentoja tai kohdistuksia, vaan lähtökohtana on, että kurssilainen osaa jo valmiiksi perusasiat. Osallistujamme ovat tavallisesti joko kouluttautuneet Puolustusvoimissa tarkka-ampujiksi tai harrastavat muuten vain pitkän matkan ammuntaa.”

Vaajamo on kouluttajana kokenut kehäkettu. Hän on ollut MPK:n toiminnassa mukana jo kahden vuosikymmenen ajan, ja kun konkarin siviilityö liittyy puolustusteollisuuteen, kurssit tavallaan yhdistävät työn ja harrastukset.

”Olen tässä suhteessa vähän harvinainen tapaus. Useimmilla kouluttajilla MPK:n toiminta pikemminkin tarjoaa tervetullutta vaihtelua päivätyölle”, Vaajamo sanoo.

Mies maastopuvussa paperi kädessä kouluttamassa ulkona

Kisakunto kohdilleen

Kurssille osallistunut Pekka Kumpula on innokas kivääriharrastaja. Kumpula saapui Hätilään etupäässä harjoitellakseen kolmen miehen partionsa kanssa Häyhä 2022 -kilpailua varten. Syyskuussa Hangossa järjestettävässä kilpailussa ratkotaan tarkka-ammunnan Suomen mestaruus.

”Tarkka-ammuntaviikonloppuja kertyy meille vuodessa kymmenisen kappaletta. Lisäksi harjoittelemme Upinniemen ampumaradoilla useamman kerran kuussa”, Kumpula sanoo.

Kumpula ei ole mukana tarkka-ampumatoiminnassa vain harrastajana, vaan hän on kunnostautunut myös kouluttajana ja alan kilpailujen tuomarina. Esimerkiksi kesällä 2021 Kumpula toimi Kirkkonummen seudun reserviläisten tarkka-ammuntakilpailun johtajana. Hän kiittelee ampumakurssien tarjoamia oppeja.

Mies maastopuvussa, kypärä päässä katsomassa ampumataulusta tarkka-ammunta tuloksiaan.

”MPK:n kurssikokonaisuus on tarjonnut minullekin kokemuspohjan tähän hommmaan. Edelleen näissä kerääntyy hyviä opin murusia jatkoharjoittelua varten”, Kumpula sanoo.

Häyhä 2022 -kilpailu järjestetään 16.–18.9. Hangon Syndalenissa ja Hästö Busön alueella. Seuraava tarkka-ammunnan peruskurssi 1 järjestetään 30.9.–2.10. Taipalsaaressa. Hämeen osaston tarkka-ammuntakurssit listataan osoitteeseen koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri.

Teksti ja kuvat: Saku Schildt

 

Arkisto

  • Inga kategorier