Siirry sisältöön
Kahdeksan nuortan naista kokeilemassa Ecoaims-ammuntaa Intti tutuksi naisille -kurssilla

Ecoaims-ammuntaa Intti tutuksi naisille -kurssilla Kajaanissa 2021. Kuva ei liity käräjäoikeudessä käsiteltyyn tapaukseen. Kuva: Martti Huusko/MPK

10.11.2022

Syytteet alaikäisten hyväksymisestä MPK:n kursseille hylättiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa 2.11.2022. Tuomio on nyt lainvoimainen, sillä syyttäjä ei valittanut päätöksestä seitsemän vuorokauden aikana. Pitkä prosessi, johon MPK:n henkilökuntaa on päätynyt, on vihdoin ohi.

Keski-Suomen käräjäoikeuden päätöksessä todettiin, että syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta rikkomisesta vastaajia kohtaan hylätään. Käräjäoikeuden mukaan ”tekojen haitallisuus ja vahingollisuus sekä tekoon liitetyt seikat huomioiden teko on ollut kokonaisuutena arvostellen vähäinen”.

— On hienoa, että yli vuoden kestänyt oikeusprosessi MPK:n neljää työntekijää kohtaan on vihdoin ohi ja oikeus voitti. Meille MPK:ssa on aina ollut selvää, että kyse on ollut inhimillisistä virheistä eikä tahallisesta tai tahattomasta huolimattomuudesta, MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula kertoo helpottuneena.

MPK:n henkilökuntaan kuuluvia syytettiin alle 18-vuotiaiden hyväksymisestä mukaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen. Tapaukset koskivat vuonna 2017 järjestettyjä naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen perehdyttäviä koulutuksia Tikkakoskella ja Pirkkalassa. Kuusi osallistuneista oli alle 18-vuotiaita. Laki ei kiellä alle 18-vuotiaiden osallistumista MPK:n koulutukseen, mutta kaikki koulutussisällöt eivät ole sallittuja alaikäisille.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin kyseisten koulutusten sisältöjä sekä syytettyjen vastuita. Heiltä kuultiin esimerkiksi, että yksi kursseista oli merkitty virheellisesti sotilaallisia valmiuksia palvelevaksi ja toisessa tapauksessa kurssille oli epähuomiossa päässyt ilmoittautumaan muutama 17-vuotias, samana vuonna 18 vuotta täyttävä nuori.

— Muutimme tietojärjestelmiämme tällaisten virheiden ehkäisemiseksi jo heti 2018 niiden tultua ilmi, Hannula korostaa.

Aikaisempi uutinen asiasta: Käräjäoikeus kuuli MPK:n henkilökuntaa väitetystä virkavelvollisuuden rikkomisesta

Arkisto

  • Inga kategorier