Siirry sisältöön

26.10.2020

Lauantaina 24.10.2020 parisenkymmentä naista tutustui Nuuksion maastoon suunnistuksen ja vaelluksen merkeissä. Sää oli tähän tapahtumaan mitä mainioin, aurinko paistoi ja lämpötila oli yön pikku pakkasen jälkeen plussan puolella. Kurssin oli tilannut Maanpuolustusnaisten Liitto, mutta kurssi oli avoin kaikille naisille.

Alkuun käytiin lyhyesti läpi suunnistusta ja karttaa – kurssilaisille oli lähetetty etukäteen karttamerkit tutustuttaviksi.

Reitti alkoi polkua pitkin. Välillä pysähdyttiin tarkistamaan ovatko kaikki kartalla eli tietävätkö kurssilaiset missä ollaan. Suunnistusrasteja oli merkitty kartalle yhteensä yhdeksän.

Kakkosrasti oli Valklammen pohjoispuolella ja näkymät lammelle olivat komeat. Paikalle piti tietenkin pysähtyä hetkeksi valokuvaamaan upeaa maisemaa.

Kolmosrasti oli Mustalampi-Valklampi välisellä alueella ja maisemat olivat tietenkin komeat kumpaankin suuntaan. Kolmosrastilta lähdettiin kahden suoalueen väliselle kannakselle. Tässä kohtaa lähdettiin kunnolla polulta pois. Kurssilaiset pohtivat yhdessä ja erikseen mikä on se oikea kohta lähteä pois polulta, jotta saadaan hyvä suunta kohti seuraavaa rastia.

Viitosrastia kohti mentäessä kurssin vetäjä, Harry Sainio arvuutteli, miksi suunnistaja on hyvä meteorologi – kartalta löytyi hyvä lämmin kohta maastossa. Vastaus oli tietenkin mukava ylämäki, jossa tuli hieman lämmin.

Maastossa tarkkailtiin eri muotoja kartalla. Löytyi mm. ”nenä” kuutosrastin vierestä.

Holma-Saarijärvi rastilla oli pieni tauko. Jokainen söi ja joi omia eväitään. Lopuksi otettiin yhteiskuva.

Viimeiselle rastille ja takaisin autojen luokse mentiin polkuja pitkin. Olimme lähteneet aamulla aikaisin yhdeksältä, jolloin liikenteessä oli vähemmän ihmisiä. Nyt takaisin tullessa huomasi, että ihmismäärät poluilla kasvoivat huomattavasti, samoin autopaikat olivat täynnä ja me vapautimme lähtiessämme autopaikkoja seuraaville metsään samoamaan haluaville.

Kuva: Anne Turunen

Osa kommenteista kurssilaisilta:

Ihana aurinkoinen sää suosi, vaikka lokakuun loppua. Upeita maisemia, joka osalle täysin tuntemattomia, vaikka pääkaupunkiseudulla asuu.

Metsän rauha, mukava tapa viettää lauantaipäivää ja tulee ihan huomaamatta liikuttua hyvin 😊

Nuuksion havupuuvaltainen, kallioinen ja runsaslampinen maisema on kaunis. Kartan ja kompassin avulla maastossa käveleminen oli helpompaa kuin paljon käytetyllä leveällä juurakkoisella polulla. Tähän vuodenaikaan maaston valinta tärkeää suunnistuksessa. Havupuuvaltainen alue / lehtipuuvaltainen alue.

Innokasta porukkaa oli liikkeellä. Suunniteltiin jo Jukolaan osallistumista. 😀 Nälkä kasvaa syödessä, lisää tätä!

Teksti ja kuvat: Birgitta Mitro

Arkisto

  • Inga kategorier