Siirry sisältöön

20.07.2020

Haastattelussa Harri Aarnio – MPK:n pitkän linjan vääpeli

Kerro itsestäsi ja kuinka olet päätynyt MPK:n toimijaksi?

Olen siviiliammatiltani ICT-konsultti ja sotilasarvoltani sotilasmestari. Varusmiespalvelukseni päättyi 1980 ja vuonna 1986 kävin kovassa kertausharjoituksessa kahden viikon vääpelikurssin.  Seuraava kerran kutsu tuli vuonna 2007, jolloin tehtäväkseni tuli vastata erään torjuntakomppanian huollon toiminnasta.  Aktiivisuus MPK:n puolella alkoi taas siitä, kun siviilityössäni esimiehenäni oli MPK:n aktiivinen toimija sotilasmestari Heikki Hellevaara, jonka kehotuksesta lähdin mukaan MPK:n toimintaan.  Vuodesta 2011 alkaen olen ollut tiiviisti mukana ensin oman torjuntakomppanian vääpelin ja kurssivääpelin sekä myöhemmässä vaiheessa harjoituksenvääpelin tehtävissä.

Pitääkö MPK:n vääpelitoimintaan mukaan haluavan olla suorittanut asepalveluksen?

Tämä ei ole vaatimuksena. Mukana on kaiken ikäistä porukkaa miehiä sekä naisia ja mukaan pääsee myös ase-/siviilipalveluksen suorittamaton. Tärkeintä on oma halu oppia ja kiinnostus tehtäviä kohtaan.

Mitä kaikkea vääpelin tehtävät sisältävät

Käytännössä vääpelöinti MPK:n sitoutuneena sisältää mm. kurssin / harjoituksen materiaalin käsittelyä, kurssilaisten varustamista, koulutusmateriaalin kasaan kokoamista sekä kurssilaisten ohjeistamista yleisjärjestelyistä – majoitus, muonitus, varusteet ja kuljetus. Materiaalin laskeminen on ehkä aikaa vievin vaihe materiaalin käsittelyssä.

Isommissa harjoituksissa on ”päävääpeli” joka tietää ja tuntee harjoituksen suunnitelmat, tilaukset, sekä etukäteistehtävät ja ohjeistaa edelleen vääpeliryhmää. Harjoituksen (sisältää useamman kurssin) johtajan, kouluttajien ja kurssien johtajien kanssa tehdään paljon yhteistyötä jo ennen harjoitusta.

Yksittäisillä, erillisillä kursseilla kurssien oma vääpeli huolehtii kurssin sisällä juoksevista asioista. Jokaisella vääpelillä tulee kurssilla olla vääpelin apulainen tai useampikin, sillä tehtävää on paljon.

Mitä opitaan MPK:n vääpelikurssilla?

MPK:n vääpelikurssi painottuu materiaalien käsittelyyn ja erityisesti siihen, miten Porin prikaatissa toimitaan.  Vääpelikurssille on hyvä tulla, jos on kiinnostunut MPK:n tukitoiminnasta. Vääpelikurssin lisäksi on mahdollisuus käydä esimerkiksi vaikka kenttäkeitinkurssi tai B ajo-oikeuskurssi, jotka auttavat jatkossa eri tehtävien hoitamisessa.  Tehtävät eivät poissulje toisiaan vaan antavat laajempaa pohjaa huollon toimintaan.

Mikä mielestäsi tekee hyvän vääpelin ja mitkä ominaisuudet edesauttavat tehtävissä?

Joustavalla asiakaspalveluasenteella pääsee pitkälle – kuten esimieheni Hellevaara totesi – on hyvä tulla ihmisten kanssa toimeen, sillä ”MPK:n kursseille osallistuu koko Suomen kansa”. Raskaissa harjoituksissa palaute voi olla monenlaista, mutta se tulisi osata ottaa rakentavasti vastaan.

Lisäksi jos löytyy suunnittelukykyä, järjestelmällisyyttä, vastuuntuntoa ja ongelmanratkaisukykyä, on mahdollisuudet kasvaa vaikka päävääpeliksi useamman kurssin sisältäviin harjoituksiin!

Mitä haluaisit kertoa henkilölle, joka harkitsee toimintaan mukaan tuloa?

Vääpeliporukka ottaa mielellään uudet toimijat ”hellään huomaansa” eikä kukaan joudu tekemään asioita yksin, vaan tehtäviin opastetaan ensin muiden apuna toimimalla. Vääpelintehtäviin kuuluu se, että silloin kun hommia on, niin niitä tehdään urakalla ja kun taas on hiljaisempi hetki niin voi ottaa rennommin ja käydä vaikka sotilaskodissa. Toisinaan voi olla mahdollisuus käydä seuraamassa vaikka harjoituksiin osallistuvien reserviläisten koulutuksia.

Huollon sisällä voi vaihtaa myös tehtävänkuvaa, jos haluaa vaihtelua tutustumalla johonkin muuhun huollon osa-alueeseen. Toisinaan on mahdollisuus järjestää viikonlopun osallistumista myös ajallisesti joustavammin. Tietenkin vääpelinä toimimista helpottaa, jos pysty olemaan käytettävissä jo perjantaina aamupäivällä ja toisinaan myös maanantaina aamupäivän aikana, kun varastot eivät ole avoinna viikonloppuna kuin isommissa harjoituksissa. Ja kaverin kanssakin voi uran aloittaa…

Näiden MPK -vuosien aikana olen saanut suuren määrän äärettömän hyviä ystäviä, joita tavataan aina uudestaan toiminnassa. En vaihtaisi näitä MPK:n toiminnassa kuluneita vuosia mihinkään, joten voin lämpimästi suositella mukaan tulemista. Tavataan toiminnassa! Huolto on iloinen asia!

Kuva: Harri Aarnion kotialbumi

Haastattelija: Sari Mastromarino

 

Arkisto

  • Inga kategorier