Siirry sisältöön

13.12.2018

 

MPK 25-vuotisjuhlavuosi huipentui vuosijuhlaan Helsingin Ritarihuoneella. Juhlassa jaettiin MPK:n kunniamerkkejä ja maanpuolustusmitaleita sekä palkittiin MPK:n toimihenkilöitä. Juhlapuheen piti puolustusministeri Jussi Niinistö. Puhe löytyy kokonaisuudessaan Puolustusministeriön sivuilta. Palkitsemisista kerrotaan lisää täällä ja täällä.

Upea juhlavuosi

MPK:n 25-vuotista taivalta on juhlittu jo pitkin vuotta. Hamina Tattoossa järjestettiin juhlaseminaari yhteistyössä Turvallisuuskomitean kanssa ja MPK:n soittokunnat esiintyivät Tattoossa ensimmäistä kertaa.  MPK:n virallinen vuosipäivä on 14.12. jolloin julkaisemme juhlavuoden kunniaksi tehdyn videon. Video on koostettu MPK:n vapaaehtoistoimijoiden kuvaamasta materiaalista.

MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki toivotti juhlaväen tervetulleeksi seuraavin sanoin:

”Herra puolustusministeri, arvoisat juhlavieraat, MPK:n oma väki, hyvät naiset ja miehet,

Toivotan teidät sydämellisesti tervetulleeksi MPK:n 25-vuosipäivän juhlaan!

Neljännesvuosisata sitten perusteetiin MPK, jolloin käynnistyi vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kehittäminen. MPK:n perustaminen ja sen taival eri vaiheineen on aina liittynyt ajassa tapahtuviin muutoksiin. MPK pyrkii toiminnallaan ottamaan huomioon neljän eri tahon ohjauksen ja tarpeet:

  • Lainsäätäjän vaatimukset ja ohjeistuksen lainsäädännön kautta
  • Jäsenjärjestöjen ja eri yhteistyötahojen tarpeet koulutuksen toteuttamiseksi
  • Puolustusvoimien tarpeen sotilaallisen puolustusvalmiuden lisäämiseksi
  • Vapaaehtoisten toimijoiden ja koulutukseen osallistujien turvallisuustarpeet

Vuonna 2008 alkanut aika julkisoikeudellisena yhdistyksenä on ollut kaksijakoinen. Yhtäältä yhdistyksen tehtävien ja resurssien epävarmuus ja epäsuhtaisuus on aiheuttanut 2010-luvulla kaksi organisaatiouudistusta. Toisaalta taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta toimintaa on kyetty jatkuvasti kehittämään. Koulutusluvut ovat koulutusvuorokausilla mitattaessa lähes kaksinkertaistuneet. Oman lähipiirin ja suomalaisten arvojen puolustaminen motivoi, siihen sitoudutaan ja ollaan halukkaita käyttämään aikaa.

MPK on ottanut paikkansa kokonaisturvallisuuden kouluttajana

Tänä päivänä MPK on ottanut paikkansa kokonaisturvallisuuden kouluttajana. Yli 30 000 reserviläistä saa vuosittain koulutusta MPK:n kursseilla. Varautumis- ja turvallisuuskoulutus on lisääntynyt vuosi vuodelta saavuttaen 20 000 osallistujaa. Isoimmat osallistujat muodostuvat naisista ja nuorista. Koulutustarjontaan on tullut useita kokonaisturvallisuuskäsitteen alle kuuluvia kursseja, kuten kyberturvallisuuskoulutusta, maatilojen varautumiskoulutusta, erityisryhmille suunnattavaa koulutusta ja kuntien sekä eri viranomaisten kanssa tehtävää laajaa koulutusyhteistoimintaa.

Kuluneet 25 vuotta ovat osoittaneet, että MPK:n kautta lakipohjaisena järjestetty vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus on toimiva suomalainen ratkaisu. Brändi MPK haluaa elää ajassa ja on valmis toteuttamaan valmisteilla olevan lainsäädännön muutokset. MPK:n organisaatio ja sen myötä henkilöstö on strategisesti ketterä muutoksiin ja haluaa olla vahva kokonaisturvallisuuden toimija.

Haluan kiittää kaikkia vapaaehtoisia toimijoitamme, MPK:n työntekijöitä ja yhteistyötahojamme hedelmällisestä, eteenpäin katsovasta työstä maanpuolustuksen eteen.

Hyvää vuosipäivää!”

Arkisto

  • Inga kategorier