Siirry sisältöön
MPK:n koulutusluvut 2020. 1091 koulutustapahtumaa, joista 626 reserviläisille suunnattuja ja 465 kaikille avoimia. 23076 osallistujaa, 36140 koulutuspäivää ja kurssipalautteiden keskiarvo 4,53 asteikolla yhdestä viiteen.

MPK:n koulutus kiinnosti suomalaisia myös vuonna 2020. Kuva: Suvi Karjalainen

02.02.2021

MPK:n koulutukset keräsivät myös erikoisena vuonna 2020 runsaasti osallistujia. Vuoden aikana kursseille osallistuttiin kaikkiaan 23 076 kertaa. Osallistujille kertyi koulutuspäiviä yli 35 000.

Sotilaallisia valmiuksia palvelevat kurssit ja kokonaisturvallisuuskoulutus kiinnostivat suomalaisia myös koronavuoden aikana. Pandemiasta ja sen aiheuttamista rajoituksista huolimatta koulutusta pystyttiin alkuvuoden lisäksi toteuttamaan kesällä ja syksyllä. Koulutustapahtumissa noudatettiin tiukkoja turvallisuusohjeita, eikä viruksen tiedetä levinneen yhdenkään MPK:n tapahtuman kautta.

— Monella tavalla haastavan vuoden jälkeen täytyy ehdottomasti kiittää niin sitoutuneita vapaaehtoisia, henkilökuntaa kuin aktiivisia osallistujiakin. 35 000 koulutuspäivää on hyvä tulos, kun huomioidaan paitsi pandemia, myös muuttunut lainsäädäntö ja koulutusjärjestelmä. Erityisen hienoa on, että koulutus on toteutettu turvallisesti, kehuu MPK:n koulutusjohtaja Timo Mustaniemi.

Webinaarit ja verkkokoulutus kasvoivat nopeasti

Kun pandemia esti lähiopetuksena toteutettavat, perinteisemmät kurssit, MPK:ssa otettiin keväällä nopeasti entistä laajempaan käyttöön erilaiset webinaari- ja verkkokoulutustyökalut. Monet teoriapainotteiset kurssit siirtyivät muun muassa Microsoft Teams -alustalle tai PVMoodleen. Lisäksi keväällä PVMoodlessa toteutetut itseopiskelukurssit, kuten Taktiikan kieli -kurssi sekä sotilasjohtamisen ja –pedagogiikan teoriaopinnot keräsivät nopeasti suuria osallistujamääriä. Nämä kolme kurssia suoritti vuoden mittaan noin 750 henkilöä, ja heille kertyi kursseista 2 700 koulutuspäivää.

— Verkkokoulutus otti MPK:ssa suuria harppauksia eteenpäin, kun rajoitusten myötä etäopetuksen kehittämiseen tuli sekä pakko että mahdollisuus. Viime vuonna toteutetuista koulutuksista saatiin kerättyä paljon kokemuksia ja osaamista, jota voidaan hyödyntää kaikessa koulutuksessa myös tulevaisuudessa, Mustaniemi summaa.

Reserviläisten koulutus yhä noin kaksi kolmasosaa volyymista

Toteutuneesta koulutuksesta noin kaksi kolmasosaa oli reserviläisille suunnattua sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Lähes 22 000 SOTVA-koulutuspäivästä noin 9 000 toteutettiin suoraan Puolustusvoimien tarpeita varten osallistujille maksuttomina kursseina. Uusia julkisia hallintotehtäviä toteuttavat koulutusmuodot, tutustumistoiminta sekä tiedotus- ja valistuskoulutus, kerryttivät kumpikin noin 1 500 koulutuspäivää.

Kaikille avointa, usein säätiöiden tuella järjestettävää varautumis- ja turvallisuuskoulutusta toteutettiin yli 10 000 koulutuspäivää. Erityisen aktiivisia VARTU-koulutuksessa ovat pitkään olleet naiset.

Naiset jatkoivat yleisesti aktiivista osallistumista MPK:n toimintaan myös vuonna 2020: osallistumiskerroista yli 5 000 (22,3 % kaikista) oli naisia, ja heille kertyi reilut 8 200 koulutuspäivää (23,5 % kaikista). Alle 18-vuotiaita MPK:n koulutukseen osallistui reilut 1 400.

— Kaiken kaikkiaan saavutimme tavoitteemme olosuhteet huomioiden hyvin. Toivottavasti vuosi 2021 mahdollistaa suunnitelmien toteuttamisen, koulutusjohtaja Mustaniemi pohtii.

Arkisto

  • Inga kategorier