Siirry sisältöön
IIlmapuolustuspiirin SAR-harjoitus Ivalo 2019 kuvakooste

SAR harjoituksissa kehitetään järjestöjen ja viranomaisten kanssa pelastustoimintaa ilmassa, maalla ja vesillä.

23.09.2019

Tämän vuoden  etsintä- ja pelastusharjoitukset eli SAR -harjoitukset (Search and Rescue) järjestettiin 23-25.8. Lappeenrannassa ja 30.8.-1.9.2019 Ivalossa.


LAPPEE 2019 SAR-HARJOITUS LAPPEENRANNASSA 23.-25.8. 2019.

MPK/ILMAPP:n järjestämässä Lappee 2019 harjoituksessa koettiin yhteistyön voimaa kun vapaaehtoisjärjestöt ja viranomaiset – Suomen lentopelastusseura, meripelastusseura, pelastuslaitos ja rajavartiolaitos – toimivat tiiviisti yhteen ohjatessaan joukkojaan maalla, vesillä ja ilmassa.
Search and Rescue sanat kuvaavat hyvin viikonlopun harjoitusta, jossa ilmasta saatujen havaintojen perusteella etsittiin ja pelastettiin veneellä hätään joutuneita henkilöitä Saimaan saarista. Sama yhteistyö tuotti tulosta myös lavastetun öljyvahingon etsinnässä. Ensimmäistä kertaa mukana oli myös pelastuslaitoksen drone, jonka toimivuus todettiin erittäin hyväksi kohteessa, jonka lähelle veneellä ei pääse.
Hyvänä lisänä SAR-harjoitukselle järjestettiin lentoetsijän perehdyttämiskurssi, jossa asiasta kiinnostuneet pääsivät kokeilemaan toimintaa lentoetsijänä.
Kaiken kaikkiaan viikonlopun kurssit saivat paljon kiitosta osallistujilta ja erinomaiset arviot mukana olleilta viranomaisilta. Myös Maasotakoulun sekä MPK:n Lappeenrannan koulutuspaikan tuki harjoituksen onnistumiseksi olivat ensiarvoisen tärkeitä Lappeenrannan sotilaskotia ja Leijona Cateringin varuskuntaravintola Rakuunaa unohtamatta.

Koulutuspäällikkö Jukka Mutanen, Rissalan koulutuspaikka

SAR-LAPPI 30.8.-1.9.2019

Inarin alueella toteutettiin SAR Lappi 19 harjoitus elo-syyskuun vaihteessa. Harjoituksen tarkoituksena oli syventää, harjoitella yhteistoimintaa ja vapaaehtoisjärjestöjen valmiutta tukea viranomaisia käytännössä Ylä-Lapin alueella. Pääpaino harjoituksen skenaarioissa oli etsittävien kohteiden löytämisessä ja kohteelle opastamisessa. Tämä tarkoitti mm. sitä, että ilma-alukset etsivät kohteita ja vesialukset opastettiin kohteille operaatiosuunnitelmien mukaisesti. Lisäksi viikonlopun aikana toteutettiin harjoituksen osaharjoituksina Lentoetsijän perehdytyskurssi naisille, Lentopelastusseuran valmiusalueharjoitus sekä Ivalon lentoaseman pelastusharjoitus.
Harjoituskokonaisuuteen osallistuivat mm. Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos ja Lapin poliisi sekä Ivalon lentoasema ja Ivalon terveyskeskus viranomaisvastuunsa mukaisissa rooleissa.
Lentävinä yksikköinä olivat Lentopelastusseuran (SLPS) Lapin alueen hälytysryhmät Ivalon, Sodankylän, Aavahelukan ja Kemin tukikohdista sekä Rajavartiolaitoksen helikopteri. Harjoitukseen liittyvän alustoiminnan toteutti Inarijärvellä Inarin järvipelastusyhdistys sekä Lapin pelastuslaitos ja Rajavartiolaitos.
Operatiivista toimintaa johtivat viranomaiset, yhteistoiminnassa asetettujen ilma- ja alustoiminnan johtopaikkayhteyshenkilöiden kanssa. Etsintä- ja pelastusharjoitukseen osallistui yli 150 henkilöä.  Harjoituksen johtajana toimi Heikki Heinonen.
Onnistuneen harjoituksen koordinoinnista vastasivat Maanpuolustuskoulutus yhdistys (MPK), Ilmapuolustuspiiri (ILMApp) ja Suomen Lentopelastusseura (SLPS) sekä Meripuolustuspiiri (MERIpp).

-Kooste harjoituksen johtaja Heikki Heinosen lehdistötiedotteesta

Harjoitusten kuvat: Jukka Valkeajärvi, Leena Ruosteinen ja Jukka Mutanen.

Arkisto

  • Inga kategorier