Siirry sisältöön
Miehen olkapään takaa otettu kuva tietokoneen ruudusta

Lokcked Shields -harjoitus keräsi yhteen tänä vuonna noin 4 000 henkilöä 40 eri maasta. Kuva: NATO CCDCOE

26.04.2024

Maanpuolustuskoulutus MPK:n kyberosaajat osallistuivat jälleen maailman suurimpaan kyberpuolustusharjoitukseen. Locked Shields on Naton Virossa sijaitsevan kyberosaamiskeskuksen Cooperative Cyber Defense Center of Excellencen (CCDCOE) järjestämä harjoitus, johon osallistui tänä vuonna noin 4 000 henkilöä 40 eri maasta.

Vuosittain järjestettävä harjoitus kokoaa yhteen joukon osaajia eri aloilta, mikä korostaa kyberuhkien moniulotteista ja laajaa luonnetta. Harjoitukseen osallistuu kyberturvallisuuden osaajia aina lakiasiantuntijoista teknisen tietoturvan ekspertteihin. Mukana harjoituksessa oli tänä vuonna noin 50 MPK:n sitoutunutta vapaaehtoista kyberturvallisuuden osaajaa. He osallistuivat harjoitukseen Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen johdolla. Suomen joukkue voitti harjoituksen vuonna 2022 ja saavutti hopeaa vuonna 2021, joten odotukset olivat jälleen korkealla. Suomen joukkue sijoittuikin jälleen kolmen parhaan joukkoon.

Kyberkoulutusta MPK:ssa jo 10 vuotta

Harjoituksessa Suomen joukkueeseen osallistuneista moni on toiminut MPK:n sitoutuneina vapaaehtoisina koko MPK:n 10-vuotisen kyberkoulutuksen historian ajan. Tänä aikana kyberkoulutusta on kehitetty yksittäisistä kursseista monipuoliseksi kolmiportaiseksi Puolustusvoimien hyväksymäksi Kyberturvallisuuden ja tiedustelun koulutusohjelmaksi.

— Koulutusohjelman kehittämisessä on seurattu niin kyber- ja informaatioalan kehitystä sekä Puolustusvoimien toiveita, kertoo MPK:n kyberturvallisuuskoulutuksen koulutuspäällikkö Tero Oittinen.

Kyberkoulutusta on kehitetty yhteiskunnan eri tarpeisiin ja yhdessä yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. Koronapandemian aikana monia kursseja muokattiin lähiopetuksesta verkkokursseiksi. Monipuolista koulutusta on tarjolla niin aloittelijoille kuin alan ammattilaisille. Jokaiselle sopiva Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi on kehitetty yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa. Metropolia AMK:n kanssa toteutettu Näkökulmia kyberturvallisuuteen -kurssi on tarkoitettu antamaan perustiedot MPK kyberturvallisuuden jatkokursseille osallistumiseksi. Asiantuntijoille suunnattujen jatkokurssien koulutukseen käytetyn koulutusympäristön rakentaminen on tehnyt mahdolliseksi yritysten ja yhteisöjen kalustolahjoitukset ja avustukset.

Koulutuspolkua pitkin kohti kansainvälisiä kyberharjoituksia

MPK on osallistunut NATO CCDCOE Locked Shields -harjoitukseen Puolustusvoimien mandaatilla jo vuodesta 2017 lähtien. Vuonna 2022 Puolustusvoimien ja MPK:n yhteinen joukkue voitti kilpailun ja viime vuonna Suomen joukkue oli viides.

Tänä vuonna harjoituksen osallistujille on luotu simuloitu ympäristö, jossa puolustetaan kuvitteellista valtiota ja sen rakenteita. Osallistujat kohtaavat sarjan tehtäviä, jotka kuvaavat todellisia kyberpuolustuksen haasteita. Tehtäviä on tilanteenarvioinnin, kriittisen ajattelun, strategisen päätöksenteon, lainsäädännöllisen harkinnan, kriisiviestinnän ja strategisen suunnittelun osa-alueilta. Kaikki tehtävät tähtäävät mittaamaan joukkueiden kyberpuolustuksen suorituskykyä ja osaamista.

— MPK:n kyberturvallisuuskoulutuksen kansainvälinen toiminta ja harjoittelu on laajentunut jatkuvasti. Samaa vauhtia on lisääntynyt kiinnostus harjoittelua kohtaan, Oittinen korostaa.

Mukaan MPK:n kansainväliseen harjoitteluun pääsee kyberturvallisuuden koulutuspolkua pitkin. Koulutusohjelma sisältää perus-, jatko- ja erikoistason kursseja, joista muodostuu nousujohteisia koulutuspolkuja.

Aikaisempaa osaamista kerryttäneet voivat olla yhteydessä kyberturvallisuuden parissa työskenteleviin koulutuspäälliköihin ja sopiva kurssitaso löytyy varmasti heidän avullaan. Lisää tietoa MPK:n kyberkoulutuksesta löytyy osoitteesta mpk.fi/kyber.

Lue lisää:

Arkisto

  • Inga kategorier