Siirry sisältöön
Nuoria maastopuvuissa harjoittelemassa sulkeisia.

Kurssilaiset järjestäytymässä muotoon siirtymistä varten.

31.05.2019

Hämeen maanpuolustuspiirissä Hattulan koulutuspaikassa järjestettiin 24.-26.5.2019 Intti tutuksi nuorille -kurssi. Sen tarkoituksena on tehdä tutuksi asepalvelukseen liittyviä asioita kuten kasarmilla asumista, käyttäytymis- ja liikkumissääntöjä sekä maastossa olemista ja yöpymistä. Kurssista voi saada apua päätöksentekoon, mikäli harkitsee vapaaehtoista asepalvelusta tai miettii menisikö armeijaan vai siviilipalvelukseen. Kurssi kokosi tällä kertaa vain nuoria tyttöjä tutustumaan armeijaelämään.

Perjantai-iltana kurssilaiset varustettiin puolustusvoimien varustuksella ja aloituspuhuttelun jälkeen tutustuminen aloitettiin teorialla. Kurssilaisille kerrottiin miten varusmiespalvelu ja armeija ovat muuttuneet aikojen saatossa. Nuoret saivat kuulla vanhempien henkilöiden kokemuksia ja nuorempien kouluttajien tuoreempaa näkökulmaa asepalveluksesta. Keskustelua herättivät erityisesti ensimmäinen päivä, kuri ja yleisimmät käyttäytymissäännöt. Alkuteorian jälkeen kurssilaiset pääsivät kokeilemaan ekoaseilla ampumista. Ne ovat täysin luodittomia, meluttomia ja laserittomia. Ekoaseilla ammutaan tauluun, jossa on infrapunapiste, jonka aseen sisäänrakennettu sensori tunnistaa. Näin ase muodostaa laukauksesta koordinaatit ja lähettää ne erilliselle näytölle, josta ampuja saa tiedot osumasta. Ensimmäinen ilta päätettiin teoriaan. Käsittelyssä olivat kansainväliset ja uutisissa liikkuvat maanpuolustukseen liittyvät asiat. Yleinen keskustelu armeijasta jatkui. Nuoret olivat kiinnostuneita ja kysymyksiäkin riitti.

Lauantaiaamu starttasi, kuten oikeassa varusmiespalveluksessakin, klo 6:00 aamulenkillä. Lenkiltä suunnattiin aamupalalle ja muiden tyypillisten aamurutiinien, kuten päivän varusteiden valmistelun sekä tupien siistimisen, pariin. Armeijassa on tärkeää, että asiat tehdään vasta ohjeiden saamisen jälkeen, kun lupa toimintaan on myönnetty. Toiminta perustuu siis käskyihin. Päivän aloitus lienee ollut nuorille hieman normaalista lauantaista poikkeava. Aamutoimien valmistuttua kurssilaisille esiteltiin päivän ohjelma ja heidät jaettiin kahteen ryhmään.

Nuori tyttö maastopuvussa tuvassa.

Päivän ohjelmaan varustauduttiin ohjeiden mukaan.

 

Ensimmäinen ryhmä lähti Hattulan reserviläisten ampumakerholle harjoittelemaan ammuntaa ilmakivääreillä. Toinen ryhmä jäi kasarmialueelle ensiapukoulutukseen ja tutustumaan sulkeisharjoitteluun, jossa tarkoituksena on joukkojen hallinta. Ampumakerholla oli käytettävissä erilaisia ilma-aseita, jotka erosivat toisistaan esimerkiksi lataustavaltaan ja laukaisuherkkyydeltään. Aseilla ammuttiin 10 metrin päässä oleviin maalitauluihin eri asennoista tuella ja ilman tukea. Aseita käsitellessä turvallisuuden vuoksi korostuu ohjeiden ja käskyjen odottaminen sekä noudattaminen. Ampuessa taas oleellista oli luonnollinen ja rento ampuma-asento sekä kärsivällisyys: kuten kaikessa muussakin, ampumisessakin harjoittelu tekee mestarin. Pian koittikin lounas ja ruokailukäyttäytymiseen tutustuminen. Siirtymiset ruokailuihin tehtiin aina muodossa ja tahdissa. Syönnin jälkeen ampumis- ja ensiapukoulutus jatkui ryhmien vaihtaessa paikkojaan.

Illalla päivällisen jälkeen kurssilaisia odotti maastoon siirtyminen. Ennen sitä he kuitenkin saivat tehtäväkseen jotos-henkisen marssiharjoituksen. Nuorten tuli marssia muutaman kilometrin mittainen reitti, jonka varrella oli suoritettavia tehtävärasteja. Rastit sisälsivät kysymyksellisiä ja toiminnallisia tehtäviä. Harjoitus päättyi nopeatempoisempaan liikuntaradan suorittamiseen. Tarkoituksena oli antaa osallistujille käsitystä fyysisestä rasittavuudesta, marssimisesta sekä hieman maksimiharjoittelusta.

Maastoon siirtymisen jälkeen aloitettiin majoittuminen kokoamalla puolijoukkueteltta ja käymällä läpi tukikohtapalvelua, kuten polttopuiden tekemistä, kamiinan käyttöä ja vartiointikäytäntöjä. Lopuksi pistettiin vielä nuotio pystyyn ja nautittiin elävästä tulesta, makkaranpaistosta ja hyvästä seurasta.

Sunnuntaiaamuna tukikohta purettiin ja palattin kasarmille. Aamupalan jälkeen käytiin läpi palvelukseen hakeutumista eli kutsuntoja ja armeijan erilaisia osastoja sekä niihin hakeutumista. Tämän jälkeen kurssilaiset siivosivat tuvat ja määrätyt alueet. Kurssi päätettiin hyvässä tunnelmassa palautekyselyllä ja päättökahveilla.

Kurssilaisilta kysyttäessä, ovatko he viihtyneet ja onko kurssista todellista hyötyä, vastaus kuului kuin yhdesta suusta: on ollut tosi kivaa! Sää oli ollut koko viikonlopun hieman haastava ja sateinen, mutta sen ei oltu annettu vaikuttaa mielialaan. ”Kurssista on oikeesti apua asepalvelusta miettiville. Kuri voisi kurssilla olla tosin tiukempikin”, tytöt kertovat. Erityisesti ilmakivääriammunnat ja ensiapukoulutus saivat kehuja. Positiivista palautetta tuli myös siitä, että kouluttajia oli niin mies- kuin naispuolisiakin. Kurssi järjestetään seuraavan kerran ensi vuonna.

Kuvat ja teksti: Saija Kuisma

Arkisto

  • Inga kategorier