Siirry sisältöön
Ihmisiä illallisella

17.12.2023

Hämeen maanpuolustuspiirin vuosijuhla 15.12.2023 

Hämeen maanpuolustuspiiri vietti Maanpuolustuskoulutuksen 30 -vuotisjuhlaa Hämeenlinnassa Hotelli Scandic Aulangolla 15. joulukuuta 2023.

Juhlan kutsuvieraina olivat MPK Etelä-Hämeen koulutusalueen ja Kanta-Hämeen maanpuolustuspiirin koulutustoiminnan käynnistyessä mukana olleita palkattuna ja vapaehtoisena toimineita henkilöitä. Paljon kutsuun oikeutettuja olisi vielä ollut, mutta juhlatilat rajoittivat kutsuttavien määrää. Juhlaan osallistui 130 henkilöä.

Hämeen maanpuolustuspiirin piiripäällikkö Matti Eskola avasi tilaisuuden toivottamalla kutsuvieraat tervetulleiksi juhlaan ja nostatti maljan 30-vuotiaalle vapaaehtoiselle maanpuolustustyölle.

Piiripäällikkö puhuu edessä juhlavieraille

Hämeen aluetoimiston päällikön puheenvuoro juhlassa.

Hämeen aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Kai Naumanen toi tilaisuuteen Panssariprikaatin johdon terveiset. Kai Naumanen onnitteli Panssariprikaatin puolesta 30-vuotiasta Maanpuolustuskoulutusyhdistystä ja Hämeen maanpuolustuspiiriä. Hän toi esiin vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen suuren merkityksen kokonaismaanpuolustukselle ja MPK:n antaman sotilaallisen maanpuolustuskoulutuksen tuottaman lisäarvon puolustusvoimien sotilaalliselle koulutukselle. Tervehdyksessään Kai Naumanen totesi Hämeen maanpuolustuspiirin ja Panssariprikaatin yhteistoiminnan alueella toimivan erittäin hyvin ja yhteistyön olevan välitöntä ja molempien tavoitteita tukevaa.

Soittokunta esittää musiikkia

MPK Hämeen soittokunnan loistavassa juhlakonsertissa kuultiin seuraavat kappaleet: Castle Park, Linnanpuistossa -marssin säv.  Timo Forsström, Jean Sibeliuksen säveltämä Musette, Sinitakkien marssi säv. Georg Malmsten, Lentäjän valssi säv. Julias Silvian, O´Sole Mio, Monark Avenue säv. Timo Forsström, Syvässä kellarissa + Tuuba solistina pursimies Matti Laiho, Sininen ja valkoinen säv. Jukka Kuoppamäki, lisäksi vielä MPK:n kunniamarssi Lisää turvallisuutta, kapellimestarina Pekka Ahonen säv. Urpo Jokinen.

Juhlaillallinen

 

 

Mieshenkilö pitää puhetta juhlavieraiden edessä

Emerituspuheenjohtaja Juhani Pura muisteli MPK ry:n perustamisvaihetta 1990 luvun alussa ja sitä, miten hän tuli valituksi MPK ry:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Muistelussaan hän kertoi alkuvaiheen vaikeuksista ja kokonaisvastuun selkiytymättömyydestä. Juhani Pura kertoi osin humoristisesti siitä, millaisia tilanteita esimerkiksi yhdistystoiminnan osaamattomuudesta aiheutui. Hän kertoi alun kokoustoiminnasta. Osa järjestöistä unohdettiin kutsua perustamiskokoukseen, mutta sen ei annettu vaikuttaa kokouksen etenemiseen, vaikkakin järjestöt, jotka jäivät kutsumatta, kokivat kärsineensä vääryyttä. Kokouksessa kuitenkin valittiin järjestölle puheenjohtaja, joka vastavuoroisesti unohdettiin kutsua seuraavaan kokoukseen. Vähitellen toiminta kuitenkin alkoi selkiytymään ja vastuurajatkin kyettiin asettamaan. Aluksi toiminta oli pienimuotoista ja käytettävät varat olivat tiukoilla. Juhani Pura kertoi yhdistyksen saaneen Wihuri yhtymältä suurehkon lahjoituksen käytettäväksi vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen tarpeisiin ja jonkin jäsenjärjestön esittäneen, että summa kuuluisi heille. Halu ja yritys olivat kuitenkin kovat ja yhdistys ja sen toiminta kehittyivät nopeasti. Leikkisästi emerituspuheenjohtaja Juhani Pura totesi alkuajan toiminnassa olleen hyötyä hänen erityisopettajakoulutuksestaan, sellaiselta se perustamisvaihe ja toiminnan alku välillä tuntui.

Piiripäällikkö Matti Eskola luovutti MPK:n 30-vuotis historiikin emerituspuheenjohtaja Juhani Puralle, jota haastateltu kirjaa varten ja johon hän on kirjoittanut artikkelin MPK:n alkutaipaleista sekä koulutuspäällikkö Timo Ventolle, joka tuottanut vanhoja kuvia kirjaan sekä kirjoittanut artikkelin.

 

Laulukuoro Ääniset esitys

Hattulan Ääniset kuoro esitti johtajansa Seppo Kopran johdolla Ukrainalaisen kansanlaulun Hiljaiset tienoot, jonka kolmannen säkeistön on sovittanut Erkki Liikanen, laulua säesti pianolla Johanna Nykänen.

 

Hämeen maanpuolustuspiirin palkitut

Piirin vuosijuhlassa palkittiin Hämeen piirin hopeiset ansiomitalit sekä Hattulan koulutuspaikan toimijoiden muut huomionosoitukset.
Tampereen, Lahden ja Tikkakosken koulutuspaikat palkitsivat omissa paikallisissa vuosijuhlissaan muut huomionosoituksensa.

Valmiuspäällikkö Sauli Mäentausta luovutti Hattulan koulutuspaikan vuoden 2023 toimijaksi valitulle Eija Erikssonille palkinnon.

Vuoden 2023 kouluttajaksi valittu Jukka Saralehto oli estynyt saapumaan paikalle.

Nainen juhlapuvussa hymyilee

Vuoden 2023 toimija Eija Eriksson.

Eija Eriksson on toiminut aktiivisesti kurssivääpelinä Hattulan koulutuspaikan kursseilla. Monipuolisena ja osaavana henkilönä hän on toiminut myös kurssinjohtajan tehtävässä naisille suunnatussa koulutuksessa. Hän on vastuunrohkea persoona, joka avoimella ja positiivisella luonteellaan ja olemuksellaan ylläpitää yhteistoimintaa ja kurssien ilmapiiriä.

Vuoden kouluttaja Jukka Saralehto on esimerkillinen vapaaehtoistoimija,
joka osallistuu aktiivisesti Hattulan koulutuspaikan kurssitoimintaan koulutuksen
kehittäjänä, kouluttajana ja kurssinjohtajana. Hän on aina valmis tukemaan toiminnan
kehittämistä ja kurssijohtajia kurssien läpiviennissä. Jukka Saralehto on
ammattitaitoisella osaamisellaan ja aktiivisella panoksellaan kehittänyt tiedustelu- ja
hajautetuntoiminnan kurssien sisältöä ja toimintatapoja sekä koulutusalaan liittyvää
yhteistyötä Panssariprikaatin kanssa.

Vuosijuhla, palkittavat rivissä edessä tummissa puvuissaan

Piiripäällikkö Matti Eskola ja valmiuspäällikkö Sami Tyven luovuttivat Maanpuolustuskoulutuksen hopeiset ansiomitalit.

MPK:n Hopeinen ansiomitali:
Ahonen Pekka, Forsberg   Jarno, Halonen Kari, Heporauta Sampsa, Kuusi Kimmo, Laurila Piritta, Mikkonen  Antti, Pahkala Matti, Rantanen Seppo,
Tonteri  Jukka-Pekka, Soittila Tapani, Ukkonen Leo, Vilja Erkki ja Virkki Tapani.

Lisäksi MPK:n hopeinen ansiomitali on myönnetty seuraaville henkilöille, jotka olivat estyneet saapumasta paikalle:
Maalo Pekka, Rajala Arttu, Rantalainen Mika, Simola Pekka ja Tyni Mikko

 

Hattulan koulutuspaikan valmiuspäällikkö Sauli Mäentausta ja Naisten Valmiusliiton Hämeen neuvottelukunnan puheenjohtaja Pirkko Lokinperä  luovuttivat Maanpuolustuskoulutuksen standaarit, rautaiset ansiomitalit, plaketit vaakuna-alustalla sekä muut muistamiset aktiivisesti toiminnasta.

Palkittavat, kaksi miestä ja yksi nainen standaarit kädessä

MPK:n Standaarin:  Järvinen Ismo, Wilpola Jouni Naisten Valmiusliito Standaari: Rupponen Hillevi

Palkittavat rivissä edessä vastaanottamassa mitalia

MPK:n Rautaisen ansiomitali:
Heikkilä Hanna, Jansson Riitta, Miettinen Urvelo, Orava Mirva, Paulakorpi Aaron, Rupponen Hillevi ja Ruutti Elias

Lisäksi MPK:n rautainen ansiomitali on myönnetty seuraaville henkilöille, jotka olivat estyneet saapumasta paikalle.
Brusin Susanna, Hellgren Niko, Kuisma Saija, Lemmetyinen  Jari, Luoto Taina ja Salomäki Marko

Palkittavat rivissä edessä vastaanottamassa plaketteja

MPK:n plaketin vaakuna-alustalla saivat:
Rantanen Marko, Tiainen Arto ja Wallenstjerna Pekka

Lisäksi Stråhle Jarkko, joka oli estynyt saapumasta paikalle.

 

Siniset Ristit luovutti puheenjohtaja Jyrki Vähä-Kangas ja sotakamreeri Teuvo Mahrberg.

Palkittavat rivissä edessä vastaanottamassa Sinisen Ristin.

Sinisen Ristit: Miettinen Sari ja Ari-Matti Tuovinen

Palkittavana mieshenkilö edessä

Sininen Risti luovutettiin myös Hattulan koulutuspaikan valmiuspäällikkö Sauli Mäentaustalle.

Muut muistamiset: Klaper Janne, Lokinperä Pirkko, Nykänen Johanna ja Rimpioja Ida

Palkittavat edessä rivissä

 

Palkitsemisten jälkeen kuulimme jälleen laulukuoro Äänisten lauluesityksen.

Laulukuoro esiintyy juhlassa, pianoa soittaa nainen

Laulukuoro Äänisten esittämät kappaleet olivat: Äänisen aallot, Hiljainen tienoo ja Konsta Jylhän Joululaulu .

Kiitospuheet

Rauhallisen ja lämminhenkisen tilaisuuden päätteeksi nautimme kahvit ja piiripäällikkö Matti Eskola lausui päätössanat toivottaen kaikille Hyvää Joulua ja Rauhaisaa Uutta Vuotta 2024. Tilaisuus päätettiin laulamalla yhdessä Jouluaikaan virittävä perinteinen sydämeeni joulun teen joululaulu.

Teksti ja kuvat: Anne Seulanto

Arkisto

  • Inga kategorier