Siirry sisältöön

Toimija Heli Kuismanen. Kuva Sari Mastromarino

29.10.2021

Haastattelussa Heli Kuismanen –
MPK Lounais-Suomen toimija, jolla kenttäkeitin lähellä sydäntä.

Kerro itsestäsi ja miten olet päätynyt MPK:n toimijaksi?

Olen koulutukseltani suurtalouskokki- ja esimies. Varusmiespalveluksen olen suorittanut Porin prikaatissa vuonna 2002. Vuonna 2011 kävin miehistöstä aliupseeriksi reservissä täydennyskurssin.
Hain alunperin maakuntajoukkoihin, mutta eräässä rekrytointitilaisuudessa oli mahdollisuus vaihtaa MPK:n toimijaksi. Sillä tiellä olen ollut kohta kymmenen vuotta.

Avaa hieman aikajanaa tehtäviesi osalta ennen harjoitusta, harjoituksen aikana ja sen jälkeen?

Ennen harjoitusta “värvään” ryhmääni tarpeeksi vapaaehtoisia toimijoita. Olen yhteydessä Rumpalipoikaan, varmistan että tilaus on mennyt perille, sovin elintarvikkeiden noutoajan ja pyydän harjoituksen ajalta ruokalistan. Kenttäkeitinvarastoon olen myös yhteydessä ja tarkistan, että tukipyyntö on mennyt perille.
Harjoituksen aikana huolehdin kaikesta mikä liittyy ruoanlaittoon ja ryhmäni johtamiseen: Lasken paljonko ruokaa tarvitaan ennakkoon määritetyissä ruokailupaikoissa, huolehdin aikataulujen noudattamisesta, toimin yhteistyössä ruoan kuljettajien kanssa ja suunnittelen seuraavan harjoituksen muonitusta.

Mikä on maistuvan kenttäkeitinruoan salaisuus?

Ammattitaitoinen ja / tai ruoanlaitosta kiinnostunut toimija, sekä laatikollinen mausteita

Minkä koet haastavimmaksi ja mikä on palkitsevinta?

Olosuhteet tuovat aina omat haasteensa, kun ulkona keitetään, varsinkin sateessa ja pakkasessa. Olemme harjoituksissa pääsääntöisesti pystyneet sisätiloissa jakamaan elintarvikkeet ja tekemään erityisruokavaliot. Tämä järjestely on sopinut meille hyvin, koska silloin meillä on paremmat tilat ja mahdollisuudet esim. pestä lämpöastiat tiskikoneessa.
Joskus joku on maininnut, että soppa on kuumaa. Mittaamme jokaisen lähtevän ruoan, myös puuron, että lämpötila ylittää 90 astetta.
Erityisruokavaliot tuovat omat haasteensa harjoituksiin. Aina ei sen tarve tavoita meitä heti, tai henkilö ruokaileekin eri paikassa kuin meillä on tieto. Ruokalistan pyydän Rumpalipojasta etukäteen siksi, että mikäli voin ruokalistaan vaikuttaa niin harjoituksissa ei ole gluteenipitoista ruokaa tarjolla. Tämä helpottaa ruoanlaittoa sekä näin keliaakikko saa ainakin lämpimän ruoan.
Palkitsevaa on, kun kuulee muilta toimijoilta ja harjoitusjoukoilta, että ruoassa oli tarpeeksi potkua, sitä oli riittävästi ja saa kiitosta

Mitä haluaisit kertoa henkilölle, joka harkitsee MPK:n toimintaan mukaan tuloa?

Rohkeasti mukaan vaan, jos kiinnostusta löytyy. Jokaiselle varmasti löytyy mielekästä tekemistä. Jos olet kiinnostunut muonitusryhmän tehtävistä ja soppatykillä keittämisestä niin kenttäkeitinkursseja järjestetään yleensä pari kertaa vuodessa, seuraavaksi helmikuussa. Ilmoittautuminen tapahtuu MPK:n kurssikalenterin kautta.
Monet kavereistani ovat ihmetelleet, miten jaksan harrastaa viikonloppuisin, kun töissä olen jo ruoan kanssa tekemisissä. Heille olen sanonut, että tämä harrastus on hyvää vastapainoa arjelle. Harjoituksissa ja kursseilla tutustuu mahtaviin ihmisiin, joiden näkemistä odottaa jo ennen seuraavaa kertaa.
Eli tervetuloa mukaan MPK:n toimintaan ja iloiseen joukkoomme!

Haastattelu ja kuva: Sari Mastromarino

Arkisto

  • Inga kategorier